Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Ιταλία, Fed - Στο +1,77% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, στο +1,30% ο DAX

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Ιταλία, Fed - Στο +1,77% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, στο +1,30% ο DAX
Οι αγορές εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (21/8/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με «πρωταγωνιστή» το Μιλάνο, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η Ιταλία δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Image

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,77% κι έκλεισε στις 20.847,07 μονάδες, εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων υπό τον Ιταλό πρόεδρο, Sergio Mattarella, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Image
Στο ταμπλό, με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.
Η Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 1%, η Banco Bpm κατέγραψε κέρδη 1,3% και η Unicredit σημείωσε άνοδο 0,9%.
Πέραν των πολιτικών εξελίξεων, οι αγορές στην Ιταλία έλαβαν ώθηση και από τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων συγχώνευσης μεταξύ FIat Chrysler και Renault.
H μετοχή της Fiat κατέγραψε άλμα 3,3% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ η Renault στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 3,7%.
Δημοσίευμα της «Il Sole 24 Ore» αναφέρει ότι η συζήτηση για μία συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, που είχε διακοπεί, μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι, χωρίς η εφημερίδα να αναφέρει τις πηγές της.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε οριακά, στο 1,34%, από 1,348% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η κυβερνητική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, η οποία κορυφώθηκε μετά τη χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, έχει περάσει πλέον στα χέρια του Mattarella.
Πλέον, και μετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων, καθώς θεωρείται πλέον αδύνατο οποιοδήποτε σενάριο «αναβίωσής» του, ο Mattarella θα δώσει σήμερα το απόγευμα το έναυσμα για την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Οι διαβουλεύσεις αυτές θα διαρκέσουν έως αύριο (22/8) το βράδυ, και εάν διαφανεί πως τα κόμματα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να εμβαθύνουν και να καθορίσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας, τότε θα δοθεί μια ακόμα ημέρα για διαβουλεύσεις.
Εάν η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, ο Mattarella είναι αποφασισμένος να δώσει εντολή σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου.

Θετικό κλίμα και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Θετικό ήταν το κλίμα και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,21% κι έκλεισε στις 375,80 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν ισχυρά κέρδη 1,7%.
Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ οι πρώτες ύλες σημείωσαν άνοδο 1,5%.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 11.802,85 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,11% στις 7.203,97 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,70% στις 5.435,48 μονάδες.

Image
Image
Image

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύθηκαν παρά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για δασμούς.
Όπως τόνισε ο Trump, εάν επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η ΕΕ θα δώσει στις ΗΠΑ «ό,τι θέλουν».
Η απειλή ήρθε λίγο καιρό αφότου υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών βοδινού κρέατος.
Ο Trump πρόκειται να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των G-7 αυτό το Σαββατοκύριακο (24-25/8) στη Γαλλία.
Πολλοί αναμένουν ότι η σύνοδος θα ολοκληρωθεί χωρίς κοινό ανακοινωθέν λόγω διαφορών στο εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης