Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Σταϊκούρας στους Financial Times: Σαρωτική φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή ορίζοντα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Ο Σταϊκούρας στους Financial Times: Σαρωτική φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή ορίζοντα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
«Mα συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει τετραετή ορίζοντα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη», σχεδιάζει η κυβέρνηση τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στη βρετανική εφημερίδα
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δηλώνει ότι η εφαρμογή σαρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων θα είναι «βασική προτεραιότητά του», καθώς η χώρα επιδιώκει να τονώσει την ανάπτυξη και να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές μετά από μία δεκαετία προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρουν οι Financial Times. 
Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στους Financial Times ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει «μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει τετραετή ορίζοντα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη».
Θα επικεντρωθεί στη μείωση του φόρου εισοδήματος και του εταιρικού φόρου, στη μείωση του ΦΠΑ, στον εξορθολογισμό των φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές και στην κατάργηση των εισφορών έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, προκειμένου να τηρηθούν οι όροι που έθεσαν οι διεθνείς πιστωτές.
«Βασικός στόχος είναι να επιτευχθούν βιώσιμοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά ο χαμένος πλούτος της χώρας» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας στην πρώτη συνέντευξή του σε ξένο έντυπο από την  ανάληψη των καθηκόντων του μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε τη νίκη επί του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές, με πρόγραμμα τη μείωση των φόρων, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι συντηρητικοί δεσμεύονται επίσης να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και να υιοθετήσουν πολλά εμβληματικά προγράμματα ξένων επενδύσεων που παρέβλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ηγέτες των οποίου αντιτάχθηκαν στις ιδιωτικές επενδύσεις και αντιστάθηκαν στην πίεση για τη διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναλαμβάνουμε την κυριότητα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων

«Αναλαμβάνουμε την κυριότητα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. . . θα εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο εμπροσθοβαρή», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
«Συμφωνήσαμε (με την ΕΕ) να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, επειδή πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όταν. . . πραγματοποιούνται υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και περιλαμβάνουν επίσης κοινωνική απόδοση», συνέχισε.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει ήδη προωθήσει μέσω του κοινοβουλίου το πρώτο του νομοσχέδιο, μειώνοντας τον μη δημοφιλή ετήσιο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) κατά μέσο όρο 22% ανά νοικοκυριό και δίνοντας ανάσα στους Έλληνες φορολογούμενους με νόμο για την καταβολή των φορολογικών οφειλών σε 120 δόσεις μηνιαίως.
Ένας δεύτερος νόμος που θα εγκριθεί τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνει μείωση του φόρου εταιρειών από 28% σε 24%.
Όπως και τα προηγούμενα μέτρα, θα ισχύσει άμεσα.

Στόχος η μείωση των πλεονασμάτων

Ο κ. Σταϊκούρας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επόπτευε το γενικό λογιστήριο μεταξύ του 2012 και του 2014 κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, πιστώνεται με τη γνώση του τρόπου αντιστάθμισης των φορολογικών ελαφρύνσεων, προκειμένου να αρθεί η δέσμευση της χώρας να πετύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ.
Παρά τις περικοπές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, «εκτιμούμε ότι θα πετύχουμε το στόχο του 3,5% το 2019, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουμε πλέον δημοσιονομικό χώρο (για πρόσθετες περικοπές) φέτος», ανέφερε.
Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη προοπτική μιας ύφεσης στην Ευρώπη, ο κ. Σταϊκούρας δεν προβαίνει σε προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2020 και το 2021.
Ωστόσο, θα απαιτηθούν πολύ υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης εάν η Ελλάδα πρόκειται να αντισταθμίσει την κατά 25% μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά τα έτη κρίσης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η απαίτηση για υψηλό πλεόνασμα επιφέρει τη συμπίεση της κατανάλωσης και την αποθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Η Ελλάδα ξεκίνησε συνομιλίες με τους αξιωματούχους της ΕΕ που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της προόδου μετά τη διάσωση της χώρας με την ελπίδα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,5% ήδη από το επόμενο έτος.

Η πλήρης άρση των capital controls θετικό μήνυμα για τους επενδυτές

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει κάποια άλλα μέτρα που θα σηματοδοτούν στους επενδυτές ότι το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας επιστρέφει στην κανονικότητα.
Τον Σεπτέμβριο ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls που επιβλήθηκαν στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, καθώς και μια συμφωνία για την αποπληρωμή του πρώτου περίπου 1/3 του δανείου ύψους  8,5 δισ. ευρώ το οποίο οφείλει στο ΔΝΤ.
Ο τερματισμός των capital controls, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 2015, όταν η Ελλάδα έφτασε κοντά στην άτακτη έξοδο από το ευρώ, θα στείλει «μήνυμα σταθερότητας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Όχι μόνο θα ενθαρρύνει τους εξαγωγείς, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι θα επιστρέψουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αμβλύνοντας την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Στόχος μας είναι η ταχεία εφαρμογή ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αλλά εξωστρεφούς οικονομικού σχεδίου και να οδηγήσουμε την οικονομία σε έναν νέο ενάρετο κύκλο», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης