Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίτημα Ρωσίας, Κίνας να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πυραυλικές δοκιμές των ΗΠΑ

tags :
Αίτημα Ρωσίας, Κίνας να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πυραυλικές δοκιμές των ΗΠΑ
Για μήνυμα στην Κίνα έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper
Να συγκληθεί σήμερα Πέμπτη 22/8 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθούν «οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ για τα σχέδια κατασκευής και ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς» έχουν αιτηθεί Ρωσία και Κίνα, οι οποίες ζητούν να τοποθετηθεί η αναπληρώτρια γ.γ. του ΟΗΕ, Izumi Nakamitsu προκειμένου να ενημερώσει τα κράτη μέλη σχετικά με τις απειλές αυτές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν δοκιμαστικά έναν πύραυλο Κρουζ με συμβατική γόμωση που έπληξε τον στόχο του αφού διένυσε πάνω από 500 χιλιόμετρα.
Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια δοκιμή αφότου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στις 2 Αυγούστου από τη διμερή συνθήκη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που απαγόρευσε τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσους βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF).
Είναι χαρακτηριστικό πως σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για το εάν και κατά πόσον η δοκιμή αυτού του πυραύλου είχε σκοπό να σταλεί μήνυμα στην Κίνα, τη Ρωσία ή τη Βόρεια Κορέα, απάντησε ότι η βασική ανησυχία της Ουάσινγκτον είναι η Κίνα.
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι, αν χρειαστεί, θα έχουμε τη δυνατότητα αποτροπής της κακής συμπεριφοράς της Κίνας, διαθέτοντας [πυραύλους] ικανούς να πλήξουν [στόχους] σε μέσες αποστάσεις» υποστήριξε ο Esper, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης πυραύλων επιφανείας μέσου βεληνεκούς στην Ασία σχετικά σύντομα.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η δοκιμή των ΗΠΑ δείχνει πως η Ουάσινγκτον πυροδοτεί νέα κούρσα εξοπλισμών και επιδιώκει τη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης