Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε χαμηλά τριών μηνών υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο 2019 - Στις 43,7 μονάδες ο PMI

Βρετανία: Σε χαμηλά τριών μηνών υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο 2019 - Στις 43,7 μονάδες ο PMI
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit έχει επηρεάσει τις προσδοκίες των Βρετανών καταναλωτών
Πτώση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (19/8) στοιχεία της Markit, εν μέσω ανησυχιών αναφορικά με το Brexit και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης της Markit που αφορά τις οικονομικές συνθήκες στα νοικουριά της Βρετανίας υποχώρησε στις 43,7 μονάδες, έναντι 44,3 μονάδων τον Ιούλιο του 2019, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.
Παράλληλα, ο δείκτης που σχετίζεται με την πρόθεση των Βρετανών καταναλωτών να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώσαη από τον Σεπτέμβριο του 2017, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιφυλακτικότητα των πολιτών αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ομίχλη του Brexit, η αβεβαιότητα γύρω από το πολιτικό περιβάλλον και η αυξημένη πιθανότητα ύφεσης της βρετανικής οικονομίας έχουν αποδυναμώσει τις προσδοκίες», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ωστόσο, οι Βρετανοί καταναλωτές έχουν αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις σνησυχίες γύρω από το Brexit, κυρίως χάρη στη σταθερή αγορά εργασίας και την αύξηση των μισθών, η οποία είναι η ταχύτερη των τελευταίων έντεκα ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, το 23% των συμμετεχόντων αναμένει μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα, έναντι 16% τον Ιούλιο, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2016.
Επιπλέον, η ανησυχίες των καταναλωτών αναφορικά με την ασφάλεια των εργασιών βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάριο του τρέχοντος έτους, όταν και είχε προγραμματιστεί αρχικά η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι η έρευνα της Markit πραγματοιήθηκε μεταξύ 8 και 13 Αυγούστου, και σε αυτή συμμετείχαν 1.500 Βρετανοί πολίτες ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης