Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economis: Έρχεται ισχυρή πτώση στις αγορές – Τι δείχνει η καμπύλη ομολόγων

Capital Economis: Έρχεται ισχυρή πτώση στις αγορές – Τι δείχνει η καμπύλη ομολόγων
Φόβους ύφεσης δημιουργεί η συνεχιζόμενη αντιστροφή της καμπύλης για τα ομόλογα ΗΠΑ, Γερμανίας και Βρετανίας
Η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων (σ.σ.: όταν τα ομόλογα βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης έχουν υψηλότερη απόδοση από αυτά μακροχρόνιας), υποδεικνύει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στις μετοχές το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με report της Capital Economics.
Όπως αναφέρει η αντιστροφή καταγράφεται όχι μόνο στα ομόλογα των ΗΠΑ αλλά και σε αυτά Γερμανίας και Βρετανίας, κάτι το οποίο ενισχύει τους φόβους ότι θα υπάρξει ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Αν και οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου δεν θεωρούν ότι θα επέλθει ύφεση τονίζουν ότι η πορεία της αγοράς ομολόγων αποτελεί παράγοντα ισχυρού κινδύνου για τις μετοχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές.
Βάσει των ιστορικών στοιχείων ο αντιστροφές στην καμπύλη αμερικανικών ομολόγων συνέβαιναν πάντα πριν από μία ύφεση.
Μάλιστα η Fed έχει αναπτύξει ένα μοντέλο για να εκτιμήσει την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας σε ορίζοντα 12 μηνών,  με βάση την επικρατούσα κλίση της καμπύλης 10ετών κρατικών ομολόγων και 3μηνων εντόκων γραμματίων
Το μοντέλο έχει προβλέψει σωστά όλες τις οκτώ αμερικανικές οικονομικές περιόδους ύφεσης από το 1959, με μόνη εξαίρεση το 1966.
Σήμερα αναλογεί σε περίπου 37% πιθανότητα ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σε ύφεση σε δώδεκα μήνες (Διάγραμμα 1).
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008.
Παράλληλα οι ανατροπές στην καμπύλη στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ιστορικά κακοί δείκτες ύφεσης και γι’ αυτές τις οικονομίες.
Υπολογίσαμε την πιθανότητα η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται σε ύφεση το επόμενο έτος χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία που ενέκρινε η Fed για τις ΗΠΑ.
Όπως φαίνονται στα Διαγράμματα 2 και 3, οι επιδόσεις είναι αρκετά κακές.
Η καμπύλη των ΗΠΑ δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα για την πρόβλεψη της ύφεσης στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές σε αυτές τις χώρες έχουν ακολουθήσει συχνά πολύ άσχημη πορεία, 12 μήνες μετά την πρώτη αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων (Διάγραμμα 4).
Αυτό αντανακλά εν μέρει τον υψηλό βαθμό σύνδεσης μεταξύ αυτών των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αλλά και το γεγονός ότι οι εταιρείες του DAX 30 και του FTSE 100 παράγουν μεγάλο μερίδιο των εσόδων τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η φορά δεν θα αποτελεί εξαίρεση και αναμένουμε ότι το S&P 500, ο DAX 30 και ο FTSE 100 θα τελειώσουν το 2019 πολύ χαμηλότερα από ό, τι είναι τώρα.
Οι προβλέψεις μας για τους εν λόγω δείκτες για το τέλος του έτους είναι 2.500, 11.250 και 6.800, οι οποίες ισοδυναμούν με πτώσεις από 5% -15% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αντίστοιχα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης