Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxobank: Γιατί οι αγορές δεν ανησυχούν για την Ιταλία – Τα τρία βασικά σενάρια

tags :
Saxobank: Γιατί οι αγορές δεν ανησυχούν για την Ιταλία – Τα τρία βασικά σενάρια
Οι επενδυτές δεν ανησυχούν για την Ιταλία καθώς προεξοφλούν παρέμβαση της ΕΚΤ
Τις αιτίες για τις οποίες οι αγορές αντιμετωπίζουν την παραίτηση Conte ως κάτι που δεν τις ανησυχεί εξετάζει σε έκθεσή της η Saxobank, καταγράφοντας, παράλληλα και τα τρία βασικά σενάρια που μπορούν να συμβούν ώστε να επιλυθεί η κυβερνητική κρίση στη χώρα.
Όπως τονίζει στην ανάλυση της οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι τόσο η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη όσο και η δυνατότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις –όπως για παράδειγμα αγορές ιταλικών ομολόγων- είναι αρκετές προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει κρίση στη χώρα.
Αυτό αποδεικνύεται και από την πορεία των 10ετών ιταλικών ομολόγων, με το spreads (η διαφορά απόδοσης) με τα αντίστοιχα γερμανικά να διαμορφώνεται κοντά στις 200 μονάδες βάσης.
Όμως τα ιταλικά ομόλογα δεν πρόκειται να μείνουν… απούλητα από τη στιγμή που η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει την έναρξη εκ νέου ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τα σενάρια

Όσο για τα επόμενα βήματα στην ιταλική κρίση η Saxobank εξετάζει τρία βασικά σενάρια.

1. Μεγάλος συνασπισμός: Σε αυτόν μπορεί να συμμετέχουν Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Κίνημα των Πέντε Αστέρων και Forza Italia.
Πρόκειται για μία φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει τα ιταλικά ομόλογα με το spread με το 10ετές γερμανικό να παραμένει κοντά στις 200 μονάδες βάσης.

2. Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Στόχος της να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2020 και να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της Κομισιόν για τον στόχο για το έλλειμμα.
Φαινομενικά και αυτή η κυβέρνηση θα είναι φιλική προς τις αγορές, αλλά θα είναι βραχύβια, ενώ εντός του 2020 θα πρέπει να γίνουν εκλογές.
Αρχικά η επιρροή στο ιταλικό 10ετές θα είναι ιδιαίτερα θετικά, με το spread με το γερμανικό να υποχωρεί από τις 200 μονάδες βάσης.

3. Πρόωρες εκλογές στο δ’ τρίμηνο 2019: Ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη επιλογή, με τον Salvini, το πιθανότερο, να αποκτά τη δυνατότητα σχηματισμού μίας δεξιάς κυβέρνηση που θα ξεκινήσει νέα κόντρα με την ΕΕ και ορισμένες χώρες, με προεξέχουσα τη Γαλλία.
Αρνητική επίδραση για το ιταλικό 10ετές με το spread με το 10ετές γερμανικό να επιστρέφει στο επίπεδο των 300 μονάδων βάσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης