Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Knight Frank: Χάος στην παγκόσμια αγορά ακινήτων - Οι πολυτελείς κατοικίες στα… αζήτητα

tags :
Knight Frank: Χάος στην παγκόσμια αγορά ακινήτων - Οι πολυτελείς κατοικίες στα… αζήτητα
Ο εμπορικός πόλεμος έχει οδηγήσει την αγορά πολυτελών κατοικιών Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βανκούβερ σε ύφεση
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έχει επηρεάσει σοβαρά τις τιμές των πολυτελών κατοικιών σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την διεθνή κτηματομεσιτική εταιρεία, Knight Frank LLP.
Κατά τον τριμηνιαίο δείκτη πολυτελών κατοικιών του Knight Frank σε 46 μεγάλες πόλεις, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 1,4% το 2ο τρίμηνο του έτους, θα μπορούσαν να παρατηρήσουν περαιτέρω στασιμότητα μέσω του 2ου εξαμήνου του 2019.
Οι πλούσιοι αγοραστές υποχώρησαν στην αγορά σπιτιού στο τρίμηνο χάρη στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις ανησυχίες από τον εμπορικό πόλεμο, τους υψηλότερους φόρους από τις κυβερνήσεις και τους περιορισμούς στις ξένες αγορές.
Η Mansion Global δήλωσε ότι το Βανκούβερ ήταν η πιο «καυτή» αγορά ακινήτων στη λίστα των Knight Frank, όταν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 30% το 2016, έκτοτε κατέρρευσε στο κατώτατο σημείο της λίστας εν μέσω αυξημένων φόρων που επιβάλλονταν στους ξένους αγοραστές.
Οι τιμές των πολυτελών κατοικιών του Βανκούβερ υποχώρησαν 13,6% το 2ο τρίμηνο του έτους.
Οικονομικοί κόμβοι όπως το Μανχάταν και το Λονδίνο υποχώρησαν το τελευταίο τρίμηνο στο τέλος της λίστας καθώς οι τιμές των πολυτελών κατοικιών υποχώρησαν 3,7% και 4,9% αντίστοιχα.
Το Χονγκ Κονγκ σημείωσε μηδενική ανάπτυξη εντός του τριμήνου χάρη σε μια επιβράδυνση της παραγωγής στην Κίνα, τον κλιμακωτό εμπορικό πόλεμο τις διαμαρτυρίες και αναταραχές σε όλη την πόλη από τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές πόλεις είχαν αντίστροφη πορεία σημειώνοντας, σημειώνοντας σταθερή αύξηση των τιμών το 2ο τρίμηνο του 2009, αν και η ανάπτυξη μειώθηκε σε σύγκριση με το 2017-2018.
 

Το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη ήταν οι μοναδικές δύο πόλεις από τις 46 που κατέγραψαν διψήφια αύξηση των τιμών για τα πολυτελή σπίτια. Και οι δύο πόλεις επωφελήθηκαν από το επονομαζόμενο «catch-up trade», επειδή οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Μόσχα είναι η 3η θέση στη λίστα, είδε τις τιμές κατοικιών πολυτελείας να ανεβαίνουν κατά 9,5% το 2ο τρίμηνο του έτους.
Η πτώση στα πολυτελή ακίνητα παγκοσμίως έρχεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν τα επιτόκια. Η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια στις 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008 τον περασμένο μήνα, το ίδιο έκαναν και οι κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης.
Αυτό που θα διόρθωνε τις τιμές των πολυτελών κατοικιών θα ήταν η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η παγκόσμια ύφεση.
«Η βραδεία οικονομική ανάπτυξη εξηγεί το κύμα της πτώσης των επιτοκίων που ήταν εμφανής τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να τονώσουν την ανάπτυξη», γράφει ο Knight Frank στην έκθεση.
Εν συνόλω, οι τιμές των ακινήτων σύμφωνα με την έκθεση Refinitiv Datastream που καταγράφει το σύνολο των τιμών των ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τάσεις των τιμών άρχισαν να εξασθενίζουν το 2018 και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιστράφηκαν εντελώς όπως στην Αυστραλία.
 


 
Η αύξηση των τιμών κατοικιών για τις χώρες του ΟΟΣΑ δείχνει πως η επιβράδυνση ξεκίνησε το 2016, αντιστοίχως ανάλογη με την πτώση που είχε γίνει το 2005.
Εάν πρόκειται για πολυτελή ακίνητα ή λιγότερο ακριβά σπίτια, η τάση στην τιμή έχει κορυφωθεί και θα μπορούσε να αντιστραφεί στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν απεγνωσμένα τα επιτόκια καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι σε ύφεση.
Καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για έναν κύκλο αποτυχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης