Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία έτοιμη να στηρίξει τον George Osborne για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Βρετανία έτοιμη να στηρίξει τον George Osborne για την ηγεσία του ΔΝΤ
Ο Osborne ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού David Cameron από το 2010 έως το 2016
Τον George Osborne στηρίζει για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid, σύμφωνα με τoυς Times.
«Ο George θα ήταν εξαιρετικός στη θέση αυτή», δήλωσε ο Javid στους δημοσιογράφους.
«Όπως γνωρίζετε, αυτές οι διαδικασίες δεν είναι ποτέ απλές. Αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος», πρόσθεσε.
Ο Osborne ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού David Cameron από το 2010 έως το 2016 και αρθρογράφος στην εφημερίδα Evening Standard, ενώ υποστήριξε τον Boris Johnson για την πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ποτέ δεν έχει επιλεγεί Βρετανός ως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και η νέα κυβέρνηση του Boris Johnson επιδιώκει να καταλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα για να διατηρήσει την παγκόσμια θέση της μετά το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Μια άγραφη διατλαντική συμφωνία έχει επιτρέψει στην Ευρώπη να επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ και στις ΗΠΑ να ηγούνται της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη επιλέξει την Kristalina Georgieva, Βουλγάρα οικονομολόγο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως υποψήφιο για να ηγηθεί του ΔΝΤ, υπενθυμίζει το Bloomberg.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ψηφοφορία στην ΕΕ, λέγοντας ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να επιλέξει έναν υποψήφιο, σύμφωνα με αξιωματούχους εξοικειωμένους με το θέμα νωρίτερα αυτό το μήνα, και δήλωσε ότι θα απέχει από τη διαδικασία.
Η επιβολή δημοσιονομικής λιτότητας από τον Osborne κατά τη διάρκεια της θητείας του ενδέχεται να μην ικανοποιεί τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες έχουν αμφισβητήσει τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική προσέγγιση του ΔΝΤ.
Οι υποψηφιότητες για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου.    
Ο επιλεχθείς θα διαδεχθεί την Christine Lagarde και θα πρέπει να διαχειριστεί μία παγκόσμια οικονομία στην πιο αδύναμη φάση της από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης