Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται μπαράζ εκθέσεων για την Ελλάδα – Θετικοί οι διεθνείς οίκοι για τις προοπτικές αλλά με χαμηλότερους στόχους - Μετριάζεται ο ενθουσιασμός

tags :
Έρχεται μπαράζ εκθέσεων για την Ελλάδα – Θετικοί οι διεθνείς οίκοι για τις προοπτικές αλλά με χαμηλότερους στόχους - Μετριάζεται ο ενθουσιασμός
Το διεθνές περιβάλλον θα αποδειχθεί ο βασικότερος παράγοντας της επιτυχίας ή αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ
J P Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS κ.α. σχεδιάζουν να παρουσιάσουν εκθέσεις σύντομα για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Ενώ θα είναι γενικώς θετικοί, πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει προοπτικές, ωστόσο λόγω της διεθνούς αστάθειας αλλά και των εσωτερικών προβλημάτων στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα μειωθούν οι υψηλοί στόχοι ενώ μετριάζεται και ο ενθουσιασμός που είχε καλλιεργηθεί αρχικώς με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία.
Οι ξένοι οίκοι θα εστιάζουν στα εξής 5 βασικά ζητήματα
-Διεθνές περιβάλλον και πως θα επιδράσει στα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης
-Μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος εν μέσω αντιδράσεων
-Στόχοι για υψηλό ΑΕΠ αλλά με σημάδια κόπωσης στην οικονομία της ευρωζώνης
-Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ακόμη αντιμετωπίζει εμπόδια
-Τράπεζες που ακόμη ασχολούνται με τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως NPEs.
H νέα ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα προσπαθεί να επιδείξει έργο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θέλει να περάσει ένα μήνυμα στην αγορά ότι θα δώσει μάχες για να μην κωλύσουν στην αδράνεια τα προβλήματα.
Και ενώ η άποψη αυτή θεωρείται περίπου ρεαλιστική ακόμη και από μη φιλικά διακείμενους ψηφοφόρους συμβαίνουν ορισμένες εξελίξεις που η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν.
-Το χρηματιστήριο έχει δείξει σημάδια κόπωσης, παρά τα ξαφνικά ράλι έως +4,58% στις 19 Αυγούστου 2019.
-Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν ράλι προεκλογικώς – το bankingnews ανέφερε ότι δεν δικαιολογείται – και μετεκλογικώς έχουν χάσει μέρος των κερδών τους.
-Στα ομόλογα σημειώθηκε και μετεκλογικώς ένα ράλι απόρροια όχι εσωτερικών λόγων αλλά λόγω του παραλογισμού που έχει προκληθεί με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που προετοιμάζει η ΕΚΤ.
-Στα CDS στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα σημειώνεται επιδείνωση στις 297 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης.

Το διεθνές περιβάλλον θα αποδειχθεί ο βασικότερος παράγοντας της επιτυχίας ή αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ

Όμως υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό που εάν δεν αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή μπορεί να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ο παράγοντας αυτός είναι η διεθνής επιδείνωση.
Εάν το κλίμα επιδεινωθεί κόντρα στις πρακτικές των κεντρικών τραπεζών που πανικοβλημένες μειώνουν επιτόκια και σχεδιάζουν νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και γενικευτεί μια διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές είναι αδύνατο να μην επηρεαστεί αρνητικά και η ρηχή ελληνική αγορά.
Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν
-Το 2007 το παγκόσμιο κρατικό χρέος ήταν 112 τρισεκ. δολάρια και σήμερα 12 χρόνια μετά είναι 250 τρισεκ. δολάρια έχει διπλασιαστεί
-Τα ομόλογα ΒΒΒ δηλαδή ομόλογα που έχουν επενδυτική βαθμίδα αλλά είναι και κοντά στα junk bond στα ομόλογα σκουπίδια έχουν φθάσει στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ που έχει φθάσει στα 90 τρισεκ. δολάρια.
-Τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια φθάνουν στα 14,6 τρισεκ. δολάρια.
Η Fitch υποστηρίζει ότι τα αρνητικά επιτόκια που σημαίνει ότι το εκδότης – κράτος δεν πληρώνει επιτόκια – αντιθέτως μάλιστα δεσμεύει κεφάλαιο των αγοραστών ομολόγων – δεν σηματοδοτούν και καλύτερες βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας για τα κράτη.
-Καταγράφεται στροφή 180 μοιρών από τις κεντρικές τράπεζες.
Πριν λίγους μήνες σχεδίαζαν την νομισματική σύσφιξη και αυξήσεις επιτοκίων αλλά και απόσυρση της πλεονάζουσας ρευστότητας και ξαφνικά μειώνουν επιτόκια και σχεδιάζουν νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αιτία για την ανατροπή αυτή η παγκόσμια επιβράδυνση σε Γερμανία, Ευρώπη και ΗΠΑ με πρόσχημα ή μη… τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Ο πραγματικός λόγος της επιβράδυνσης όμως δεν είναι οι δασμοί, τόσα χρόνια αντί οι χώρες να μεταρρυθμίζονται επαναπαύτηκαν στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, το φθηνό χρήμα.
Οι επενδυτές δέχθηκαν να δημιουργηθούν απίστευτες φούσκες στις αγορές αλλά στον βωμό της απληστίας όλοι αδιαφόρησαν.
Εάν λοιπόν το οικονομικό περιβάλλον και οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν κόντρα στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών τότε η κόπωση θα είναι αισθητή και στην Ελλάδα.
Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η FED στις ΗΠΑ θα μειώσει 8 φορές τα επιτόκια και τέλη του 2020 θα είναι στο 0% από 2% με 2,25% της τρέχουσας περιόδου.
Η ΕΚΤ επίσης θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60%.
Εάν όλα αυτά δεν αποδώσουν τότε
1)Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 4% δεν θα επιτευχθεί το 2020 αντιθέτως ο στόχος έχει μειωθείς το 2,8%
2)Το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,2% με 2,5% δεν θα μειωθεί νωρίτερα από το 2021 και εφόσον το επιτρέψουν οι τότε συνθήκες
Μια μείωση από 3,5% σε 3% δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί υπό όρους.
3)Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον μπορεί να μην έχουν επιτυχή έκβαση, να εκδηλώνεται χαμηλό ενδιαφέρον και χαμηλά τιμήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης