Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Πακέτο δράσης με μείωση επιτοκίων και αγορές assets - Αδύναμη η ανάπτυξη

tags :
ΕΚΤ: Πακέτο δράσης με μείωση επιτοκίων και αγορές assets - Αδύναμη η ανάπτυξη
Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ περιλαμβάνουν τις μειώσεις επιτοκίων, την αγορά περιουσιακών στοιχείων και τις αλλαγές στο guidance
Ένα πακέτο δράσης το οποίο θα συνδιάζει τις μειώσεις επιτοκίων και τις αγορές περιουσιασκών στοιχείων, έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από μεμονωμένες δράσεις, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ περιλαμβάνουν τις μειώσεις επιτοκίων, την αγορά περιουσιασκών στοιχείων και τις αλλαγές στο guidance για τα επιτόκια.
Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι τα αρνητικά επιτόκια εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ αναμένει χαμηλότερη ανάπτυξη στο γ΄τρίμηνο του 2019, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση της εκτιμήσεις για ανάκαμψηξ στο β΄εξάμηνο του έτους.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι και δεν αποκλείεται μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ χαλαρώνει τους κανόνες - Περισσότερος χρόνος για προβλέψεις στα νέα NPLs

Περισσότερο χρόνο θα έχουν πλέον οι τράπεζες της ευρωζώνης για να σχηματίσουν προβλέψεις προκειμένου να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια μετά τη χαλάρωση των κανόνων από την ΕKT, που υπέκυψε στις πιέσεις των Βρυξελλών.
Πλέον, οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεση του τρία χρόνια για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια εάν δεν είναι ασφαλισμένα, εννέα χρόνια εάν είναι ασφαλισμένο με κάποιο ακίνητο και επτά χρόνια για άλλους τύπους εγγυήσεων.
Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος σε μια 2ετή διαφωνία μεταξύ Φρανκφούρτης και Βρυξελλών σε ένα θέμα που κάποτε κόστισε 1 τρισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τα NPLs, που στο τέλος του Μαρτίου έφταναν στα 642,5 δισ. ευρώ σε σχέση με 1 τρισ. ευρώ που ήταν το 2015.
Ωστόσο το ποσοστό των κόκκινων δανείων επί του συνόλου παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα (41,4%), στην Κύπρο (21,3%), στην Πορτογαλία (11,5%) και στην Ιταλία (8,4%).

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αναθεωρήσει τις εποπτικές προσδοκίες της όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα για νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) οι οποίες προσδιορίζονται στο «Συμπλήρωμα του εγγράφου κατευθύνσεων της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» (εφεξής το «Συμπλήρωμα»).
Η ΕΚΤ προχώρησε στην απόφαση αυτή αφού έλαβε υπόψη την έκδοση ενός νέου κανονισμού της ΕΕ στον οποίο περιγράφεται η αντιμετώπιση των ΜΕΑ βάσει του Πυλώνα 1.
Ο νέος κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 26 Απριλίου 2019, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους υφιστάμενους κανόνες προληπτικού χαρακτήρα και προϋποθέτει αφαίρεση ποσού από τα ίδια κεφάλαια όταν τα ΜΕΑ δεν καλύπτονται επαρκώς από προβλέψεις ή άλλες προσαρμογές.
Η αναθεώρηση είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης της ΕΚΤ να επανεξετάσει τις εποπτικές προσδοκίες για νέα ΜΕΑ μετά την ολοκλήρωση του νέου κανονισμού για την αντιμετώπιση των ΜΕΑ βάσει του Πυλώνα 1.
Προκειμένου η αντιμετώπιση των ΜΕΑ να είναι πιο ομοιογενής, οι εποπτικές προσδοκίες που είχαν ανακοινωθεί στο Συμπλήρωμα μεταβλήθηκαν ως ακολούθως.
Πρώτον, το πεδίο εφαρμογής των εποπτικών προσδοκιών της ΕΚΤ για νέα ΜΕΑ θα περιορίζεται στα ΜΕΑ τα οποία προκύπτουν από δάνεια που δημιουργήθηκαν πριν από τις 26 Απριλίου 2019, τα οποία δεν υπόκεινται σε αντιμετώπιση βάσει του Πυλώνα 1.
Τα ΜΕΑ που προκύπτουν από δάνεια που δημιουργήθηκαν από τις 26 Απριλίου 2019 και μετά θα υπόκεινται σε αντιμετώπιση βάσει του Πυλώνα 1, ενώ η ΕΚΤ θα εξετάζει με τη δέουσα προσοχή τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτά.
Δεύτερον, τα σχετικά χρονοδιαγράμματα σχηματισμού προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα, η σταδιακή πορεία προς την πλήρη εφαρμογή και ο διαχωρισμός των εξασφαλισμένων ανοιγμάτων καθώς και η αντιμετώπιση των ΜΕΑ που είναι εγγυημένα ή ασφαλισμένα από επίσημο οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων έχουν ευθυγραμμιστεί με την αντιμετώπιση ΜΕΑ βάσει του Πυλώνα 1 όπως ορίζεται στον νέο κανονισμό της ΕΕ.
Όλες οι άλλες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων ειδικών περιστάσεων, που μπορεί να καθιστούν τις προσδοκίες για τον σχηματισμό προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα μη ενδεδειγμένες για συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο/άνοιγμα, παραμένουν όπως περιγράφονται στο Συμπλήρωμα.
Οι εποπτικές προσδοκίες για το απόθεμα των ΜΕΑ (δηλαδή, των δανείων που ταξινομήθηκαν ως ΜΕΑ στις 31 Μαρτίου 2018) παραμένουν αμετάβλητες, όπως ανακοινώθηκε στις επιστολές για τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης οι οποίες στάλθηκαν στις τράπεζες, καθώς και στο σχετικό δελτίο Τύπου τον Ιούλιο του 2018.
Κατά την έναρξη της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, τον Νοέμβριο του 2014, τα σημαντικά ιδρύματα διακρατούσαν ΜΕΔ ύψους 1 τρισεκ. ευρώ περίπου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019 το ύψος των ΜΕΔ είχε μειωθεί κατά το μισό περίπου, σε 587 δισεκ. ευρώ (λόγος ΜΕΔ 3,7%).
Παρά την πρόσφατη πρόοδο, η ΕΚΤ θεωρεί ζήτημα υψίστης σημασίας την περαιτέρω μείωση του επιπέδου των ΜΕΔ, ούτως ώστε το ζήτημα να επιλυθεί εγκαίρως όσο οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης