Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές μετά τα μεικτά πρόσημα των προηγούμενων ημερών - Στο +0,40% και τις 20.710,91 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές μετά τα μεικτά πρόσημα των προηγούμενων ημερών - Στο +0,40% και τις 20.710,91 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,65% στις 26.218 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (23/8) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τόσο τις εμπορικές διαμάχες μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής, όσο και την ετήσια συνάντηση της Federal Reserve η οποία ξεκίνησε χθες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,40% στις 20.710,91 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Family Mart και Nippon Steel ενισχύθηκαν κατά +6,05% και +1,98%, στον απόηχο των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν για τον πληθωρισμό της χώρας.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, έναντι 0,7% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 0,6%.
Παράλληλα, σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ εάν εξαιρεθούν οι τιμές νοπών τροφίμων, ο ετήσιος ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,6%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιαπωνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι τιμές στον τομέα υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,65% στις 26.218 μονάδες, με τις μετοχές των AIA Group και China Life Insurance να ενισχύονται κατά +2,89% και +3,53% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,08% και τις 10.538,11 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,49% και τις 2.897,43 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 9.360,73 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,33% στις 6.523,10 μονάδες, με τη μετοχή της Wesfarmers να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,16%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,14% στις 1.948,30 μονάδες.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναμένεται να μιλήσει αργότερα εντός της ημέρας στην ετήσια συνάντηση της Fed στο Jackson Hole, με του επενδυτές να αναζητούν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η τράπεζα τους επόμενους μήνες.
Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εμπορικές τριβές ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορεά, μετά την αναστολή της συμφωνίας που είχαν οι δύο χώρες για ανταλλαγή πληροφοριών, με την πλευρά της Σεούλ να ανακοινώνει ότι θα σταματήσει να μοιράζεται με το Τόκιο πληροφορίες σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Ιαπωνία αφαίρεσε τη Νότια Κορέα από τη λίστα των προνομιακών εμπορικών της εταίρων, με τη Σεούλ να προχωράει εν συνεχεία σε αντίστοιχη κίνηση.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή και τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς οι δύο χώρες αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες την ερχόμενη εβδομάδα, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τη διαμάχη του τελευταίου έτους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Valour Markets, Stephen Innes, η σταδιακή υποτίμηση του γουάν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «πολιτικό όπλο» για την Κίνα «ώστε να εξουδετερώσει την επίδραση από την αύξηση των δασμών».
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά τα μεικτά πρόσημα που εμφάνισε κατά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η μείωση παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία αντισταθμίζουν την επιβράδυνση της ζήτησης που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,57% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,26 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,38% στα 55,56 δολ. ανά βαρέλι.
Πλέον, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Brent επέστρεψε πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 60 δολ. ανά βαρέλι.
«Το πετρέλαιο αναμέται να έχει περιορισμένη κινητικότητα σήμερα, καθώς όλα τα βλέμμετα στρέφονται στη συνάντηση του Jackson Hole το βράδυ», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της OANDA, Jeffrey Halley, ενώ από την πλευρά του, ο αναλυτής της
CMC Markets, Michael McCarthy, τόνισε πως «εάν ο Powell μιλήσει για μείωση επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα και αντιστρέψει τα σχόλια που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα εντός της εβδομάδας από άλλα μέλη της Fed, το πετρέλαιο θα μπορούσε να δεχθεί στήριξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης