Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου Κίνας - ΗΠΑ - Τα «βλέμματα» στον Powell

tags :
Απώλειες στη Wall Street, λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου Κίνας - ΗΠΑ - Τα «βλέμματα» στον Powell
Η Κίνα κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας νέους δασμούς, ενώ τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στην ομιλία του διοικητή της Fed
Με απώλειες άνοιξαν σήμερα (23/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, ύψους 75 δισ. δολ., ενώ τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στην ομιλία του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας, στο Jackson Hole.

Image
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,5% στις 26.130 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2,911 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,6% χαμηλότερα, στις 7.941 μονάδες.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει νέους δασμούς 75 δισ. δολ. σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι νέοι δασμοί θα επιβληθούν σε δύο δόσεις την 1η Σεπτεμβρίου και την 15η Δεκεμβρίου, ενώ αφορούν συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως δασμοί 25% θα επιβληθούν στα αμερικανικά αυτοκίνητα και 5% σε εξαρτήματα αυτοκινήτων, που θα εφαρμοστούν στις 15 Δεκεμβρίου.
Τα αντίποινα της Κίνας ήρθαν αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε -νωρίτερα αυτόν τον μήνα- με επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολ., αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την επιβολή κάποιων από αυτούς τους δασμούς.
«Ως απάντηση στα μέτρα από τις ΗΠΑ, η Κίνα αναγκάστηκε να λάβει αντίμετρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να έχουν εμπορικές διαπραγματεύσεις στις αρχές του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ, μετά τις συζητήσεις τους στη Σαγκάη τον Ιούλιο.
Υπό πίεση βρίσκονται οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μετοχή της General Motors να υποχωρεί κατά 1,4%, τη Ford Motor να καταγράφει απώλειες 1,6% και τη Fiat Chrysler να σημειώνει πτώση 1,1%.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ομιλίας του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στο Jackson Hole.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή την ομιλία Powell, προσπαθώντας να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα τους επόμενους μήνες, καθώς πληθαίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια για ύφεση της παγκόσμιας και αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας νέας μείωσης των επιτοκίων, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, λόγω των ανησυχητικών ενδείξεων από την αγορά ομολόγων.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε ότι προσεγγίζει την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας με «ανοιχτό μυαλό» και με το βλέμμα στραμμένο στους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στη Σύνοδο των G7, που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο και που αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς κοινό ανακοινωθέν, για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης