Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία στη δίνη της πολιτικής κρίσης που δημιούργησε η Lega - Μέτωπο κατά του Salvini εν όψει της 20ης Αυγούστου

tags :
Η Ιταλία στη δίνη της πολιτικής κρίσης που δημιούργησε η Lega - Μέτωπο κατά του Salvini εν όψει της 20ης Αυγούστου
Η συμμαχία Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος ανησυχεί τον Salvini
Μέτωπο κατά του επικεφαλής της Lega Matteo Salvini έχει σχηματιστεί στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, εν όψει της συνεδρίασης της Γερουσίας στις 20 Αυγούστου 2019, για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Conte.
O επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Salvini.
Σύμφωνα με τον Di Maio, o Salvini «έχει μετανιώσει, όμως τώρα έχει γίνει η... ομελέτα», αναφερόμενος στην κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει, μετά την κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από τον υπουργό Εσωτερικών στην ίδια του την συγκυβέρνηση.
 «Έχουμε ανάγκη από ναι, μία κυβέρνηση από υπουργούς του ναι», δήλωσε ο Di Maio στην ίδια συνέντευξή του, υπαινισσόμενος ότι η συγκυβέρνηση με τη Lega μπορεί να διασωθεί μέσω ενός ανασχηματισμού.
Ο επικεφαλής του Κινήματος στη συνέντευξή του υποστήριξε και τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος απέστειλε επικριτική επιστολή στον Salvini: «όσον αφορά την απάντηση του Salvini στον Conte ("ας μου τα πει κατάμουτρα") βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο.
Κι όμως η Lega για έναν ολάκερο χρόνο υπερασπίζεται την Autostrade».
Η συμμαχία Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος ανησυχεί τον Salvini
Είναι εμφανές ότι μια διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία Κινήματος 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) έχει θορυβήσει τον Salvini.
Σε χθεσινοβραδυνό tweet του, ο Salvini δηλώνει «θα αποτρέψουμε με κάθε δυνατό μέσο ένα νέο δυσοίωνο σύμφωνο με την ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή (δηλ. το Pd).
Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως και δημοκρατικώς δυνατόν για να μην ξανακυβερνήσουν οι Matteo Renzi και Anna Maria Boschi».
Πλέον, τόνισε ο ίδιος από το Φεστιβάλ της Βερσιλιάνα, «θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει κι ο Conte.
Εγώ θα συμβούλευα τον Salvini να περιμένουμε την 20η Αυγούστου».

Γιατί δεν έχει καταρρεύσει ακόμα η κυβέρνηση;

Η Lega κέρδισε μόνο το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και δεν έχει αρκετούς βουλευτές για να επιβάλει το χρονοδιάγραμμα για την πρόταση μομφής.
Προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθούν εκφοβισμό από τον Salvini, το κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων, το αντιπολιτεύομενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αριστερό LEU ψήφισαν υπέρ του να αναβληθεί η συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Ο πρωθυπουργός J. Conte αναμένεται να μιλήσει στη Γερουσία στις 20 Αυγούστου για την αναταραχή που έχει προκληθεί.
Στο τέλος της ομιλίας του, θα μπορούσε να κάνει αυτό που έχουν κάνει άλλοι πρωθυπουργοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δηλαδή να πάει απευθείας στον πρόεδρο S. Matarella και να παραιτηθεί, εγκαινιάζοντας και επισήμως μια περίοδο κρίσης.
Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέχθηκαν από την απρόσμενη δέσμευση του Salvini να περάσει μια μεταρρύθμιση που μειώνει τον αριθμό των βουλευτών.
Αυτή η ψηφοφορία στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εάν προηγουμένως έχει πέσει η κυβέρνηση.

H 22 Αυγούστου είναι (;) η ημερομηνία κλειδί

Όχι απαραίτητα.
Η μείωση του αριθμού των βουλευτών είναι μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση, που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση μέσω δημοψήφισματος.
Μέσω ανώνυμων διαρροών στον Τύπο, το γραφείο του Matarella έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πρόεδρος δεν θα επικυρώσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως ζήτησε ο Salvini, έως ότου η μεταρρύθμιση αυτή να έχει ενσωματωθεί πλήρως στο σύνταγμα - μια διαδικασία που θα μπορούσε να κρατήσει μήνες.
Αυτό ίσως οδηγήσει το Salvini να ξανασκεφθεί την προσφορά του να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης