Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Τώρα ξεκινά η πραγματική κρίση για Salvini και Conte

tags :
Ιταλία: Τώρα ξεκινά η πραγματική κρίση για Salvini και Conte
Ο αστάθμητος παράγοντας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων

Με την παραίτηση του πρωθυπουργού G. Conte, το μέλλον της Ιταλίας είναι τώρα στον αέρα. Πολλά πράγματα έρχονται στο προσκήνιο με την παραίτηση Conste πριν μπορέσει ο M. Salvini να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Ο Conte ήθελε να το αποφύγει αυτό, κάτι που πλέον καθιστά δύσκολο για τον Ιταλό πρόεδρο S. Mattarella να ζητήσει σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς εκλογές.
Ο Conte την Τρίτη (20/8) ήταν εκεί να συγκρατήσει την Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέραων και ανέβηκε στο βήμα για να αποδομήσει την ρητορική του Salvini. Αυτό του έδωσε προβάδισμα, με αποτέλεσμα τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ευρωπαϊκά μέσα να επιπλήττουν τον Salvini.
Κανείς στις Βρυξέλλες ούτε και μέσα στην Ιταλία πείθεται ιδιαίτερα από το αφήγημα Salvini.
Αυτό που έκανε ο Conte ήταν να αφήσει τον Mattarella να αναλάβει δράση. Αυτό που ήθελαν και οι δύο είναι να προστατεύσουν την Ιταλία από τον Matteo Salvini. Αλλά στην ουσία αυτοί που προστατεύουν βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Ο Salvini θέλει να παρακάμψει τους ελέγχους της Ε.Ε. στον προϋπολογισμό, επιθυμώντας την έκδοση παράλληλου νομίσματος.
Οι συνέπειες της πολιτικής του μπορεί να είναι πολλές αλλά υπάρχει μία μικρή παράμετρος από την οποία εξαρτώνται πολλά, η οποία ακούει στο όνομα Luigi Di Maio.
Ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων (Μ5S) μπορεί είτε να συνέαψει συμφωνία με τον M. Renzi και τους Δημοκρατικούς είτε μπορεί να επιτεθεί στον Salvini και να ελπίζει για το καλύτερο σε εκλογές.
Ο Mattarella θα πιέζει για μία προσωρινή κυβέρνηση ώστε να κρατήσει τον Salvini έξω από την εξουσία αλλά και παράλληλα να περιορίσει το Μ5S. Στόχος είναι να προλάβει τις εκλογές.
Ο Di Maio λοιπόν θα προσπαθήσει να επηράσει τις δημοσκοπήσεις προς όφελός του. Αν η ρητορική Salvini αποτύχει, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα πρέπει είτε να συμμαχήσει με τους Δημοκρατικούς είτε να προκαλέσει εκλογές, με κίνδυνο μεγάλης συρρίκνωσης της δύναμής του.
Θα πρέπει λοιπόν να προσέξει να μην καταλήξει σαν τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο λαός τιμώρησε στις εκλογές.
Εξάλλου το Κίνημα του Di Maio γεννήθηκε χάρη στην αποστροφή των Ιταλών στην ηγεσία της Ρώμης και της ανατροπής της κυβέρνησης Berlusconi το 2011.
Ο Salvini εξακολουθεί να είναι στην θέση του οδηγού και ο Di Maio κινδυνεύει να πληρώσει το τίμημα της έλλειψης οράματος. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης