Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέο «πιεστικό» κύμα εθελουσίας για 2.000 υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο

Νέο «πιεστικό» κύμα εθελουσίας για 2.000 υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο
Η νέα εθελούσια, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, θα περιλαμβάνει τους ίδιους όρους με εκείνους του περασμένου Μαΐου, αλλά θα γίνει κάτω υπό καθεστώς «πίεσης»
Νέο κύμα εθελουσίας εξόδου, αυτή τη φορά ιδιαίτερα «πιεστικό», θα επιδιώξει από τον Σεπτέμβριο η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, με στόχο τη μείωση των θέσεων κατά 2.000 άτομα.
Η νέα εθελούσια, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, θα περιλαμβάνει τους ίδιους όρους με εκείνους του περασμένου Μαΐου, αλλά θα γίνει κάτω υπό καθεστώς «πίεσης» προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα, καθώς η προηγούμενη εθελούσια, δεν απέφερε καν τα αναμενόμενα, καθώς μόλις 388 υπάλληλοι επέλεξαν κάποιο από τα εναλλακτικά σενάρια εξόδου.
Το ανώτατο όριο αποζημίωσης – παρότι οριακά χαμηλότερο από το προηγούμενο πρόγραμμα που είχε τρέξει το 2018 και προέβλεπε αποζημίωση έως και 180.000 ευρώ – έφθανε έως τις 170.000 ευρώ, δημιουργώντας προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων στο σχεδιασμό μείωσης του προσωπικού.
Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο, από τις 10.606 άτομα στο τέλος του 2018, να περιοριστεί στις  7.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021.
Απαραίτητη για την εθελούσια έξοδο, θεωρείται  η 3ετής απασχόληση στην τράπεζα, ενώ ιδιαίτερα δελεαστικά είναι τα κίνητρα που παρέχονται στους εργαζόμενους  άνω των 50 ετών, και ιδίως για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών μέσα από τέσσερις επιλογές:

Επιλογή 1η:
Άμεση αποχώρηση και λύση της σύμβασης εργασίας με καταβολή αποζημίωσης: Προσωπικό υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας που ανήκει στον Κλάδο του Κύριου Προσωπικού, στον Κλάδο του Τεχνικού Προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του Υποστηρικτικού Προσωπικού του εν λόγω Κλάδου), στην κατηγορία των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου καθώς και Δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής
Αριθμός μηνιαίων μισθών: Προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο Υποστηρικτικού Προσωπικού καθώς και μη υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας Εργατοτεχνικό Προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων καθαριστριών πλήρους και μερικής απασχόλησης).
Το εν λόγω Προσωπικό που έχει συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας του και 3ετή υπηρεσία στην Τράπεζα, θα λάβει 40 μηνιαίους μισθούς.
Προσαύξηση προστατευόμενων τέκνων: Δίνεται €7.000 προσαύξηση επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο του εκάστοτε συμμετέχοντα (ως τέτοιο νοείται αυτό, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων η Τράπεζα χορηγεί το επίδομα τέκνων).
Προσαύξηση Μονάδων που διακόπτουν τις εργασίες τους: Δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης για τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε Καταστήματα των οποίων οι εργασίες έχουν ήδη διακοπεί από την 1η Απριλίου 2019 ή θα διακοπούν εφεξής.
Προσαύξηση ετών υπηρεσίας: Δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης για το υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας Προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο του Κύριου Προσωπικού, στον Κλάδο του Τεχνικού Προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του Υποστηρικτικού Προσωπικού του εν λόγω Κλάδου), στην κατηγορία των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου καθώς και στους Δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.
Δίνεται προσαύξηση επί της βασικής αποζημίωσης βάσει της ηλικίας του υπαλλήλου, ως εξής: Προσαύξηση για διευκόλυνση τυχόν επιθυμίας για προαιρετική συνέχιση ασφάλισης για   λήψη κύριας σύνταξης γήρατος
Για τους υπαλλήλους ηλικίας 55 ετών και άνω δίνεται ποσό επιπλέον της βασικής αποζημίωσης, το οποίο υπολογίζεται ως ακολούθως: ποσοστό 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού πολλαπλασιαζόμενο επί 36 μήνες (3 έτη).
Το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης (βασική αποζημίωση και προσαυξήσεις), το οποίο συνιστά αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης εργασίας  των υπαλλήλων με την Τράπεζα, δεν θα υπολείπεται των €20.000 και σε καμία περίπτωση δε θα υπερβαίνει τις €170.000.

Επιλογή 2:
Λήψη 2ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας: Η Τράπεζα θα χορηγήσει στον εργαζόμενο, διετή άδεια με πλήρεις αποδοχές.
Κατά τη διάρκεια της 2ετούς άδειας, οι αναλογούσες εισφορές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς φορείς ή λογαριασμούς θα καταβάλλονται κανονικά.
Επιλογή 3:
Λήψη 3ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας: Η Τράπεζα θα χορηγήσει τριετή άδεια με μηνιαίως πλήρεις αποδοχές για τον 1ο χρόνο και για τα 2 επόμενα χρόνια θα καταβάλλεται μηνιαίως το ήμισυ των αποδοχών.
Ο εργαζόμενος δύναται να επιλέξει αν επιθυμεί πρώτα την καταβολή του πλήρους μισθού για ένα χρόνο και έπειτα την καταβολή του μισού μισθού για δύο χρόνια (επιλογή 3Α) ή το αντίστροφο (επιλογή 3Β).
Κατά τη διάρκεια της 3ετούς άδειας θα καταβάλλονται οι αναλογούσες, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων αποδοχών, εισφορές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς φορείς ή λογαριασμούς.
Επιλογή 4:
Λήψη 4ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας: Η Τράπεζα θα χορηγήσει στον εργαζόμενο  τετραετή άδεια για το χρονικό διάστημα της οποίας θα καταβάλλεται μηνιαίως το ήμισυ των αποδοχών.  
Κατά τη διάρκεια της άδειας ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παροχής εργασίας προς την Τράπεζα και εκείνη με τη σειρά της απαλλάσσεται των υποχρεώσεών της που συνδέονται άρρηκτα με την παροχή εργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου και ιδίως με την υποχρέωση χορήγησης πάσης φύσεως αδειών.
Ο εργαζόμενος δικαιούται κατά τη διάρκεια της άδειας να απασχοληθεί σε άλλο εργοδότη ή να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς προηγούμενη άδεια της Τράπεζας. Κατ΄ εξαίρεση, δεν επιτρέπεται στον εργαζόμενο να παρέχει, ο ίδιος ή μέσω τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου, τις υπηρεσίες του με οποιασδήποτε μορφής σχέση σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, του οποίου οι δραστηριότητες είναι ανταγωνιστικές με αυτές της Τράπεζας ή οποιασδήποτε εταιρείας του Ομίλου της.
Οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων θα παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας σταθερές, ανεξαρτήτως μεταβολής της προσωπικής τους κατάστασης ή του ύψους των νόμιμων αποδοχών του Προσωπικού της Τράπεζας.

αριθμός μηνιαίων μισθών





Πίνακας Ποσοστό προσαύξησης βασικής αποζημίωσης

Πίνακας Ποσοστό προσαύξησης βασικής αποζημίωσης



Πίνακας Ποσοστό προσαύξησης βασικής αποζημίωσης
\



Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης