Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που θα δεχθούν μετανάστες από το «Open Arms»

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που θα δεχθούν μετανάστες από το «Open Arms»
Οι χώρες που θα δεχθούν μετανάστες από το Open Arms
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τους μετανάστες που παρέμειναν επί 19 μέρες εγκλωβισμένοι στο ανθρωπιστικής αποστολής πλοίο Open Arms και οι οποίοι τελικά κατάφεραν να αποβιβαστούν χθες Τρίτη το βράδυ στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία θα στείλουν ομάδες τους για να καταγράψουν και να πάρουν συνεντεύξεις από τους μετανάστες, να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και τις διαδικασίες για τη μεταφορά τους.
Αυτό σημαίνει όμως ότι η μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πάρει περισσότερο «από μερικές ημέρες», επεσήμανε η Τόβε Ερνστ.
«Η Επιτροπή (…) θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει και να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί πως η διαδικασία θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη», πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν Reuters και AFP.
Στο μεταξύ το Ocean Viking, το πλοίο που έχει διασώσει 356 μετανάστες στη Μεσόγειο, «εξακολουθεί να αναμένει απάντηση από τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σήμερα ο Φρεντερίκ Πενάρ διευθυντής επιχειρήσεων της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranee η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).
Το Ocean Viking αναμένει απάντηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις του να ελλιμενιστεί και παραμένει για δέκατη ημέρα στην περιοχή μεταξύ Μάλτας και Λαμπεντούζας, υπογράμμισε ο Πενάρ.
Βάσει του δικαίου της θάλασσας «ζητήσαμε ήδη μετά την πρώτη διάσωση στις 9 Αυγούστου από τα κέντρα συντονισμού διασώσεων στη θάλασσα της Ιταλίας και της Μάλτας να μας ορίσουν ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση των προσώπων που διασώθηκαν.
Προς το παρόν δεν έχουμε καμία απάντηση από την Ιταλία και μιας μάλλον αρνητική απάντηση από τη Μάλτα», εξήγησε ο ίδιος.
«Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε μέχρι οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν μπρος», κατήγγειλε ο Πενάρ, αναφερόμενος στην πρόταση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ χθες Τρίτη η Γαλλία να δεχθεί «35 με 45 μετανάστες» από το Ocean Viking.
«Γνωρίζουμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για την εξεύρεση λύσης και (…) επιθυμούν να σταματήσουν να βρίσκονται λύσεις κατά περίπτωση και να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα» για την υποδοχή των μεταναστών, επεσήμανε ο Πενάρ.
«Αυτό είναι που ζητάμε, όμως οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αποβιβαστούν τώρα: οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται την ώρα που περισσότεροι από 300 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη θάλασσα σε δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.
«Σήμερα περιμένουμε η λύση αυτή να βρεθεί το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Πενάρ.
Το Ocean Viking αναχώρησε στις 4 Αυγούστου από τη Μασσαλία.
Το πλοίο, που αντικαθιστά το Aquarius της SOS Mediterranee, διεξήγαγε τέσσερις επιχειρήσεις διάσωσης στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά της Λιβύης, από τις 9 ως τις 12 Αυγούστου.
Από τότε, κανένα ανθρωπιστικό πλοίο δεν περιπολεί στην περιοχή παρά τις πολλές αναχωρήσεις πλοιαρίων από τις λιβυκές ακτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης