Διεθνή

Επιστολή Johnson σε Tusk με νέες προτάσεις για τη μετά Brexit εποχή – Ζητά επαναδιαπραγμάτευση του backstop

Επιστολή Johnson σε Tusk με νέες προτάσεις για τη μετά Brexit εποχή – Ζητά επαναδιαπραγμάτευση του backstop
Πρόθυμος για εναλλακτικές λύσεις για το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας ο Βρετανός πρωθυπουργός
Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson στην οποία, μεταξύ άλλων, του ζητά να υπάρξει αντικατάσταση του περίφημου backstop (τι θα ισχύει για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας) με κάποιες εναλλακτικές λύσεις.
Στην επιστολή που δημοσίευσε το γραφείο του, ο Johnson επανέλαβε τα αίτημά του για το backstop – μία ειδική συμφωνία  ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία – προκειμένου να λύσει ένα από τα προβλήματα της συμφωνίας που είχε υπογράψει η προκάτοχός του Theresa May με την Ένωση.
Ο Johnson, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αποσυρθεί η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, δήλωσε ότι πίστευε ότι ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και ότι έτσι έγινε η «κυριότερη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι εναλλακτικές ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.
Ως εκ τούτου προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση να τεθούν σε εφαρμογή τέτοιες ρυθμίσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, ως μέρος της μελλοντικής σχέσης», αναφέρει στην επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Johnson πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εξετάσει «εποικοδομητικά και ευέλικτα» τις δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη για το τι θα συμβεί εάν τέτοιες ρυθμίσεις δεν είχαν εφαρμοστεί πλήρως στο τέλος αυτής της περιόδου.
Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να συμμορφωθεί με ορισμένους κανόνες της ΕΕ εάν δεν μπορούσε να βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να διατηρηθεί ανοιχτό το χερσαίο σύνορο μεταξύ της βρετανικής περιοχής της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Το Δουβλίνο αναφέρει ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί.
Στην επιστολή του, υποστηρίζει ότι το backstop αποτελεί μία μη βιώσιμη συμφωνία και ότι ήταν «αντιδημοκρατική και ασυμβίβαστη με τα κυριαρχικά δικαιώματα του βρετανικού κράτους».
«Η κυβέρνηση δεν θα εγκαταστήσει υποδομές ελέγχου στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
Θα χαρούμε να αποδεχτούμε μια νομικά δεσμευτική δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι η ΕΕ ακολουθήσει το παράδειγμά μας», προστίθεται στην επιστολή.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής πει ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Johnson πρόκειται να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος.
Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να κινηθεί γρήγορα και, δεδομένου των κοινών συμφερόντων, ελπίζω ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να πράξει το ίδιο», καταλήγει ο Johnson στην επιστολή του προς τον Tusk.

Σταθερά υπέρ του Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία ο Johnson

Πάντως στη βασική του πολιτική δέσμευση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι επιμένει ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, καλώντας Γαλλία και Γερμανία να αλλάξουν τη θέση τους και να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία.
«Οι φίλοι και οι συνεργάτες μας από την αντιπέρα όχθη εμφανίζονται λίγο απρόθυμοι να αλλάξουν τη στάση τους, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν» είπε.
Αναφερόμενος στις επικείμενες συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο Johnson είπε: «ελπίζω να συμβιβαστούν».
Αν και οι Εργατικοί διαμηνύουν ότι θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Johnson και υπάρχει μια ευρύτερη αναταραχή σχετικά με τις επιπτώσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα σε ένα τέτοιο σενάριο, η βρετανική κυβέρνηση διαμηνύει πως έχει επιταχύνει σημαντικά το σχεδιασμό για μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Alison Donnelly υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποκλείει την εσπευσμένη σύγκληση του βρετανικού κοινοβουλίου όπως ζητούν οι Εργατικοί και ότι ισχύουν οι ημερομηνίες διακοπών, βάσει των οποίων το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συνέλθει πριν τις 3 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα η Donnelly υποστήριξε ότι εντός της εβδομάδας ο Boris Johnson θα έχει συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στους οποίους και θα παρουσιάσει τα επιχειρήματα και τη θέση του για το Brexit, τονίζοντας πάντως πως δεν πρόκειται να γίνει καμία επίσημη διαπραγμάτευση με την ΕΕ εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπαναχωρήσουν όσον αφορά το θέμα του backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας.

Corbyn: Ο Johnson μας οδηγεί στον γκρεμό, θα τον σταματήσουμε

Τη θέση ότι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson οδηγεί την χώρα στον γκρεμό διατύπωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταματήσει το σχεδιασμό του που προβλέπει την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία.
Υπό τη σκιά της διαρροής επίσημων κυβερνητικών εγγράφων που κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα και για μεγάλες αναταράξεις στη βρετανική οικονομία σε περίπτωση που η Μ. Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, ο Corbyn κατηγόρησε τον Johnson ότι οδηγεί την χώρα στο γκρεμό.
«Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσουμε ένα καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία» υποστήριξε ο Corbyn, επισημαίνοντας ότι η χώρα οδεύει σε μια πολιτική καταιγίδα.
«Θα εργαστούμε με τους Βρετανούς βουλευτές για να κρατήσουμε μακριά την χώρα από το γκρεμό.
Θα καταθέσω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, και εάν τα καταφέρουμε, θα σχηματίσω μια προσωρινή κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα κηρύξω άμεσα γενικές εκλογές προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας μας.
Εάν οι βουλευτές σοβαρολογούν σχετικά με την πρόθεση τους να σταματήσουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε θα καταψηφίσουν αυτήν την απερίσκεπτη κυβέρνηση και εναπόκειται πλέον στον ηγέτη της αντιπολίτευσης να καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία και ότι οι Βρετανοί θα αποφασίσουν για το μέλλον τους» υποστήριξε ο Corbyn, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στους Συντηρητικούς ότι μέλημα τους είναι η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και στους πλουσιότερους.

Κομισιόν: Είμαστε έτοιμοι για όλα

Την θέση ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί μια αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια διατυπώνει η Κομισιόν.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία η Μ. Βρετανία θα είναι ο μεγάλος χαμένος, ενώ υπογράμμισε πως δεν  υπάρχει κανείς λόγος η ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

McDonnell (Εργατικοί): Να συνέλθει άμεσα το Κοινοβούλιο

Να συνεδριάσει άμεσα το βρετανικό Κοινοβούλιο ζητά ο νο2 των Εργατικών, John McDonell ύστερα από τη διαρροή επίσημων κυβερνητικών εγγράφων που κάνουν λόγο για έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων σε περίπτωση που η Μ. Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson έχει καταστήσει σαφές πως η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία, την ώρα που οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κατηγορηματικά το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας αποχώρησης.
Σε δηλώσεις του ο McDonell και ύστερα από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, το οποίο ανέφερε ότι μια έξοδος της Μ. Βρετανίας χωρίς συμφωνία από την ΕΕ θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, υποστήριξε ότι λόγω της επικείμενης κρίσης, πρέπει να συνέλθει άμεσα το βρετανικό Κοινοβούλιο, του οποίου οι εργασίες είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 3 Σεπτεμβρίου.
«Είναι αναγκαίο να συνέλθουν οι Βρετανοί βουλευτές.
Θέλουμε χρόνο για να έχουμε μια κανονική συζήτηση και διάλογο σχετικά με αυτές τις αποκαλύψεις» είπε ο McDonell, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα μπορούσε να σταματήσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία της Μ. Βρετανίας και ότι ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn θα έχει επαφές με αρχηγούς άλλων βρετανικών κομμάτων την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως τα έγγραφα αυτά είναι παλιά και πως δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης