Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ράλι σε χρηματιστήριο και GREK στις 19/8 ήταν τεχνικό, μη πειστικό – Τα 5 βασικά προβλήματα στις τράπεζες δεν έχουν λυθεί

Το ράλι σε χρηματιστήριο και GREK στις 19/8 ήταν τεχνικό, μη πειστικό – Τα 5 βασικά προβλήματα στις τράπεζες δεν έχουν λυθεί
Το ράλι μετά από παρατεταμένη πτώση ήταν εσωτερικά υποκινούμενο, μη δικαιολογήσιμο, ήταν τεχνικά κατασκευασμένο και προφανώς δεν πείθει ούτε για την διάρκεια ούτε και για την σοβαρότητα της ανόδου.
Μετά από απώλεια 2,5 δισεκ. σε κεφαλαιοποίηση σε διάστημα σχεδόν 2,5 εβδομάδων και με αφορμή τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να πάρει η Γερμανία για να αποτρέψει την ύφεση… εγχώριοι επενδυτές κυρίως υποκίνησαν ένα αδικαιολόγητο ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες.
Η Εθνική έκλεισε με κέρδη +10% και οι υπόλοιπες τράπεζες με κέρδη +8%.
Το ράλι μετά από παρατεταμένη πτώση ήταν εσωτερικά υποκινούμενο, μη δικαιολογήσιμο, ήταν τεχνικά κατασκευασμένο και προφανώς δεν πείθει ούτε για την διάρκεια ούτε και για την σοβαρότητα της ανόδου.
Οι όγκοι ήταν περιορισμένοι, όπως ακριβώς συνέβη και στο ελληνικό ETF το GREK στην Νέα Υόρκη, στις 19 Αυγούστου όπου βρέθηκε στα 8,83 δολάρια ή κέρδη 4,63% αλλά με μόλις 361 χιλ. δολάρια
Όπως ορθώς υποστηρίζει η Nomura η άνοδος των αγορών θα είναι προσωρινή και ότι σύντομα πάλι σύννεφα θα σκιάσουν τις διεθνείς χρηματαγορές.
Ειδικά στην Ελλάδα τα προβλήματα στις τράπεζες δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες και οι διοικήσεις τους έχουν πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την τοξικότητα στους ισολογισμούς τους τα 80 δισεκ. NPEs και να βελτιώσουν τα κεφάλαια τους.
Ήδη οι 3 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ενισχύσει τα κεφάλαια τους (Eurobank με Grivalia και Πειραιώς και Εθνική μέσω της έκδοσης tier 2).
Επίσης έχουν ανακοινώσει εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs με την Eurobank να πρωτοστατεί και την Πειραιώς να ακολουθεί ενώ και η Alpha bank σχεδιάζει συλλογική λύση για NPEs 12 με 15 δισεκ. ευρώ.
Παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί μετεκλογικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει σχεδόν 2,5 δισεκ. από την χρηματιστηριακή τους αξία και η ερώτηση είναι τι συμβαίνει;
Πραγματικά τι συμβαίνει;
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η πτώση των μετοχών των τραπεζών δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Σχετίζεται με τα μυστικά των ελληνικών τραπεζών που τα γνωρίζουν οι διεθνείς επενδυτές και οι οποίοι ενίοτε είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών και ενίοτε σορτάρουν καθώς στο βάθος το… πρόβλημα παραμένει.
Υπάρχουν κάποια σοβαρά ζητήματα στις τράπεζες που χρήζουν μεγάλης προσοχής και τα οποία κανείς επενδυτής του χρηματιστηρίου – που εύκολα ενθουσιάζεται ή παρασύρεται – δεν θα πρέπει να λησμονεί.
Ποια είναι αυτά τα ζητήματα;

1)Ο στόχος για τις ελληνικές τράπεζες στην μείωση των NPEs είναι από 45% σε 3,5% αυτός είναι ο σημερινός μέσος όρος στην Ευρώπη στα προβληματικά ανοίγματα.
Το 2021 ορισμένες τράπεζες θα είναι 8% NPEs αλλά κάποιες άλλες θα είναι στο 23% NPEs.
Ο πραγματικός στόχος όμως είναι το 3,5%, δεν μπορεί να υπάρχουν τράπεζες δύο ταχυτήτων.
Μεταξύ του 3,5% NPEs και του 23% NPEs οι επενδυτές εκ των πραγμάτων θα προτιμήσουν το 3,5%.
(3,5% NPEs σημαίνει ότι σε σύνολο δανείων 100 το 3,5% είναι NPEs).

2)Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μόνο το μεγαλύτερο αρνητικό απόθεμα προβληματικών δανείων αλλά εμφανίζουν και δομική αδυναμία στην κερδοφορία.
Οι τράπεζες έχουν δύο πηγές εσόδων, έκτακτα π.χ. ομόλογα και τακτικά έσοδα από τόκους και προμήθειες.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν δύο παράδοξα
Α)Αποτιμούν τους τόκους των δανείων με παραδοχή ότι η βάση εκκίνησης δεν μπορεί να είναι κάτω του μηδενός.
Όμως τα περισσότερα δάνεια έχουν ως βάση εκκίνησης το Euribor 3 μηνών που σήμερα είναι -0,40%.
Αυτό σημαίνει ότι αυτό το -0,40% δεν το αποτιμούν στους ισολογισμούς τους.
Β)Οι ελληνικές τράπεζες – παραδόξως – λογιστικοποιούν τόκους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή τόκους που φέρονται ότι εισπράττουν… χωρίς να εισπράττουν.
Για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους οι ελληνικές τράπεζες υιοθέτησαν τις έως εξοργιστικές υψηλές προμήθειες π.χ. στην χρήση των ATMs, στις μεταφορές κεφαλαίων κ.α.
Η ποιότητα της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλή και φθίνουσα.

3)Το ζήτημα της κερδοφορίας είναι το νέο πεδίο της χρηματιστηριακής αντιπαράθεσης long και short επενδυτών.
Λόγω αυτής της αντιπαράθεσης ορισμένα funds έχουν χτίσει θέσεις στα ομολογιακά tier 2 400 και 400 εκατ της Πειραιώς και Εθνικής αλλά σορτάρουν τις μετοχές.
Σορτάρουν τις μετοχές γιατί η αδύναμη κερδοφορία είναι ζωτικής σημασίας στις αποτιμήσεις.
Αγοράζουν το ομόλογο που ξέρουν ότι θα πληρωθεί και δίνει υψηλό τόκο και με την προοπτική ότι οι τιμές θα ανέβουν εάν τα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ μειωθούν και πουλάνε τις μετοχές γιατί η αδύναμη κερδοφορία… είναι αδυναμία για την μετοχή.

4)Πέραν της αδύναμης κερδοφορίας υπάρχουν και τα αδύναμα κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 24 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια tangible book και 16 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και 22,4 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία.
Πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχει τέτοια συσχέτιση, πουθενά.

5)Όλα αυτά είναι πικρές διαπιστώσεις αλλά το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν όλα προς το καλύτερο;
Να αναβαθμιστούν σοβαρά τα κέρδη, οι ισολογισμοί, τα κεφάλαια και οι μετοχές;
Τι πρέπει να συμβεί;
Στα νέα stress tests του Ιουλίου 2020 της ΕΚΤ και της EBA θα πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι επιλογές θα είναι δύο δεν κάνουμε τίποτε και κρατάμε ως έχουν τα δεδομένα, οπότε η ίδια σαθρή κατάσταση θα διατηρηθεί και τα αλλάζουμε όλα.
Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει πάντα υποστηρίζαμε ότι οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια – έμμεσα το έχει παραδεχθεί και η ΤτΕ μέσω της πρότασης της για τα NPEs που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να εφαρμοστεί –
Δεν μπορεί να μιλάμε για τράπεζες που έχουν καθαρούς ισολογισμούς και λειτουργούν ενεργητικά στην οικονομία – χορηγώντας – ξανά δάνεια χωρίς… να ισχυροποιηθούν κεφαλαιακά.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Όμως δεν φθάνει μόνο αυτό.
Είναι λυπηρό αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν 37 χιλιάδες εργαζόμενοι στο τραπεζικό σύστημα.
Με τα κέρδη που υπάρχουν και 25 χιλιάδες φθάνουν στις ελληνικές τράπεζες και επίσης 300-350 καταστήματα λιγότερα.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι πρέπει να θυσιαστεί μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ώστε να υπάρξει μια νέα ανακατανομή στο τραπεζικό σύστημα.
Είναι απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου αλλά και τραπεζικού ρίσκου.
Επίσης δεν θεωρούμε ότι η χρήση των 24,1 δισεκ. κεφαλαίων από το τρίτο μνημόνιο που υπάρχουν ως κεφαλαιακό απόθεμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα κεφάλαια των τραπεζών.
Η χρήση κρατικών κεφαλαίων πρέπει να αποτραπεί, ιδιωτικά κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης