Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fernandez (υπ. πρόεδρος Αργεντινής): Θα επαναδιαπραγματευθώ τους όρους αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ

Fernandez (υπ. πρόεδρος Αργεντινής): Θα επαναδιαπραγματευθώ τους όρους αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ
Ο Fernandez επικράτησε του Macri στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Αργεντινή
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής Alberto Fernandez δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Clarin, πως η χώρα, υπό τις παρούσες δυνατότητές της, αγκομαχεί για να αποπληρώσει το δάνειό της στο ΔΝΤ και πως εάν εκλεγεί θα επιδιώξει να αναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής του.
«Θα τονίσω πως υπάρχει μία αδήριτη πραγματικότητα και αυτή είναι πως η Αργεντινή υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι ικανή να αποπληρώσει τα δάνεια που συνήψε», τόνισε ο Fernandez, που φέρεται ως επικρατέστερος να κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου.
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να βοηθήσω τον πρόεδρο Mauricio Macri να επαναδιαπραγματευθεί με τον τρόπο που προτείνω, όμως έχω μέγα πρόβλημα με το να χρειασθεί να εξηγήσω στο ΔΝΤ που έχει αποτύχει ο πρόεδρος. Αυτά που πρέπει να κάνει, δηλ. ο πρόεδρος», προσθέτει.
Ο Fernandez,, που την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε του Macri στον πρώτο γύρο των εκλογών, τονίζει πως χωρίς τη συμφωνία του προέδρου με το ΔΝΤ για σύναψη δανείου 57 δισεκ. δολαρίων η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις πληρωμές της, όμως πρόσθεσε πως οι σχέσεις της χώρας με το χρηματοοικονομικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι σχέσεις «σεβασμού» κι όχι «υποτέλειας».
«Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως είμαστε ήδη σε συνθήκες χρεοκοπίας τώρα και γι’αυτό τα ομόλογα της Αργεντινής αξίζουν όσο αξίζουν, γιατί ο κόσμος γνωρίζει πως δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Θα πρέπει να φερθούμε λογικά, κι η λογική επιτάσσει πως η Αργεντινή θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δηλώνει ο Fernandez στην Clarin.
Ο Fernandez, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει δηλώσει πως η ισοτιμία με το δολάριο διατηρείται σε «πλαστά» επίπεδα, προέτρεψε μέσω της συνέντευξής του τον Macri να λάβει υπ’ όψη το κάλεσμα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διαφυλάξει τα διεθνή αποθέματα της χώρας: «ακόμη κι εάν τη Δευτέρα διαθέσουν όλα τα αποθέματα της χώρας, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν την τιμή του δολαρίου», τονίζει. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με το δολάριο στα 57 πέσος, ο πληθωρισμός θα κλείσει στα τέλη του έτους πάνω από το 50%
«Εάν κλείσω τη θητεία μου και έχω μονοψήφιο πληθωρισμό θα είμαι πολύ ευτυχής. Θα είναι τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς», τονίζει ο Fernandez, που είχε χρηματίσει επικεφαλής του γραφείου του πρώην προέδρου Nestor Kirchner (2003-2007).
Ο Fernandez στη συνέντευξή του απορρίπτει τη δήλωση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro πως εάν εκλεγεί στην προεδρία θα κατεβάσει τα ρολά της οικονομίας και πως η χώρα του θα εγκαταλείψει την ένωση Mercosur εάν μετά την επικράτηση της αντιπολίτευσης δημιουργηθούν προβλήματα:
«O Jair Bolsonaro θα πρέπει να ηρεμήσει. Δεν προτίθεμαι να σταματήσω την ελεύθερη οικονομία. Είναι αστείο», τονίζει ο Fernandez.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης