Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία κλείνει την πόρτα στον Johnson – Καμία επαναδιαπραγμάτευση για το backstop

Η Γερμανία κλείνει την πόρτα στον Johnson – Καμία επαναδιαπραγμάτευση για το backstop
Σήμερα 21/8 το απόγευμα η συνάντηση Merkel – Johnson
Κάθε πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο, γεγονός που ενισχύει το σενάριο μιας μετωπικής αντιπαράθεση Μ. Βρετανίας – ΕΕ σχετικά με το Brexit.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier υποστήριξε ότι είναι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία όσον αφορά το ζήτημα του backstop, του μηχανισμού δηλαδή για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τον οποίο ο Johnson χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» μέτρο, που «αντίκειται προς την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Είναι χαρακτηριστικό πως η βρετανική κυβέρνηση ζητά να διαγραφεί ο μηχανισμός αυτός από το κείμενο της συμφωνία.
«Όλα τα σενάρια σχετικά με το backstop έχουν ήδη συζητηθεί» είπε ο Steinmeier κλείνοντας ουσιαστικά κάθε συζήτηση επί του θέματος.
Αυτό άλλωστε εκτιμάται πως θα τονίσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.
Ο Johnson έχει κάνει σημαία της πολιτικής του την ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της προκατόχου του Theresa May με τους Ευρωπαίους ηγέτες κυρίως στο ζήτημα του backstop προειδοποιώντας ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31/10 είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία.
Όμως η ΕΕ είναι κατηγορηματική στην αντίθεση της για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Merkel, η οποία μόλις χθες Τρίτη 20/8 επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης ενώ υποστήριξε πως ένα διαζύγιο ΕΕ – Ηνωμένου  Βασιλείου χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης