Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ημέρα κρίσης για την κυβέρνηση, το τέλος της προαναγγέλλει ο Di Maio - Καθοριστική η ομιλία Conte, όλα τα σενάρια

tags :
Ιταλία: Ημέρα κρίσης για την κυβέρνηση, το τέλος της προαναγγέλλει ο Di Maio - Καθοριστική η ομιλία Conte, όλα τα σενάρια
Όλα είναι ανοιχτά και πιθανά για την επόμενη ημέρα - Renzi: Η κυβέρνηση Conte η χειρότερη στη δημοκρατική ιστορία της Ιταλίας
(upd5) Ημέρα της κρίσης η σημερινή για την κυβέρνηση συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων, καθώς η ομιλία του πρωθυπουργού Giuseppe Conte σήμερα 20/8 το απόγευμα (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) στη Γερουσία εκτιμάται ότι θα είναι αυτή που θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία.
Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πολλά.
Αν και κατόπιν των σημερινών εξελίξεων, ως πιθανότερα προβάλλουν αυτά είτε της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο είτε της συγκρότησης μιας κυβέρνησης μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος από την παρούσα Βουλή.
Στο τραπέζι παραμένει - έστω και με ελάχιστες πιθανότητες - το σενάριο εκείνο που θέλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να διατηρείται ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων, αν και σε σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio επί της ουσίας σκιαγράφησε το επικείμενο τέλος της κυβέρνησης Lega - Κινήματος 5 Αστέρων, "αποχαιρετώντας" τον Giuseppe Conte.
Πράγματι, αυτό που φαίνεται να «κλειδώνει» είναι ότι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα υποβάλλει την παραίτηση του (ενδεχομένως κατά τη διάρκεια ή με την ολοκλήρωση της ομιλίας του) καθώς δεν θέλει να έχει κάποιον ρόλο στην επόμενη φάση των εξελίξεων, με αποτέλεσμα οι επόμενες κινήσεις για το τι έπεται να περνά στον πρόεδρο της Ιταλίας, Segio Mattarella, ο οποίος - και ανάλογα με τις εξελίξεις - θα είναι και αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για το εάν μπορεί να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή για το εάν θα ορίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή για το εάν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής της Lega στην Ιταλία, Matteo Salvini, πυροδοτεί το κλίμα και στρώνει τον δρόμο για νέα ένταση με τις Βρυξέλλες.
Σε σημερινές (20/8/2019) του δηλώσεις, ο Salvini υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα πρέπει να ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ προκειμένου να προωθήσει μέτρα-σοκ για την τόνωση της ιταλικής οικονομίας.

Νέο συμβόλαιο Lega – Κινήματος 5 Αστέρων με τον Salvini εκτός κυβέρνησης;

Το πώς θα εξελιχθεί η κυβερνητική - πολιτική κρίση στην Ιταλία μένει να φανεί, αν και στο τραπέζι παραμένει το σενάριο διατήρησης της σημερινής κυβέρνησης.
Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο θέλουν τον Di Maio να εξετάζει μεταξύ άλλων να προτείνει στον Salvini, τον οποίο μόλις προχθές το Κίνημα των 5 Αστέρων χαρακτήρισε «αναξιόπιστο συνομιλητή», ένα νέο κυβερνητικό συμβολαιο, μια νέα κυβέρνηση μεταξύ της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων, αλλά με τον Salvini εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Πρόκειται για ένα σενάριο αρκετά «ταπεινωτικό» για τον Salvini (στελέχη της Lega κάνουν λόγο για προβοκατόρικη κίνηση), ο οποίος υποστήριξε πως κανείς δεν του έχει ζητήσει τίποτα, ενώ προανήγγειλε πως θα μιλήσει σήμερα στη Γερουσία.
Πάντως, ο Salvini έχει καταστήσει σαφές πως θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει μια κυβέρνηση «αποτυχημένων», όπως χαρακτήρισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα.
Άλλωστε ένα από τα «βασικά σενάρια» για την επόμενη ημέρα, θέλει τον Salvini να επιχειρεί μια κίνηση αναδίπλωσης και να ζητά από τον Luigi Di Maio να μην πάει στο Δημοκρατικό Κόμμα, κάτι που και ο τελευταίος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αφήνει ανοιχτό.
Πληροφορίες θέλουν τον Salvini να εξετάζει το σενάριο να δώσει ανάσα ζωής στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό επιδιώκοντας ένα «υγιές» και ριζικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων, ενδεχομένως μια νέα «συμφωνία» προκειμένου η κυβέρνηση συνασπισμού να συνεχίσει το έργο της.
Για αυτό μάλιστα επισημαίνει πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και πιθανά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Salvini έχει διαμηνύσει πως θα ακούσει με ανοικτό μυαλό την ομιλία Conte στη Γερουσία και ότι η μόνη του έγνοια είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης PD/M5S, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι το «κυβερνητικό συμβόλαιο» Salvini – Di Maio παραμένει σε ισχύ και έχει ακόμα απήχηση όχι μόνο σε βουλευτές των δύο κομμάτων αλλά και σε μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινωνίας.

Διαπραγματεύσεις για θεσμική κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, σενάριο στο οποίο δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και το κόμμα Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Το σενάριο αυτό πρόκρινε πρώτος ο πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Matteo Renzi και έτυχε της ηχηρής στήριξης τόσο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Κομισιόν, Romano Prodi όσο όμως και του πρώην πρωθυπουργού Gianni Letta, ο οποίος φέρεται να προτρέπει τον Berlusconi να συμμετάσχει και η Forza Italia σε μια τέτοιου είδους «θεσμική κυβέρνηση».
Άλλωστε ενισχύονται στο εσωτερικό του Forza Italia, οι φωνές που συντάσσονται με την προοπτικής μιας κυβέρνησης συνασπισμού ευρύτερων συμμαχιών ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 30 βουλευτές της Forza Italia συντάσσονται με την ιδέα μιας συνεργασίας με τον Matteo Renzi.
Ιδέα, στην οποία δεν αποκλείεται να συναινέσει και ο Silvio Berlusconi, ο οποίος θα έχει και την τελευταία κουβέντα, καθώς φαίνεται πως τάσσεται υπέρ του σεναρίου μιας κυβέρνησης που θα είναι όλοι μέσα, εκτός από τον Salvini.
Όμως, όπως είναι προφανές, δεν λείπουν οι ενστάσεις στο εσωτερικό του Κινήματος των 5 Αστέρων για το σενάριο της συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς πολλά στελέχη του Κινήματος διερωτώνται αν μπορούν να εμπιστευτούν το Δημοκρατικό Κόμμα ενώ άλλα φοβούνται για την απώλεια των κυβερνητικών τους θέσεων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των 5 Αστέρων έχουν τεράστιες προγραμματικές διαφορές, κάτι που γνωρίζει και ο πρόεδρος Mattarella, ο οποίος θα ήθελε να αποφύγει έναν ακόμα κύκλο διαβουλεύσεων που πολύ πιθανό σε λίγους μήνες να οδηγήσουν σε ένα νέο αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση όμως τον τόνο δίνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες μάλλον δείχνουν το δρόμο, στον οποίο θα κινηθεί το Κίνημα.
Άλλωστε το έθεσε ξεκάθαρα ο ιδρυτής του Κινήματος Beppe Grillo στον νυν επικεφαλής του, Luigi Di Maio.
«Έχω καταλάβει καλά ότι θέλεις να πάμε σε πρόωρες εκλογές;
Μάλλον δεν σου είναι ξεκάθαρο ότι αν πάμε σε εκλογές σήμερα, αύριο, σε έξι μήνες ή σε έξι χρόνια, το Κίνημα είναι νεκρό.
Και είναι νεκρό επειδή δεν κατάφερες να το οδηγήσεις» φέρεται να είπε ο Grillo στον Di Maio.

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν η Ιταλία πάει σε πρόωρες εκλογές το ποσοστό του Κινήματος των 5 Αστέρων που στις εκλογές του Μαρτίου 2018 είχε λάβει το 32,61%, θα περιοριστεί στο 7% με 8%.
Άρα το σενάριο των πρόωρων εκλογών κάθε άλλο παρά ευνοεί το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Αντιθέτως, εξυπηρετεί τον Matteo Salvini και τη Lega, η οποία στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε το 34,3% των ψήφων, διπλασιάζοντας το ποσοστό του 17,4% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2018.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά (άνω του 40%) στη Lega ύστερα από την απόφαση του Salvini στις 8 Αυγούστου να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Conte.
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φέρεται να στηρίζει και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, καθώς και αυτή βλέπει το κόμμα της να αυξάνει τα ποσοστά και τη δυναμική του (στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε το 6,5% των ψήφων).
Μάλιστα, και σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου Ipsos, τα δύο αυτά κόμματα – Lega και Fratelli d’ Italia – θα μπορούσαν να έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτύπωνε ξεκάθαρα την ισορροπία των δυνάμεων στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα θα έδινε στη νέα κυβερνητική πλειοψηφία την απαιτούμενη ώθηση ώστε να προχωρήσει το σχεδιασμό της σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Πάντως, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εκείνο που θέλει οι κάλπες του φθινοπώρου να μην επιβεβαιώνουν τη δυναμική των κομμάτων όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, εξέλιξη που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης και αβέβαιη την κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ιταλία αλλά και για την ΕΕ γενικότερα.

Salvini: Η Ιταλία χρειάζεται προϋπολογισμό 50 δισ. ευρώ για μέτρα - σοκ το 2020

Για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής της Lega στην Ιταλία, Matteo Salvini, πυροδοτεί το κλίμα και στρώνει τον δρόμο για νέα ένταση με τις Βρυξέλλες.
Σε σημερινές (20/8/2019) του δηλώσεις, ο Salvini υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα πρέπει να ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ προκειμένου να προωθήσει μέτρα-σοκ για την τόνωση της ιταλικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει την έναρξη της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα λόγω του χρέους.
Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε πολιτικό χάος μετά το αίτημα του Salvini (ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Renzi: Η κυβέρνηση Conte η χειρότερη στη δημοκρατική ιστορία της Ιταλίας

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Matteo Renzi, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση Lega και Κινήματος 5 Αστέρων ήταν η χειρότερη στη δημοκρατική ιστορία της Ιταλίας.
«Η λαϊκίστικη αυτή κυβέρνηση απέτυχε.
Για 14 μήνες μας έλεγαν πως αυτοί ήταν η ελπίδα και πως θα έφερναν την επανάσταση στην Ιταλία.
Μας έλεγαν ότι με την αντιπολίτευση που είχαν απέναντι τους, θα κυβερνούσαν για 30 χρόνια.
Τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε τους 30 μήνες» υποστήριξε μιλώντας στο ιταλικό ραδιόφωνο Radio 24 ο Renzi, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα των 5 Αστέρων προκειμένου να σχηματιστεί μια θεσμική κυβέρνηση που θα αποτρέψει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Νομίζω πως το πρέπον είναι κανείς από εμάς να μη συμμετάσχει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Εγώ δεν θα συμμετάσχω.
Κανείς από εμάς δεν ζητά την παραμικρή θέση, ακόμα και αυτή του Επιτρόπου» υπογράμμισε ο Renzi, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη να σχηματιστεί μια θεσμική κυβέρνηση από το πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
«Έχω κατηγορηθεί, έχω υποτιμηθεί, έχω δυσφημιστεί από το Κίνημα των 5 Αστέρων…
Σε προσωπικό επίπεδο αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, ειδικά όταν οι κατηγορίες αφορούν την οικογένεια μου.
Όμως εγώ λέω:
Βάλτε τα με εμένα, όχι με τους γονείς μου, όχι με τα παιδιά μου.
Αλλά βάζω στην άκρη τα προσωπικά μου.
Είπα ότι στην χώρα επικρατεί ένα χάος, το οποίο δημιούργησε η χειρότερη κυβέρνηση στη δημοκρατική ιστορία της Ιταλίας.
Η Ιταλία είναι απομονωμένη από την Ευρώπη.
Η χώρα διακατέχεται από άκρη σε άκρη από ένα κλίμα φόβου και μίσους.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, είπα ότι πρέπει να σχηματίσουμε μια θεσμική κυβέρνηση» είπε ο Renzi, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Giuseppe Conte στη Γερουσία, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν όλοι να μιλήσουν, τονίζοντας ότι αν καταφέρει να πάρει το λόγο, θα πει ότι η κυβέρνηση απέτυχε, αναφέροντας πως αυτό άλλωστε δείχνουν και τα νούμερα της οικονομίας.

Meloni (Fratelli d’Italia): Ζούμε ένα γελοίο θέατρο – Να πάμε σε εκλογές, ο λόγος στους Ιταλούς

Την άμεση προσφυγή στις κάλπες προκρίνει η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, η οποία αναφερόμενη στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων κάνει λόγο για ένα βαρετό και γελοίο θέατρο.
«Έχω πραγματικά βαρεθεί να παρακολουθώ αυτό γελοίο θέατρο που εκτυλίσσεται στις πλάτες των Ιταλών:
Συμμαχίες και χάος για να διατηρήσουν την καρέκλα και να αποφύγουν τις κάλπες, εντάσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους δεύτερες σκέψεις, αυξήσεις ΦΠΑ ενόψει, διαμάχες για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην παράνομη μετανάστευση.
Κατάφεραν ακόμα και να αναστήσουν τον Matteo Renzi.
Πολιτική σημαίνει σοβαρότητα, συνοχή και σεβασμός στους ψηφοφόρους.
Φτάνει πια!
Η Ιταλία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που δουλεύει ενωμένη, που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, που χαμηλώνει τους φόρους, που βάζει τέλος στην παράνομη μετανάστευση και κυρίως που έχει τη λαϊκή συναίνεση.
Ο λόγος να επιστρέψει στους Ιταλούς» αναφέρει σε ανάρτηση της στην προσωπική της ιστοσελίδα στο Facebook η επικεφαλής των Fratelli d’Italia.

Δημοκρατικό Κόμμα (PD): Η κυβέρνηση Lega – Κινήματος 5 Αστέρων τελειώνει

Στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στην κρίση στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Lega – Κινήματος 5 Αστέρων τελειώνει.
«Η κιτρινό – πράσινη κυβέρνηση τελειώνει.
Απέτυχε το πολιτικό πείραμα που προκάλεσε καταστροφές» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 20 Αυγούστου 10:16)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης