Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος για ΔΕΗ: Ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και αύξηση τιμών ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση

Φάμελλος για ΔΕΗ: Ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και αύξηση τιμών ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση
Αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ λέει ο κ.Φάμελλος
Επίθεση στην κυβέρνηση ότι κάνει χρήση «παραπλανητικών οικονομικών στοιχείων» όσον αφορά τη ΔΕΗ προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια της για «ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και αύξηση τιμών ρεύματος» εξαπολύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Φάμελλος υποστηρίζει ότι η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ «είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού».
«Ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί με παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία να δικαιολογήσει επιλογές ξεπουλήματος περιουσιακών στοιχείων και αυξήσεων τιμών ρεύματος, που έχει σχεδιάσει η ΝΔ.
Όμως υποτιμά τα πραγματικά ζητήματα στρατηγικής και προοπτικής της ΔΕΗ.
Ισολογισμοί με ζημίες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΗ και μάλιστα σε περιόδους που αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος (400 εκατ. το 2008 με αύξηση τιμής 12% ρεύματος ή 225 εκατ. το 2013).
Πόσο αξιόπιστη αλήθεια είναι η σύγκριση της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ σήμερα, με αυτή που είχε το 2015, όταν ήταν ενιαία με τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το φορεα των δικτύων μεταφοράς;
Από την άλλη τα 70 από τα 90 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2014, προέρχονταν από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δεν ανήκει πλέον στον όμιλο ΔΕΗ.
Αλλά και από τις ζημίες του 2018 πάνω από τις μισές, σχεδόν 520 εκατ. ευρώ, είναι λογιστικές εγγραφές μελλοντικών απαιτήσεων, δηλαδή λογιστικές και όχι πραγματικες ζημίες, ενώ ένα μεγάλο ποσό είναι ο φόρος άνθρακα, εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε» υποστηρίζει ο κ.Φάμελλος.
 
Περιμένουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο πλάνο από την κυβέρνηση

«Ακόμα και αν το δούμε λογιστικά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εσόδων το 2018 της ΔΕΗ είναι τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, 350 εκατ., που θέλει τώρα να ιδιωτικοποιήσει ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση.
Ποιος έχει ελέγξει το αποτέλεσμα αυτής της εξαγγελίας στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, καθώς και αναπτυξιακό βραχίονα για τη ελληνική βιομηχανία αλλά και την αγροτική παραγωγή.
Για το λόγο αυτό περιμένουμε την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου και τεκμηριωμένου πλάνου από την κυβέρνηση.
Η ανεύθυνη καταστροφολογία, στην οποία δυστυχώς περιορίζεται ο καθ' υλην αρμόδιος Υπουργός, μόνο βλάπτει τη ΔΕΗ.
Εμείς καταφέραμε την περίοδο 2015-2018 να μειώσουμε την τιμή του ρεύματος μεσοσταθμικά 12%, διατηρώντας τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ολοκληρώσαμε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων και μια μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μνημονιακό περιβάλλον.
Και με πολλά βάρη που μας κληρονόμησε η κυβέρνηση Σαμαρά  - Βενιζέλου, τα οποία διαχειριστήκαμε ή ακυρώσαμε, όπως το καταστροφικό για την εταιρία σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτρικών μονάδων, στον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, επιλογή που βλέπουμε να υιοθετεί σήμερα και ο κύριος Χατζηδάκης και το επικροτούμε.
Συνιστούμε στον κ. Χατζηδάκη να λαμβάνει υπόψη αυτά τα στοιχεία όταν τοποθετείται για το ζήτημα της ΔΕΗ, αντί απλώς να ανοίγει το δρόμο για την πώληση σημαντικών περιουσιακών της στοιχείων σε ιδιώτες» επισημαίνει ο κ.Φάμελλος, ο οποίος τονίζει ότι «η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού».
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής απαξίωσης της εταιρίας ήταν ότι, η ΔΕΗ το 2015 κατείχε μόνον το 1% του μεριδίου παραγωγής από ΑΠΕ.
Επιπλέον, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την περίοδο 2012-2014, αύξησε κατά 60%, τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ το Α.Ε.Π. της χώρας μειώθηκε κατά 25%, με αποτέλεσμα τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ.
Την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ., η ΔΕΗ μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ το δανεισμό της, προχώρησε σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, επέκτεινε την παρουσία της στην περιφερειακή αγορά.
Σήμερα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ παρουσιάζει ως προτάσεις της, μέτρα που είχε υιοθετήσει η διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ, όπως η είσπραξη και κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η διεκδίκηση των οφειλών τελικών πελατών, το σχέδιο εξόφλησης των Υ.Κ.Ω για το 2011 από τον κρατικό προϋπολογισμό, κλπ.
Αυτές οι ρυθμίσεις καλύπτουν άμεσες ανάγκες ρευστότητας της ΔΕΗ και πρέπει να προχωρήσουν.
Αναγνωρίζουμε ότι η βιωσιμότητα της εταιρίας στο μέλλον αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με υπεύθυνες προτάσεις, που οφείλουν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον καθώς και το συμφέρον των πολιτών.
Αυτή η συζήτηση, που οφείλει να γίνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και του στόχου κλιματικής ουδετερότητας για το 2050 με παράλληλη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και με δίκαιη μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον λιγνίτη, είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση μας.
Σε αυτό το πλαίσιο περιμένουμε και μια σοβαρή πρόταση από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ» υπογραμμίζει ο κ.Φάμελλος, ο οποίος ερωτήθηκε και για το πρόσφατο ναυάγιο με το δεύτερο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
 
Λιγνιτικές μονάδες

«Η αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι απόρροια της τελεσίδικης, καταδικαστικής για τη χώρα μας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2016.
Μια υπόθεση που ξεκίνησε από το 2008 από ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με ελλιπή διαχείριση από τις τότε κυβερνήσεις, και δεν υπήρχε πλέον το 2016 δυνατότητα μη αποδοχής από τη χώρα μας ή διαπραγμάτευσης.
Τα δεδομένα, προφανώς, έχουν αλλάξει δραματικά από τότε και αυτό εξηγεί την απουσία ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Οφείλω όμως να θυμίσω ότι, καθ' όλη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ., ακόμη και όταν η τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ, υπό τον Γιώργο Σταθάκη, διαπραγματευόταν με την Κομισιόν, η ΝΔ προωθούσε σταθερά σενάρια πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, στάση που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αποεπένδυσης και το διαγωνισμό, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικες πιέσεις της Κομισιόν.
Σήμερα το θέμα των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που πήρε προέγκριση με θετικότατη αξιολόγηση από την ΕΕ.
Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τα «κατορθώματα» της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Πρόκειται μάλιστα για μία σχιζοφρενική πολιτική που από τη μία, το 2013 – 2014, συμφώνησε η χώρα μας να εξαιρεθεί από τους μηχανισμούς προστασίας και στήριξης του εκσυγχρονισμού της λιγνιτικής παραγωγής (δωρεάν πιστοποιητικά CO2) που θεσπίστηκαν για άλλες χώρες (Πολωνία, Κροατία κ.λπ), και από την άλλη συμβολαιοποίησε την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V ενώ νομοθέτησε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ!» λέει ο κ.Φάμελλος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης