Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Ένας χρόνος χωρίς μνημόνια - Dombrovskis: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες - Moscovici: Οι προκλήσεις παραμένουν

Κομισιόν: Ένας χρόνος χωρίς μνημόνια - Dombrovskis: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες - Moscovici: Οι προκλήσεις παραμένουν
Σήμερα (20/8/2019) συμπληρώνεται ένα έτος από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια
Στο γεγονός ότι σήμερα (20/8/2019) συμπληρώνεται ένα έτος από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αναφέρεται η Κομισιόν με σχετική της ανακοίνωση, με τον Valdis Dombrovskis να τονίζει να την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Η Κομισιόν αν και επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, τονίζει ότι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας (και κυρίως η ανεργία) έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τις προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρά δημοσιονομικά.
«Οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι, αν και πρέπει να γίνει δουλειά ακόμα, οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί έχουν αρχίσει να αποδίδουν απτά οφέλη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά τη μείωση της ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019 και παρ' όλο που παραμένει σε υψηλά επίπεδα είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος δείκτης υποχωρεί κάτω από το 18% από τον Ιούλιο του 2011.
«Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από την κρίση.
Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της Κομισιόν σε αυτή της την προσπάθεια» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Image

Image


Dombrovskis: Η Ελλάδα να συνεχίσει την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και εκείνες που στοχεύουν στην ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
«Ένα έτος πριν η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης του ESM για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η οικονομία της Ελλάδας έχει επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί.
Είναι σημαντικό η Ελλάδα να χτίσει σε αυτά τα επιτεύγματα συνεχίζοντας στον δρόμο των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων για την ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Moscovici: Οι προκλήσεις παραμένουν

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, επισημαίνει ότι αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ, οι προκλήσεις παραμένουν.
«Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν θετικά σημάδια, δείχνοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς για μια κοινωνία που έχει περάσει πολλές δυσκολίες.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν και η προθυμία να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων -και να συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους- θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας κι ενός καλύτερου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για τους επόμενους μήνες και έτη.
Είναι σημαντικό ότι όλα οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν και να διατηρήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.
Η Κομισιόν θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και του κεντρικού ρόλου ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης» δήλωσε ο Moscovici.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης