Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αγορές Eλλήνων με χαμηλό τζίρο προκάλεσαν ράλι σε τράπεζες +10% και ΧΑ +4,58% στις 828 μον. και λόγω Γερμανίας - Ορατός στόχος οι 850 μον.

tags :
Αγορές Eλλήνων με χαμηλό τζίρο προκάλεσαν ράλι σε τράπεζες +10% και ΧΑ +4,58% στις 828 μον. και λόγω Γερμανίας - Ορατός στόχος οι 850 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 826 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 820-830 μονάδων παίρνοντας ώθηση από τις διεθνείς αγορές - Ράλι στις τράπεζες έως +10%.
(upd18) Ισχυρή τεχνική αντίδραση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες όπου καταγράφηκε ράλι έως +10% ενώ οι χαμηλές συναλλαγές απέδειξαν ότι η άνοδος ήταν εσωτερικά υποκινούμενη...ακολουθώντας τα κέρδη στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +1,3% και τον Dow Jones +1%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 828 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 820-830 μονάδων έχοντας απομακρυνθεί από τις κρίσιμες 800 μονάδες και με κύριο στόχο τις 850 μονάδες.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική +9,92% και ακολούθησαν Πειραιώς +8,89%, Eurobank +8,89% και Alpha Bank +8,13% ενώ στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Attica Bank στο +11,11%.
Επίσης με σημαντικά κέρδη έκλειε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο Viohalco +9,51%, Ελλάκτωρ +6,97%, Sarantis +6,93%...
Το θετικό κλίμα στις αγορές είναι απόρροια των  δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz καθώς όπως ανάφερε το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει επιπλέον 50 δισ. ευρώ πρόσθετων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Επίσης θετικά έχουν επιδράσεις και οι δηλώσεις του Olli Rehn του Κεντρικού Τραπεζίτη της Φινλανδίας την προηγούμενη εβδομάδα ο οποίος προϊδέασε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου που συνεδριάζει η ΕΚΤ τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι ο Τραπεζικός Δείκτης συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ανόδου, έχει μειώσει την άνοδο από την αρχή του έτους στο 52,49% από 88,39% που ήταν στο τέλος Ιουλίου ενώ ο Γενικός Δείκτης στο 35,06% από 46,74%, αντίστοιχα, οπότε εύλογη ήταν η αντιδράση της αγοράς καθώς είχε βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένεται πιθανότατα στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα ανακοινώσει ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης των οικονομιών και των αγορών της ευρωζώνης.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται η αγορά  40 δισεκ. ομόλογων μηνιαίως, μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,60% από -0,40% ενώ και για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει και αγορές μετοχών.
Από την άλλη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις αγορές μέσω των επιτοκίων και των νέων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης ελλοχεύει ο κίνδυνος οι επενδυτές να θεωρήσουν την νέα στρατηγική της ΕΚΤ ως απόδειξη αδυναμίας και ανάδειξης του προβλήματος και όχι λύση στο πρόβλημα της διαφαινόμενης ύφεσης.
Εν τω μεταξύ, πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης, με το ελληνικό 10ετές στο 2,02% από το 1,94% που βρέθηκε νωρίτερα, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τα ασφαλή καταφύγια καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση των δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ από τη Γερμανία και λήψης μέτρων από την ΕΚΤ.

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +2,52% και τον Γενικό Δείκτη +0,86% ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών
Λίγο πριν τις 16:15 με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική +10,78%, Eurobank +10,09%.. αλλά και στο σύνολο των μη τραπρεζικών blue chips όπως Ελλάκτωρας +8,96%, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +9,52% και ο Γενικός Δείκτης +4,95%.
O Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 670,38 μονάδες με άνοδο +8,79%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +4,58% στις 828 μονάδες έχοντας υψηλό στις 831,25 μονάδες και χαμηλό στις 798,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 20 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,74 εκατ. ευρώ και όγκου 288 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 401 χιλ. ευρώ και η Jumbo 88 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ.ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 828 μονάδες στην πρώτη αντίσταση στην ζώνη των 820-830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Η ισχυρή στήριξη παραμένει η ζώνη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 670 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 640 μονάδων και ακολουθούν οι 680, 690 και 700 μονάδες και η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις  620 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες

Τραπεζικά νέα
 
Το ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 400 εκατ και επιτοκίου 9,75% το προηγούμενο διάστημα εμφάνισε μια αξιοσημείωτη συμπεριφορά φθάνοντας έως το 9,30%  ενώ στην συνέχεια  υποχώρησε χάνοντας όλα τα κέρδη του ακολουθώντας την πορεία της μετοχής
Υπήρξαν funds που είχαν χτίσει θέση κατά την έκδοση του Tier 2 της Πειραιώς και ταυτόχρονα είχαν βγει short στην μετοχή στο χρηματιστήριο.
Το ομολογιακό tier 2 της Πειραιώς έχει συσχέτιση με την μετοχή της τράπεζας στο χρηματιστήριο είτε μέσω του μηχανισμού αντιστάθμισης, είτε μέσω της λογικής των συγκοινωνούντων δοχείων.
Μπορεί χρηματιστηριακά να έχει δεχθεί ισχυρή πίεση και να έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας από τα υψηλά αλλά στην πράξη δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι επιδείνωσης αλλά συνολικοί λόγοι για τον κλάδο.
Εύλογα γεννάται η υποψία μήπως η επιστροφή της τιμής του ομολογιακού στην τιμή έκδοσης είναι ευκαιρία αντίδρασης και στην μετοχή της τράπεζας;

Η επικαιρότητα

Το bankingnews πρόσφατα είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα επίσημα θα ζητήσει στα επόμενα Eurogroup μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 σε 2,5% από το 2020.
Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να εξετάσουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τμηματικά – κλιμακωτά και υπό όρους καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους.
Με βάση ορισμένες πηγές θα μπορούσε για το 2020 να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% στο 3% από 3,5% και το 2021 να μειωθεί ακόμη 0,50% στο 2,5% από 3%.
Για να μπορέσει η Ελλάδα όμως να πάρει το πράσινο φως που σίγουρα θα είχε ιδιαίτερη σημειολογία θα πρέπει να προσφέρει ισχυρά ανταλλάγματα αφενός γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους αφετέρου δεν θα πρέπει να δοθούν λάθος μηνύματα στις αγορές και λόγω Brexit αλλά και Ιταλίας.
Με βάση θεσμική πηγή που μίλησε πρόσφατα στο bankingnews η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίστηκαν από τους ευρωπαίους με άρνηση αλλά το ναι μεν αλλά κυριάρχησε στις επαφές Μητσοτάκη.
Σκληρή επίθεση εναντίον της ΕΕ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, επιτείνοντας τις ανησυχίες για επέκταση των παγκόσμιων εμπορικών αντιπαραθέσεων.
Μιλώντας σε συγκέντρωση στο  Νιού Χάμσαϊρ τόνισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερη από την Κίνα, είναι μικρότερη. Μας αντιμετωπίζει φρικτά: φραγμοί, δασμοί, φόροι»
Ο Trump επικαλείται στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ ανήλθε σε σχεδόν 75 δισ. ευρώ (83 δισεκατομμύρια δολάρια)το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Έτσι ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο θεωρείται σίγουρο, πως θα προκαλέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις αγορές καθώς ο Trump βρίσκεται εν μέσω της προθεσμίας των έξι μηνών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ.
Το πιθανότερο είναι η σχετική απόφαση να ληφθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα αντίποινα από τις Βρυξέλλες και πιθανώς θα έφερνε τη γερμανική οικονομία μία «ανάσα» από την ύφεση.
Αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται καθιστά άκρως ενδιαφέρουσα τη Σύνοδο Κορυφής των G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο (24-25/8/2019) στην πόλη Biarritz της Γαλλίας.
Με την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα και με τους δύο εταίρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio να εξαπολύουν σε σχεδόν καθημερινή βάση εκατέρωθεν πυρά και αλληλοκατηγορίες, όλα δείχνουν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι ημέρες της κυβέρνησης συνεργασίας της Lega με το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι μετρημένες.
Κρίσιμη είναι η αυριανή (20/8) ομιλία του πρωθυπουργού Giuseppe Conte στη Γερουσία ενώ τρία είναι τα σενάρια για την γειτονική χώρα οι πρόωρες εκλογές ή μια  κυβέρνηση Κεντροαριστεράς ή μια νέα αναδίπλωση του Salvini  

Mε κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα  οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τόσο το παγκόσμιο εμπόριο, όσο και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,71%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +2,1% στις 2883,10 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο +2,17% στις 26291,84 μονάδες.

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Oι προσδοκίες για αύξηση των δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ύφεσης, κατευνάζουν τις ανησυχίες των επενδυτών, γεγονός που ωθεί υψηλότερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1,3%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,9%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,9% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +1,1%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +1%, ο S&P στο +1,1%, ο Nasdaq με κέρδη +1,20% ενώ το ETF GREC κινείται στο +4,86% (8,85 δολ)

Ράλι στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές μετά το πρόσφατο sell off

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1610 ευρώ με άνοδο +9,92% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,45 ευρώ με άνοδο +8,13% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,5220 ευρώ με άνοδο +8,89% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6945 ευρώ με άνοδο +8,69%  με όγκο 9,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5520 ευρώ, με πτώση -2,63% και κεφαλαιοποίηση 693 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,42 ευρώ με άνοδο +11,11%, με όγκο 1,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 194 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,08 ευρώ με άνοδο +2,18% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Με σημαντικά κέρδη και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Viohalco,Ελλάκτωρ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,93 με άνοδο +1,22% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15  δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,02 ευρώ με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 5,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,5380 ευρώ με άνοδο +4,79% και αποτίμηση 589 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0350 ευρώ με άνοδο +4,47% και κεφαλαιοποίηση 472 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,6150 ευρώ με άνοδο +3,28% και αποτίμηση 3,09 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,50 ευρώ με άνοδο +2,52% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. Ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,34 ευρώ με άνοδο +5,18% και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,20 ευρώ με άνοδο +3,92% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,9850 ευρώ με άνοδο +3,63% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,98 ευρώ με άνοδο +6,68% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3860 ευρώ με άνοδο +4,05% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με άνοδο +6% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1348 ευρώ με άνοδο +7,84% και κεφαλαιοποίηση 127 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 2,02%  - Το CDS της Αργεντινής στις 2479 μονάδες βάσης

Πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ από τη Γερμανία και λήψης μέτρων από την ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ύφεσης, κατευνάζει τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ασφαλή καταφύγια.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,02% ενώ νωρίτερα βρέθηκε στο 1,94% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,938% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,45%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 57 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 185 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης από 261 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 296 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2479 μονάδες βάσης ενώ στις 14 Αυγούστου 2019 βρέθηκε στις 3263 μονάδες βάσης και τις 1009 μονάδες στις 9 Αυγούστου λόγω της νέας πολιτικής κρίσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ στην Ελλάδα μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,96% ή 296 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.


Νευρικότητα στα ιταλικά ομόλογα ενόψει της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού Giuseppe Conte στη Γερουσία  

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας με κρίσιμη είναι η αυριανή (20/8) ομιλία του πρωθυπουργού Giuseppe Conte στη Γερουσία ενώ τρία είναι τα σενάρια για την γειτονική χώρα οι πρόωρες εκλογές ή μια  κυβέρνηση Κεντροαριστεράς ή μια νέα αναδίπλωση του Salvini
Σημειώνεται ότι μετά  την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην γειτονική χώρα το 10ετές εκτοξεύτηκε στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 ενώ σήμερα βρίσκεται στο 1,45%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/8/2019 στο -0,64% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής…. 16
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,45% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,41%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο 0,326%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης