Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Σε πολύ επικίνδυνη θέση οι γερμανικές τράπεζες - Ποιο μοντέλο είναι το πιο αποτελεσματικό για τις τράπεζες στην ΕΕ;

tags :
Citi: Σε πολύ επικίνδυνη θέση οι γερμανικές τράπεζες - Ποιο μοντέλο είναι το πιο αποτελεσματικό για τις τράπεζες στην ΕΕ;
Citi: Σε πολύ δυσχερή θέση οι γερμανικές τράπεζες – Φωτεινό παράδειγμα αναδιάρθρωσης στην Ευρώπη Σκανδιναβία και Μπενελούξ
Οι γερμανικές τράπεζες βρίσκονται σε μια επικίνδυνη θέση σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναφέρει σε report της η Citi.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας αγωνίζεται με την κερδοφορία από την οικονομική κρίση, με τα κέρδη για το β’ τρίμηνο του 2019 να είναι μειωμένα κατά 7% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη Citi, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα επίμονα χαμηλά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρωζώνη.
Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe έχει καταγράψει απώλειες 45% τα τελευταία 10 χρόνια.
Αυτό, σε σύγκριση με το αμερικάνικο KBE bank ETF, το οποίο παρακολουθεί έχει σημειώσει άνοδο 86% την ίδια χρονική περίοδο τονίζει η Citi.
Η πίεση από το χαμηλό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, τις εμπορικές εντάσεις και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, αλλά ο συνδυασμός της διαρθρωτικής ευπάθειας και της εγχώριας οικονομικής αδυναμίας καθιστά τις προοπτικές για τις γερμανικές τράπεζες ακόμη πιο αρνητικές εκτιμά η Citi.
Οι ιταλικές τράπεζες είδαν πρόσφατα τις τιμές των μετοχών που πλήττονται από το εσωτερικό πολιτικό χάος, αφού η Lega του Matteo Salvini «ανατίναξε» την κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά από τη σκοπιά της κερδοφορίας, οι γερμανικές τράπεζες είναι σε πολύ χειρότερη θέση από τις ιταλικές.
Σύμφωνα με τη Citi «οι ιταλικές τράπεζες έχουν κάνει κάποια εκκαθάριση στους ισολογισμούς τους, όπως οι ισπανικές τράπεζες.
Οι γερμανικές τράπεζες το 2020 θα έχουν 2%-3% απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE), και το 2019 θα είναι ακόμη χειρότερο».
Η αναδιάρθρωση και ο περιορισμός των δαπανών είναι σε πρώτο πλάνο τώρα τις στρατηγικές των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά σύμφωνα με τη Citi τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα (τραπεζών) έχουν λάβει χώρα στη Σκανδιναβία και στην περιοχή της Μπενελούξ (η πολιτικοοικονομική ένωση μεταξύ των γειτονικών κρατών Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο).
Όπως αναφέρει η Citi «τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μειώσει κατά 50% τα δίκτυα υποκαταστημάτων τους και έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω δύο βασικών δεδομένων.
Έχουν ευέλικτες αγορές εργασίας και έχουν έξυπνες ομάδες διαχείρισης.
Πρόκειται για το μέλλον, έχουν χρησιμοποιήσει την ψηφιοποίηση και την αναδιάρθρωση πολύ καλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης