Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν για μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στο Αφγανιστάν

Νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν για μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στο Αφγανιστάν
Στόχος της Ουάσινγκτον να αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων
Ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν με απώτερο στόχο να καταλήξουν σε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία για το Αφγανιστάν είναι σε εξέλιξη από χθες στην Ντόχα του Κατάρ.
Πρόκειται για τον ένατο κύκλο των συνομιλιών που άρχισαν πριν από έναν χρόνο μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
Απώτερος στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αρχίσει η απεμπλοκή και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ύστερα από 18 χρόνια μαχών.
Πράγματι η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των άλλων ξένων δυνάμεων (συνολικά είναι περίπου 20.000) από το Αφγανιστάν, με το κυριότερο ζήτημα να είναι πότε όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν.
Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν δεσμεύονται ότι δεν θα επιτρέψουν στο τμήμα της αφγανικής επικράτειας που ελέγχουν να χρησιμοποιηθεί από «τρομοκρατικές» οργανώσεις
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να κλειστεί ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν ως την 1η Σεπτεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, που προβλέπεται να διεξαχθούν μέσα στον επόμενο μήνα, και πριν αρχίσει η εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.
Πάντως η αιματοχυσία στο Αφγανιστάν συνεχίζεται καθώς προχθές Τετάρτη δύο Αμερικάνοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, περίπου δέκα εκρήξεις συγκλόνισαν τη Δευτέρα την Τζαλαλάμπαντ, ενώ βομβιστής-καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκε σε γαμήλια γιορτή το Σάββατο στην Καμπούλ προκαλώντας αιματοχυσία με 80 νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης