Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ΗΠΑ μπορούν να «πνίξουν τον κόσμο στον πετρέλαιο» και να «πνιγούν» στα κέρδη - έκθεση

tags :
Οι ΗΠΑ μπορούν να «πνίξουν τον κόσμο στον πετρέλαιο» και να «πνιγούν» στα κέρδη - έκθεση
Οι ΗΠΑ είναι ήδη και θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στον κόσμο, αφού 7 από τις 10 πηγές νέας παραγωγής είναι στις ΗΠΑ – είναι πολλά τα λεφτά για να σκεφτούν το περιβάλλον
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «πνίξουν τον κόσμο στον πετρέλαιο» με τον όγκο παραγωγής υδρογοναθράκων κατά την επόμενη δεκαετία, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Global Witness, θα «καταστεί καταστροφική» για κάθε παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 61% της νέας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά την επόμενη δεκαετία.
Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του οργανισμού Global Witnness υποστηρίζει ότι, για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, «δεν μπορούμε να διεξάγουμε εξόρυξη οποιασδήποτε ποσότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε νέα κοιτάσματα οπουδήποτε στον κόσμο».
Αυτό φυσικά θα προκαλούσε γρήγορα ένα παγκόσμιο έλλειμμα, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καταναλώνει περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου.
Η Global Witness σημειώνει ότι η βιομηχανική παραγωγή δεν έχει επιβαρυνθεί στο ελάχιστο και συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις πρόσφατες περικοπές δαπανών.
Αν μη τι άλλο, η ενοποίηση στις λεκάνες Permian και άλλες, που διοικούνται από τις μεγάλες πετρελαιοπηγές, εξασφαλίζει ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν με σταθερό ρυθμό για τα επόμενα χρόνια.
Βέβαια, δεν επιβραδύνεται η παραγωγή πετρελαίου οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου έχει δώσει το πράσινο φως παραγωγής πετρελαίου αξίας 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το διπλάσιο των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε πέρυσι, σύμφωνα με την Rystad Energy.
Στην πραγματικότητα, ενώ η εξόρυξη πετρελαίου έχει επιβραδυνθεί λίγο κατά το παρελθόν έτος, εν μέσω του σκεπτικισμού των επενδυτών και των κακών οικονομικών αποδόσεων, οι εξορύξεις παντού στον κόσμο έχουν επιταχύνει.

Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και θα εξακολουθήσει να είναι, καθώς ο ρυθμός εξόρυξης έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Το 2018, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16% 12%, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ΕΙΑ, οι ΗΠΑ υπερέβησαν τη Ρωσία όσον αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου το 2011, διεκδικώντας την πρώτη θέση και ξεπέρασαν τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου πέρυσι.
 


Δεδομένου ότι οι πολλές γεωτρήσεις στις ΗΠΑ συγκεντρώνονται σε λίγες, μεμονωμένες πολιτείες των ΗΠΑ η κάθε πολιτεία μπορεί να σταθεί συγκριτικά με άλλες πετρελαιοπηγές και μόνη της.
Δηλαδή, εάν το Τέξας ήταν χώρα, θα αποτελούσε την χώρα με την μεγαλύτερη νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αφού μεταξύ 2020 και 2029, το Τέξας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 28% της συνολικής πρόσθετης παραγωγής, σύμφωνα με την  Global Witness.
Ο Καναδάς και η Πενσυλβάνια καταλαμβάνουν την δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα με ποσοστό πρόσθετης παραγωγής 7% η καθεμία. Στη συνέχεια έρχεται το Νέο Μεξικό με 5% της ανάπτυξης και στη Βόρεια Ντακότα με 4%. Η Οκλαχόμα, η Βραζιλία, το Κολοράντο, η Ρωσία και το Οχάιο ακολουθούν με 3%.
Με άλλα λόγια, 7 από τις 10 καινούριες πηγές νέας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως κατά την επόμενη δεκαετία είναι οι ΗΠΑ.
«Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, τα νέα οικόπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα από αυτήν που παράγει σήμερα η Σαουδική Αραβία», ανέφερε η Global Witness στην έκθεσή της.
Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση.
«Για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση μας δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Χλωμό το ενδεχόμενο ως ανύπαρκτο κι αυτό γιατί όπως προειοποιεί, «αντί να μειώνεται, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% την περίοδο αυτή, τροφοδοτούμενη από την επέκταση σε νέα πεδία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης