Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 5 καταιγίδες (και η μία φωτιά) που μπορούν να καταστρέψουν τα σχέδια Macron στην G7

Οι 5 καταιγίδες (και η μία φωτιά) που μπορούν να καταστρέψουν τα σχέδια Macron στην G7
Τα 5 προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Macron και ο ίδιος του ο... εαυτός
Τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος στην Σύνοδο των G7 είναι αρκετά και κυρίως απρόβλεπτα. Συμπεριλαμβάνουν φυσιά την κλιματική αλλαγή, ιδίως με τα τεκταινόμενα στο Δάσος του Αμαζονίου, συμβάν που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην Σύνοδο, όπως είπε στο tweet ο Macron.
Ο Macron διάλεξε την Μπιαρίτζ για την διεξαγωγή της Συνόδου των G7, ένα πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο, με το εμβληματικό art deco καζίνο.
Βρίσκεται αντιμέτωπος όμως με 5 βασικούς παράγοντες που μπορεί να τον δυσκολέψουν στην επίτευξη όσων έχει στο μυαλό του.

Πρώτος και βασικός παράγοντας, ο Donald Trump. Η αστάθεια του Αμερικανού προέδρου αποτελεί σημείο αναφοράς και μία ανεξέλεγκτη αντίδρασή του μπορεί να "τινάξει" την Σύνοδο στον αέρα ανά πάσα στιγμή. Βέβαια την δεδομένη στιγμή τον ανταγωνίζεται επάξια ο Boris Johnson, όπως θεωρεί το Politico.
Ο Trump έχει καταστήσει σαφές ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησής του, αποχωρώντας πριν 2 χρόνια (2017) από την Συμφωνία των Παρισίων.
Πηγές της Ε.Ε. τονίζουν ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος λαμβάνει χώρα σε ένα απρόβλεπτο πολιτικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί και θα προωθήσει την λογική της διεθνούς κοινότητας.
Θα προσπαθήσει, με άλλα λόγια, να υπερασπιστεί το σύστημα από τις επιθέσεις του Trump.

Μία δεύτερη "καταιγίδα" που έχει να επεξεργαστεί ο Γάλλος πρόεδρος είναι φυσικά η κλιματική αλλαγή.
"Καίγεται το σπίτι μας" ανέφερε στην ανάρτησή του στο twitter σήμερα 23/8, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, ο οποίος κατηγόρησε τον Macron για... αποικιοκρατική ρητορική.
Το θέμα είναι τι στάση θα κρατήσει ο Donald Trump. Οποιαδήποτε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι οι μεγάλες βιομηχανίες του κόσμου δεν είναι ενωμένες απέναντι στο μέλλον της Γης.

Οι ηγέτες των G7 θα συζητήσουν για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνέις εντάσεις.
Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, ιδίως μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, μαζί βεβαίως με την συνεχιζόμενη κρίση την Ουκρανία.
Ο Macron στην συνάντησή του προ ημερών (19/8) προσπάθησε να αποφύγει τις ερωτήσεις για την καθυστέρηση στις συνομιλίες για ειρηνευτική συμφωνία στο Μινσκ.
Εκ των πραγμάτων, πολλά πράγματα είναι εκτός του πεδίου ελέγχου και της επιρροής του Macron. Αν το Ιράν αποφασίσει να καταλάβει και άλλο πετρελαιοφόρο ή αν η Β. Κορέα συνεχίσει τις δοκιμές πυραύλων ή αν η κυβέρνηση Maduro προχωρήσει σε νέες καταδικαστέες πολιτικές, όλα αυτά ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να τα ελέγξει.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι οι εμπορικοί πόλεμοι του Donald Trump
Η τακτική αυτή του Αμερικανού προέδρου ενέχει κινδύνους για την παγκόσμια διπλωματία και την οικονομία. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ουσιαστικές διαμάχες στις συζητήσεις της G7.
Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα εμπλέκονται πλέον σε μία αυξανόμενη διπλωματική και οικονομική σύγκρουση.
Ο Donald Trump προβάλλει την ρητορική του ως "ηθική επιταγή".
Οι ηγέτες της Ε.Ε. φοβούνται ότι η εμπορική επιθετικότητα Trump θα πλήξει και τους ίδιους καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει την Γηραιά Ήπειρο με δασμούς.
Η Γαλλία προκάλεσε την οργή του Trump με την επιβολή του ψηφιακού φόρου 3% στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Το Brexit θα αποτελέσει σίγουρα βασικό θέμα συζήτησης στην Σύνοδο του Σαββατοκύριακου (24-25/8).
Ο Macron προσπάθησε να υποβαθμίσει το Brexit στην συνάντηση με τον Boris Johnson και το ίδιο έκανε και η Merkel.
Η τακτική αυτή έχει αποτύχει βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι το Brexit έχει εκτοξευθεί στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου.
Αν δεν ήταν το Brexit, το Ην. Βασίλειο θα είχε ευθυγραμμιστεί με τους υπόλοιπους ηγέτες στα σημαντικά θέματα.
Ωστόσο τώρα ο Boris Johnson περπατάει σε τεντωμένο σκοινί, δεδομένου ότι θέλει μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό και κατά συνέπεια η Ε.Ε. βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

Ο ίδιος ο Macron είναι ο καθρέφτης του εαυτού του.
Μερικές φορές είναι επικίνδυνο όταν οι ηγέτες είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για την δουλειά τους.
Η στρατητική του όμως ίσως υποδηλώνει παράδοση. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ενότητα μεταξύ των ηγετών της G7 απλώς δεν υφίσταται πλέον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης