Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινέζος πρέσβης στο ΣΑ του ΟΗΕ: Ινδία και Πακιστάν πρέπει να αποφύγουν μονομερή δράση στο Κασμίρ

tags :
Κινέζος πρέσβης στο ΣΑ του ΟΗΕ: Ινδία και Πακιστάν πρέπει να αποφύγουν μονομερή δράση στο Κασμίρ
Τα μέλη του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι η Ινδία και το Πακιστάν πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση στην διαφιλονικούμενη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν περιοχή των Τζαμού και Κασμίρ
Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών σήμερα έπειτα από αίτημα της Κίνας σε μια από τις σπάνιες φορές που η Κίνα ζήτησε τη σύγκλιση του ΣΑ, και του Πακιστάν.
Το αίτημα της σύγκλισης ήρθε σε συνέχεια της απόφασης της Ινδίας να αναστείλει το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, την περιοχή των Ιμαλαΐων που αποτελεί εδώ και δεκαετίες εστία εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι η Ινδία και το Πακιστάν πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση στην διαφιλονικούμενη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν περιοχή Τζαμού και Κασμίρ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ έπειτα από τη σύγκληση του ΣΑ, την πρώτη για το ζήτημα αυτό μετά από δεκαετίες.
Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης στις 5 Αυγούστου ήταν να στερήσει από τις αρχές στο Τζαμού και Κασμίρ το δικαίωμα να καταρτίζουν δική τους νομοθεσία και απαγορεύει σε μη μόνιμους κατοίκους να αγοράζουν γη στο κρατίδιο. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η λήψη του σήματος τηλεοπτικών δικτύων έχουν κοπεί, ενώ επιβάλλονται επίσης περιορισμοί στις ελευθερίες της κίνησης και της συνάθροισης.
Ενώ το Συμβούλιο δεν συμφώνησε σε ένα ανακοινωθέν, ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Zhang Jun, συνοψίζοντας ο ίδιος τις συζητήσεις, έκανε λόγο για έντονη ανησυχία για την κατάσταση.
«Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί και η γενική άποψη των μελών είναι ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση από τη λήψη οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση εκεί, καθώς η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη και πολύ επικίνδυνη», τόνισε ο Zhang.
Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ινδίας στον ΟΗΕ Syed Akbaruddin κατηγόρησε τον Zhang ότι επιχείρησε να περάσει τις δικές του παρατηρήσεις ως τη «βούληση της διεθνούς κοινότητας», τονίζοντας ότι η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση.
«Αν υπάρχουν ζητήματα, θα συζητηθούν, θα αντιμετωπιστούν από τα δικαστήριά μας. Δεν χρειάζονται διεθνείς ανακατωσούρες για να προσπαθήσουν να μας πουν πώς να κυβερνούμε τις ζωές μας. Είμαστε ένας πληθυσμός πάνω από ένα δισεκατομμύριο», ανέφερε ο Akbaruddin σε δημοσιογράφους.
Η πρέσβειρα του Πακιστάν στον ΟΗΕ Maleeha Lodhi τόνισε ότι το αίτημα του Ισλαμαμπάντ για τη σημερινή σύγκληση του ΣΑ ήταν «το πρώτο αλλά όχι το τελευταίο βήμα» του Πακιστάν επί του θέματος. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια που το Συμβούλιο συνεδρίασε επί του θέματος.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προέτρεψε τις προηγούμενες ημέρες την Ινδία και το Πακιστάν να απόσχουν από οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να πλήξει το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης