Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα ασκήσουν πιέσεις στο πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα ασκήσουν πιέσεις στο πετρέλαιο
Ο Οργανισμός τονίζει ότι οι προοπτικές για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου είναι υποτονικές
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου τόσο το 2019 όσο και το 2020 προχώρησε σήμερα (16/8) ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τόσο τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα όσο και τις ενδείξεις επιβράδυνσης για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, η αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί το 2019 στα 1,10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως, ενώ η αύξηση της ζήτησης για το 2020 παρέμεινε αμετάβλητη στα 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Ενώ οι προοπτικές για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου δείχνουν υποτονικές για το υπόλοιπο του έτους, δεδομένης της μετρίασης της οικονομικής ανάπτυξης, των παγκόσμιων εμπορικών ζητημάτων και της επιβράδυνσης στη ζήτηση πετρελαίου, παραμένει κρίσιμο να παρακολουθήσουμε προσεκτικά το ισοζύγιο προσοφράς και ζήτησης και να βοηθήσουμε στη σταθερότητα της αγοράς κατά τους επόμενους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση του ΟΠΕΚ.
Για το σύνολο του 2020, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορρφωθεί στα 29,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εκτιμώντας ότι η αγορά θα παρουσιάσει πλεόνασμα 200 χιλ. βαρελιών ημερησίως εφόσον ο ΟΠΕΚ διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής του Ιουλίου και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα σημειωθούν αλλαγές στην παραγωγή των χωρών εκτός Οργανσιμού.
Σημειώνεται ότι για τον Ιούλιο του 2019, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 246 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 29,61 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής, με τη Σαουδική Αραβία να πραγματοποιεί μεγαλύτερες περικοπές σε σχέση με αυτές που προβλέπει η συμφωνία.
Όσον αφορά την παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση κατά 1,97 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, γεγονός που αποτελεί επί τα χείρω αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων κατά 72 χιλ. βαρέλια.
Για το 2020, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,39 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με το τρέχον έτος, στα 66,78 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης