Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στάσσης (CEO ΔΕΗ): Επιδεινώνονται συνεχώς τα οικονομικά - Aναζητούνται 800-900 εκατ. έως τον Σεπτέμβριο - Τι προτείνουν οι ξένοι οίκοι

tags :
Στάσσης (CEO ΔΕΗ):  Επιδεινώνονται συνεχώς τα οικονομικά - Aναζητούνται 800-900 εκατ. έως τον Σεπτέμβριο - Τι προτείνουν οι ξένοι οίκοι
Ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι θα αγωνιστεί με πάθος, ώστε η ΔΕΗ να δραστηριοποιείται επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά
Την εκλογή του Γιώργου Στάσση στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.
Επίσης, εγκρίθηκε η εκλογή των πέντε νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Για δραματική κατάσταση των οικονομικών της ΔΕΗ, που συνεχώς επιδεινώνεται κυρίως λόγω της ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων, μίλησε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της  τοποθέτησής του.
«Αν και είχα μία βασική εικόνα, τα πράγματα εξελίσσονται δυναμικά χειρότερα, καθώς διογκώνεται το πρόβλημα», ανέφερε. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω ο στόχος των παρεμβάσεων, που όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί πριν από την έκθεση του ορκωτού λογιστή, στις 24 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, έδειξε πως το ποσό που αναζητείται κινείται πλέον πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί απάντησε καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο οικονομικός στόχος των παρεμβάσεων δεν είναι πλέον 750 εκατ. ευρώ, όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, αλλά της τάξης των 800-900 εκατ.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η χρονική διορία για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων είναι η 15η Σεπτεμβρίου, ώστε να περιέλθουν σε γνώση του ορκωτού. «Πρέπει να περάσουμε τον κάβο», υπογράμμισε, τονίζοντας πως αν ορκωτός παρατηρεί στην έκθεση πως δεν προβλέπονται θετικές ταμειακές ροές για την επιχείρηση σε ορίζοντα 12μηνου, τότε οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μετατρέψουν σε «κόκκινα» τα δάνεια της επιχείρησης.
Σε αυτές τις παρεμβάσεις, είναι δεδομένο πως θα περιλαμβάνεται η αύξηση των τιμολογίων, η οποία ωστόσο θα εξισορροπείται από τη μείωση του ΦΠΑ και ΕΤΜΕΑΡ. Ο κ. Στάσσης δεν απέκλεισε η αύξηση αυτή να γίνει μέσω της ενσωμάτωσης του ΕΤΜΕΑΡ.
Πάντως, ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν έχει οριστικοποιηθεί το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης συνέπειας. «Μην βιάζεστε για την έκπτωση συνέπειας, πρέπει να προσέξουμε τις ασθενέστερες ομάδες», τόνισε.  
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, μίλησε για πιθανή επίσπευση της τιτλοποίησης, ενώ έδωσε έμφαση στη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Τα ανείσπρακτα θα αποτελέσουν βασικό μοχλό, δεν γίνεται να μην κάνουμε αποκοπές. Οι έχοντες πρέπει να πληρώνουν», επισήμανε.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκης στην τελευταία ομιλία του ενώπιων των μετόχων, έκανε λόγο για λαμπρές προοπτικές της ΔΕΗ, παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο κ. Παναγιωτάκης άφησε αιχμές κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι.
«Λυπάμαι πολύ και ανησυχώ όταν ακούγονται παρόμοιες δηλώσεις», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Οι αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, σύμφωνα με την πρόσκληση που αναρτήθηκε στις 30.7.2019, στην ιστοσελίδα της Εταιρίας.
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου) 148 Μέτοχοι, εκπροσωπώντας 167.406.292 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι, διαπιστώθηκε απαρτία 72,16 %.
Θέμα πρώτο: Εκλογή Διευθύνοντος Συμβούλου.
Σε σύνολο μετοχών με δικαίωμα ψήφου, 167.406.292 ψήφισαν υπέρ 124.222.999 ( 74,204%), 10.392.453 ψήφισαν κατά (6,208%), και 32.790.840 (19,588%) ψήφισαν αποχή.
Θέμα δεύτερο: Εκλογή Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε σύνολο μετοχών με δικαίωμα ψήφου, 167.406.292 ψήφισαν υπέρ 124.222.999 ( 74,204%), 10.459.752 ψήφισαν κατά (6,248%), και 32.723.541 (19,547%) ψήφισαν αποχή.
Θέμα τρίτο: Συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας.
Σε σύνολο μετοχών με δικαίωμα ψήφου, 167.406.292 ψήφισαν υπέρ 136.620.449 ( 81,610%), 1.296.938 ψήφισαν κατά ( 0,775%), και 29.488.905 (17,615%) ψήφισαν αποχή.

Τι προτείνουν οι ξένοι οίκοι

Μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ με στόχο να αυξηθεί έμμεσα το περιθώριο εσόδων της εταιρείας σε συνδυασμό με γενναία αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, προτείνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι τον έχουν συναντήσει.
Ενώ η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ. ευρώ νομοτελειακά θα υλοποιηθεί και θα αντληθούν 450 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός για την πώληση του ποσοστού στον ΔΕΔΔΗΕ (διανομή δικτύου), αποτελούν έναν πιο μεσοπρόθεσμο στόχο, η ΔΕΗ χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να τονωθούν τα έσοδά της.
Δύο τέτοιες λύσεις θα ήταν:
Πρώτον, να μειωθεί με κυβερνητική απόφαση o ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Με τη μείωση του ΦΠΑ μειώνονται τα έσοδα στο δημόσιο, αλλά αυξάνονται τα έσοδα στον ισολογισμό της ΔΕΗ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Δεύτερον, να υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στη ΔΕΗ.
Τα συνολικά δάνεια μαζί με τους ευρωπαϊκούς φορείς προσεγγίζουν περίπου τα 3,8-4 δισ. ευρώ.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης, παρά την αρχική αρνητική αντίδραση των τραπεζών.

Πέραν της Pimco και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ

Ενώ το σχήμα Pimco – Qualco εδώ και ένα χρόνο έχει πλήρως προετοιμαστεί για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς την ΔΕΗ….νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση έχει δείξει η αμερικανική J P Morgan και η Ιαπωνική Nomura.
Βέβαια από ότι φαίνεται το σχήμα Pimco και Qualco ζητάει να ομογενοποιηθεί όλη η τιτλοποίηση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο 2019.
Από την τιτλοποίηση θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 400-450 εκατ ενισχύοντας σημαντικά την ρευστότητα της ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ η J P Morgan και η Nomura προτείνουν τμηματοποίηση της τιτλοποίησης να σπάσει δηλαδή σε ανεξόφλητες και ενήμερες υποχρεώσεις καθώς όπως υπολογίζουν θα μπορούσε η ΔΕΗ να συγκεντρώσει έως και 50 εκατ περισσότερα από την ομογενοποίηση της τιτλοποίησης.
Ωστόσο εάν αποφασιστεί να υπάρξει τμηματική τιτλοποίηση θα είναι αδύνατο να υπάρξουν προσφορές άμεσα θα απαιτηθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η πρόταση της Pimco είναι άμεσα υλοποιήσιμη για την τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ το σχέδιο για τον ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή την πώληση στρατηγικού ποσοστού σε επενδυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή αφενός γιατί θα πρέπει να ξεκινήσει από την ΔΕΗ μια διαδικασία αποτίμησης και στρατηγικής απόφασης για το εάν θα συμπεριληφθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην ιδιωτικοποίηση.
Με βάση την σημερινή του χρηματοοικονομική εικόνα το μέγιστο που θα μπορούσε να επιτευχθεί για το 51% του ΔΕΔΔΗΕ είναι 120 εκατ.
H κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει μια γενναία επαναδιαπραγμάτευση της ΔΕΗ με τις δανείστριες τράπεζες ώστε να υπάρξει αναδιάρθρωση δανείων αλλά κάτι τέτοιο προσκρούει στην άρνηση των τραπεζών.

Υποσημείωση

Φαίνεται ότι το υπουργείο Ενέργειας δεν βλέπει με θετική ματιά τις κινήσεις συγκεκριμένου έλληνα επιχειρηματία με ισχυρή παρουσία στην ενέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης