Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων – Τη Δευτέρα 19/8 η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης

Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων – Τη Δευτέρα 19/8 η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης
Μείωση των εισφορών από τις αρχές του 2020, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς, όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους  και αγρότες, σε δύο άξονες, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας
Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων μπαίνει από αύριο, Δευτέρα 19/8, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι την Δευτέρα πρόκειται να υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα έχει αναδρομική ισχύ.
«Αύριο, με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ.
Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει, γιατί απολύει τον εργαζόμενό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, διάβασε τα στοιχεία με τους λόγους της απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αναφέροντας παραδείγματα όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι, κτλ» και παρατήρησε ότι ο νέος εργοδότης δεν είχε πρόσβαση στον φάκελο του εργαζομένου όμως θα μπορούσε να του τον ζητήσει και έτσι, θα ήταν πολύ δύσκολο για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να βρει εκ νέου δουλειά.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, παραμονές των εκλογών της 19ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο στην Ευρώπη, με εξαίρεση τη Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860 «όταν είχε καθιερωθεί το ονομαζόμενο βιβλιάριο εργασίας για τους εργαζόμενους, στο οποίο οι εργοδότες περιέγραφαν τους λόγους απόλυσης».
Όπως σημείωσε, «με βάση τον "βάσιμο λόγο" απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων.
Στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" καταχωρούνταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος.
Αύριο, καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο, την οποία θα υπογράψω».
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» σχετικά με το σχέδιο μείωσης εισφορών κατά πέντε μονάδες έως το 2024 που σχεδιάζει το υπουργείου Εργασίας.
Ο ίδιος προανήγγειλε μείωση 5% στις εισφορές για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η αγορά εργασίας να επιστρέψει στην κανονικότητα, με αύξηση μισθών και μείωση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Ο υπουργός σημείωσε πάντως ότι προτού προχωρήσει στις αλλαγές η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές

Μείωση των εισφορών από τις αρχές του 2020, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς, όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους  και αγρότες, σε δύο άξονες, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς προβλέπεται μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε ορίζοντα 5ετίας, ενώ για τους μη μισθωτούς μελετώνται τρία σενάρια ελάφρυνσης.
Πάντως, καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές που δρομολογούνται και αναμένεται να θεσμοθετηθούν εντός του φθινοπώρου με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή τους στις αρχές του 2020, θα διαδραματίσει  η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.
Σε ό,τι αφορά τις εισφορές των μισθωτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα , έχει εγκαταλειφθεί η πρόταση για μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για την κύρια ασφάλιση από 20% σε 15% και πλέον σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου αναζητεί λύσεις στις εισφορές που δεν συνδέονται με την κύρια σύνταξη και αφορούν είτε τις παροχές υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%), είτε παροχές ανεργίας (5,61%) και εργατικής εστίας (0,35%).
Το κόστος της προωθούμενης παρέμβασης, σύμφωνα με  ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη εκτιμηθεί σε 2,6 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα τρία σενάρια για τις εισφορές των μη μισθωτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί χαμηλότερο ανώτατο όριο εισοδήματος για το οποίο θα καταβάλλει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας εισφορές, από χαμηλότερο από τις 78.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και μάλιστα, το νέο όριο θα παραμείνει  σταθερό ανεξάρτητα  από τις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
Το δεύτερο σενάριο για τις εισφορές των μη μισθωτών αφορά την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και στη συνέχεια τον υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς, ενώ το τρίτο αφορά την πλήρη αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών με τη φορολογική βάση προκειμένου να μη συνδέεται το ύψους τους με το εισόδημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης