Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aυστηροποίηση ποινών για τις «πειραγμένες» αντλίες ζητούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών

tags :
Aυστηροποίηση ποινών για τις «πειραγμένες» αντλίες ζητούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών
Το φαινόμενο των «πειραγμένων» αντλιών αποτελεί τη βασικότερη παραβατικότητα στον κλάδο των υγρών καυσίμων
Οι έλεγχοι που διενεργούνται για «πειραγμένες» αντλίες θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα μόνον αν αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται σε όσα πρατήρια εντοπίζονται να παραβαίνουν τη νομοθεσία.
Αυτό υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς εμπορίας πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας ότι πρόθεση του κλάδου είναι μέσω του ΣΕΕΠΕ (Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος) να θέσει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το αίτημα για την εκ νέου δρομολόγηση της παροδικής αναστολής λειτουργίας των πρατηρίων που έχουν παρέμβει στις αντλίες.
Το μέτρο αυτό βρισκόταν υπό επεξεργασία από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, που το προετοίμαζε, να προβεί στη σχετική ρύθμιση.
Ουσιαστικά προέβλεπε την τιμωρία και του σημείου, αφού στο χρονικό διάστημα της παροδικής αναστολής, ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ως πρατήριο ούτε από μία νέα επιχείρηση.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι «πειραγμένες» αντλίες αποτελούν αυτή τη στιγμή τη βασικότερη παραβατικότητας στον κλάδο.
Επομένως, αν αυτή καταπολεμηθεί, τότε θα έχει γίνει ένα καταλυτικό βήμα για την εξυγίανση της αγοράς.

«Τιμωρία» του σημείου

Όπως προσθέτουν, η αντιμετώπιση του φαινομένου θα επιτευχθεί μόνο αν τεθεί σε εφαρμογή η τιμωρία του σημείου, ώστε να κλείσει το «παραθυράκι» με τους «αχυράνθρωπους» που χρησιμοποιούν συχνά οι παραβάτες για να παρακάμψουν το κλείσιμο της επιχείρησης που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Κι αυτό παρόλο που η συγκεκριμένη κύρωση έχει αυστηροποιηθεί την τελευταία τριετία, αφού με βάση τροπολογία που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο του 2016, αν ένα πρατήριο εντοπιστεί με «πειραγμένες» αντλίες, τότε όχι μόνο αφαιρείται υποχρεωτικά και οριστικά η άδεια λειτουργίας, αλλά δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον παραβάτη, στη σύζυγο και σε συγγενείς του μέχρι δευτέρου βαθμού.
Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται ορισμένες φορές, είναι να εκδίδεται νέα άδεια λειτουργίας για το πρατήριο σε κάποιον «αχυράνθρωπο», που αν και τυπικά είναι ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, στην πράξη αυτή συνεχίζει να ελέγχεται από τον παραβάτη.
Μία πρακτική που θα εμποδίζει η τιμωρία του σημείου, αφού για τη χρονική περίοδο που θα προβλέπει μία τέτοια ρύθμιση, δεν θα μπορεί να επαναλειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος ως πρατήριο από οποιαδήποτε επιχείρηση ή ιδιώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προηγούμενο ανάλογο σχέδιο δεν είχε «κλειδώσει» το χρονικό διάστημα τιμωρίας του σημείου.
Ωστόσο, είχε αποφασισθεί πως σε αυτό το διάστημα θα αναρτιόνταν επίσης μία πινακίδα στο σημείο, που θα ανέφερε πως το «λουκέτο» οφείλεται στο γεγονός ότι εντοπίσθηκαν «πειραγμένες» αντλίες, κάτι ανάλογο δηλαδή με την ένδειξη «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής» που τοποθετείται σε όσα καταστήματα σφραγίζονται λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης