Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall λόγω νέας επίθεσης Trump στην Κίνα - «Βουτιά» -2,59% για S&P 500, στο -2,37% o Dow - Νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων

Sell off στη Wall λόγω νέας επίθεσης Trump στην Κίνα - «Βουτιά» -2,59% για S&P 500, στο -2,37% o Dow - Νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων
Ο Donald Trump διέταξε τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν «εναλλακτικές στην Κίνα»
(upd) Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα (23/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, διευρύνοντας τις απώλειες στο τελευταίο μισάωρο των συναλλαγών, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε να «απαντήσει» στους δασμούς που ανακοίνωσε νωρίτερα η Κίνα, ενώ διέταξε τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν «εναλλακτικές στην Κίνα».
Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, ύψους 75 δισ. δολ.
Ο Dow Jones διολίσθησε κατά 2,37% κι έκλεισε στις 25.629,64 μονάδες, ο S&P 500 «βούλιαξε» κατά 2,59% στις 2.847,15 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με «βουτιά» 3,00%, στις 7.751,77 μονάδες.

Image
Όπως είναι... φυσικό η υποχώρηση των μετοχών οδήγησε σε ράλι τον δείκτη μεταβλητότητας VIX, ο οποίος σημείωσε άνοδο άνω του 23% στις 20,63 μονάδες.

Image
Ο Trump επέμεινε πως η απώλεια χρημάτων λόγω Κίνας θα πρέπει να σταματήσει και κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να «κοιτάξουν πέρα από την αγορά της Κίνας, προς μία εναλλακτική», μιλώντας ακόμα και για παραγωγή εντός των αμερικανικών συνόρων.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ απέρριψε, πάντως, την «εντολή» του Trump, καλώντας και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε μια εμπορική συμφωνία.
Υπό πίεση βρέθηκαν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μετοχή της General Motors να υποχωρεί κατά 3,3%, τη Ford Motor να καταγράφει απώλειες 3% και τη Fiat Chrysler να σημειώνει πτώση 2,7%.
Η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση 4,5%, εξαιτίας της επιδείνωσης των εμπορικών εντάσεων.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο CEO της Apple, Tim Cook, προειδοποίησε τον Trump ότι οι δασμοί στην Κίνα θα ευνοήσουν τον κύριο αντίπαλο της εταιρείας του, δηλαδή τη Samsung.
Η Apple πίεσε χαμηλότερα το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου, με την Amazon στο -3,1%, την Alphabet στο -3,2%, το Facebook στο -2,4% και τη Microsoft στο -3,2%.
Ισχυρές απώλειες 3,3% κατέγραψε η Caterpillar, λόγω της έκθεσης της εταιρείας στο εξωτερικό.
Νωρίτερα, οι αμερικανικοί δείκτες είχαν γυρίσει προς στιγμήν σε θετικό έδαφος, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη.


Μιλώντας στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole, ο Powell επεσήμανε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και κοντά στους στόχους για την σταθερότητα των τιμών και τον πληθωρισμό.
Η ομιλία του Powell δεν ικανοποίησε -όπως ήταν αναμενόμενο- τον Trump, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ, ο Powell ή ο πρόεδρος Xi.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας νέας μείωσης των επιτοκίων, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, λόγω των ανησυχητικών ενδείξεων από την αγορά ομολόγων.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε ότι προσεγγίζει την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας με «ανοιχτό μυαλό» και με το βλέμμα στραμμένο στους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε πως η πρόσφατη προσαρμογή στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε κύκλο μείωσης των επιτοκίων, ενώ υπογράμμισε ότι θα διατηρήσει «ανοιχτό μυαλό» καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στη Σύνοδο των G7, που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο και που αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς κοινό ανακοινωθέν, για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:
Image

Νέα αντιστροφή της καμπύλης ομολόγων

Εν τω μεταξύ, νέα αντιστροφή κατέγραψε σήμερα η καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ -το spread ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς και σε εκείνη του 2ετούς- καθώς η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας έφερε στο προσκήνιο τους φόβους για ύφεση.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε πτώση 10 μονάδων βάσης, στο 1,511%, ενώ του 2ετούς διολίσθησε κατά 9,5 μ.β. στο 1,513%, ενώ αργότερα διαμορφώνονταν σε 1,527% και 1,525% αντίστοιχα. 

Image
Image
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς σημειώνει πτώση 9,2 μ.β. στο 2,01%.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,78% κι έκλεισε στις 371,36 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει ισχυρές απώλειες 2,1%.
Η Daimler διολίσθησε κατά 3,1%, η Volkswagen υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ η BMW έκλεισε με «βουτιά» 3,2%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, γυρίζοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την επιβολή νέων δασμών από την Κίνα στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ και τη νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στο Πεκίνο.
Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν επιστρέψει προς στιγμήν σε θετικό έδαφος, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Jerome Powell.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,15% κι έκλεισε στις 11.611,51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 7.094,98 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 1,14% στις 5.326,87 μονάδες.

Image

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,65% κι έκλεισε στις 20.473,86 μονάδες.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, έδωσε χθες προθεσμία 5 ημερών, έως την ερχόμενη Τρίτη 27/8, στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, προκειμένου να διαβουλευτούν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης