Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την διεθνή άνοδο, πτώση στο ΧΑ -0,85% στις 792 μον. με αύξηση short σε ΕΤΕ - Ο κίνδυνος των 780-750 παραμένει – Ράλι στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος

Παρά την διεθνή άνοδο, πτώση στο ΧΑ -0,85% στις 792 μον. με αύξηση short σε ΕΤΕ - Ο κίνδυνος των 780-750 παραμένει – Ράλι στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος
Ο Γενικός Δείκτης έχει πτώση -11,99%, από την αρχή του Αυγούστου με απώλειες 100 μονάδων
(upd18)Πτωτικά έκλεισε χρηματιστηριακή αγορά με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας του Γενικού Δείκτη να διατηρήσει τις 800 μονάδες κόντρα στην άνοδο των διεθνών αγορών.... ενώ ακόμη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο υποχώρησης προς τις 780 με 750 μονάδες.
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε σήμερα στην αγορά καθώς μετά την σημερινή λήξη των παραγώγων ασκήθηκαν πιέσεις σε αρκετές μετοχές όπως Coca Cola, Jumbo και η Eurobank εντούτοις άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές και περιορίστηκαν άμεσα οι απώλειες.
Πιέσεις εκ νέου καταγράφηκαν λίγο πριν τις 16:00 με τους αγοραστές να δηλώνουν αδυναμία να ανακόψουν τις διαθέσεις των πωλητών ενώ στις τράπεζες με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε τελικά η Εθνική +1,58% με υψηλό ημέρας +4,31% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τους δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ -2,51% και Motor Oil -2,21% στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες.
Σε νέα αύξηση της short θέσης στην Εθνική Τράπεζα, σε ποσοστό 2,10% από 2% προηγουμένως, προχώρησε το Oceanwood
Αν και η ΕΚΤ προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα με αναφορές ότι θα εκπλαγούν οι επενδυτές από τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας, σύννεφα σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία.
Τα χρηματιστήρια μετά το sell off αντιδρούν ανοδικά αλλά το ελληνικό κινείται πτωτικά ενώ μόνο στα ομόλογα σημειώνεται ράλι καθώς η ΕΚΤ με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αγοράζει από 40 έως 50 δισεκ. ομόλογα μηνιαίως, θα μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,60% από -0,40% ενώ για πρώτη φορά θα αγοράζει και μετοχές επιλεγμένων εταιρών υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, δεν θα ισχύει το κριτήριο ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή εταιριών που είναι επενδυτικής βαθμίδας.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι επικεντρωμένο στις νέες δηλώσεις – στις 15 Αυγούστου – του Olli Rehn του Κεντρικού Τραπεζίτη της Φινλανδίας ο οποίος προϊδέασε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου που συνεδριάζει η ΕΚΤ τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών.
Από πότε ο σκοπός των κεντρικών τραπεζών είναι να συντηρούν τις φούσκες στις αγορές είναι άλλο θέμα - ίσως το σημαντικότερο - αντί να προτρέπουν για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η αναφορά αυτή οδηγεί σε νέα ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη.  
Εν τω μεταξύ, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 1,95% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,938% ενώ επιδείνωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 293 μονάδες βάσης από 276 χθες.
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,779 δισ. ευρώ στο 7μηνο 2019 έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 926 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Από την άλλη το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών παγκοσμίως, καθώς ένα μείγμα αρνητικών παραγόντων έχουν δημιουργήσει συνθήκες πίεσης των μετοχών στο οποίο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να αντισταθεί.
Ειδικότερα η ανησυχία για ύφεση στην Ευρωζώνη και ΗΠΑ, η πολιτική κρίση στην Ιταλία, το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, το sell off στις αναδυόμενες αγορές με επίκεντρο την Αργεντινή με το CDS να έχε εκτοξευτεί στις 2767 μονάδες, ο εμπορικός πόλεμος και η χαμηλής αποτελεσματικότητας παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες -11,99% και ο FTSE 25 -12,39% από την αρχή του Αυγούστου ενώ ισχυρές απώλειες -25,60% σημειώνει ο Τραπεζικός Δείκτης με την Eurobank να έχει χάσει -27,47%, Εθνική -25,81%, η Πειραιώς -25,29% και η Alpha Bank -23,94%.
Στην σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +1,58% και ακολούθησε η Αlpha Bank +0,83%, με απώλειες -1,99% η Eurobank, με πτώση η Πειραιώς -1,7% ενώ κέρδη +2,16% κατέγραψε η Attica Bank.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση Φουρλής, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco ενώ ανοδικά έκλεισαν Aegean, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τιτάν καθώς ασκείται το δικαίωμα εξαγοράς και παύει η διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Η μετοχή της Πλαστικά Κρήτης διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0294 ευρώ μικτό.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,65% και τον Γενικό Δείκτη -0,21%.
Λίγο πριν τις 11:00 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη -0,71%.
Περί τις 12:30, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,25% ενώ ο Γενικός Δείκτης περιορίστηκε στα κέρδη +0,37%.
Με την λήξη των παραγώγων στις 14:00 με τις πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 αλλά και στην Eurobank ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,74%.
Λίγο πριν τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις εκ νέου και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,95%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 616,24 μονάδες με πτώση -0,21%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,85% στις 792 μονάδες έχοντας υψηλό στις 801,81 μονάδες και χαμηλό στις 791,34 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, ο όγκος 27,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 20,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,9 εκατ. ευρώ και όγκου 1,39 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 399 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 150 χιλ. τεμάχια αξίας 343 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 649 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 42 χιλ. τεμάχια αξίας 509 χιλ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792 μονάδες κάτω από την πρώτη στήριξη των 800 μονάδων ενώ τα επόμενα τεχνικά σημεία στήριξης είναι 780 και 750 μονάδες.
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 820-830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 616 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 620 μονάδων και ακολουθούν οι 600 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 640-650 και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες
 
Τραπεζικά νέα
 
Το τελευταίο διάστημα μια σειρά λόγω κυρίως εξωτερικών – διεθνών έχουν επιδράσει στις ελληνικές μετοχές και ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές.
Πλέον η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από 9,6 δισεκ. που ήταν το υψηλό έτους μειώθηκε στα 7,3 δισεκ. ευρώ ή μείωση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, επιπλέον οι λόγοι που πιέστηκαν οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής σχετίζονται και  με τα ομολογιακά tier 2 που εξέδωσαν.
Όσο και εάν φανεί παράξενο ή παράταιρο περίπου 10 funds ακολούθησαν μια στρατηγική που μέχρι τώρα έχει αποδώσει.
Αγόρασαν τα ομολογιακά tier 2 της Πειραιώς και Εθνικής τράπεζας και σόρταραν τις μετοχές στο χρηματιστήριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία καταγράφονται και πωλήσεις στα tier 2 της Πειραιώς και Εθνικής καθώς ορισμένα εκ των funds κλείνουν θέσεις και σε μετοχές και στα ομολογιακά.
Το παιχνίδι της κερδοσκοπίας συνεχίζει να μαίνεται στα ελληνικά assets και ειδικά με επίκεντρο τα ομολογιακά tier 2.
Δεν συνηθίζεται να σορτάρουν οι επενδυτές μετοχές τραπεζών ή εταιριών στις οποίες έχουν αγοράσει tier 2.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του ομολογιακού tier 2 της Πειραιώς ανέρχεται σε 9,68% ενώ πρόσφατα είχε υποχωρήσει στο 9,20% με επιτόκιο έκδοσης 9,75%
Το ομολογιακό tier 2 της Εθνικής εκδόθηκε στο 8,25% και είχε υποχωρήσει πρόσφατα στο 7,35% ενώ βρίσκεται  στις 102,68 μονάδες βάσης ή 7,70%

Η επικαιρότητα

Στο Eurogroup 9 Οκτωβρίου 2019 ή στις 7 Νοεμβρίου 2019 (ανάλογα με το πώς θα έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο μεσοδιάστημα) θα ζητήσει και επίσημα μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 3% αντί 2,5% με βάση πηγές προσκείμενες σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να μειώνει τον πήχη της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 3% από 2,5% που ζητούσε αρχικά.
Για να μπορέσει η Ελλάδα όμως να πάρει το πράσινο φως που σίγουρα θα είχε ιδιαίτερη σημειολογία θα πρέπει να προσφέρει ισχυρή ανταλλάγματα αφενός γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους αφετέρου δεν θα πρέπει να δοθούν λάθος μηνύματα στις αγορές και λόγω Brexit αλλά και Ιταλίας.
Μέτωπο κατά του επικεφαλής της Lega Matteo Salvini έχει σχηματιστεί στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, εν όψει της συνεδρίασης της Γερουσίας στις 20 Αυγούστου 2019, για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Conte.
O επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Salvini.
Από την άλλη, μια διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία Κινήματος 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) έχει θορυβήσει τον Salvini.
Σε χθεσινοβραδυνό tweet του, ο Salvini δηλώνει «θα αποτρέψουμε με κάθε δυνατό μέσο ένα νέο δυσοίωνο σύμφωνο με την ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή (δηλ. το Pd).
Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως και δημοκρατικώς δυνατόν για να μην ξανακυβερνήσουν οι Matteo Renzi και Anna Maria Boschi».
Στα ύψη παραμένει η ανησυχία για την κρίση στην Αργεντινή, με τον  πρόεδρος της Αργεντινής M. Macri να δηλώνει ότι συνομίλησε με τον κεντροαριστερό αντίπαλό του για την προεδρία Alberto Fernandez, ο οποίος εξέφρασε την προθυμία να διατηρήσει την ηρεμία των αγορών στην περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Προς το παρόν ωστόσο οι αγορές δεν πείθονται.
Σημειώνεται ότι η Αργεντινή βρέθηκε ξανά στα πρόθυρα του χάους με τις αγορές να κατακρημνίζονται απόρροια της νίκης του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez με 48% έναντι του σημερινού προέδρου Mauricio Macri 32% σε προκριματικές εκλογές που εφαρμόζει μια μεγάλης κλίμακας οικονομική μεταρρύθμιση αλλά με αυστηρή οικονομική πολιτική και απίστευτα υψηλούς φόρους ενώ επί των ημερών του η Αργεντινή έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο διάσωσης από  ΔΝΤ, 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων..

Mε μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα  οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν εν τέλει να προχωρήσουν σε μία συμφωνία.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,18%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,29% στις 2823,82 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο +0,94% στις 25734,22 μονάδες.

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άνοδος στην Wall Street

Οι προσδοκίες για τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη λόγω του επικείμενου νέου QE από την ΕΚΤ προσφέρει ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Επίσης, άνοδο καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης με την Κίνα, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή την αγορά ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, η διολίσθηση των οποίων πυροδότησε περαιτέρω ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση, σημειώνουν σήμερα ήπια άνοδο, μετριάζοντας κάπως τους φόβους.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1,1%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +0,60%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +1%, ο S&P στο +1,2%, ο Nasdaq με κέρδη +1,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,59% (8,44 δολ)

Νευρικότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Νευρικότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισαν Εθνική και Alpha Bank ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank και Πειραιώς..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9660 ευρώ με άνοδο +1,58% με όγκο 3,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3410 ευρώ με άνοδο +0,83% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,3160 ευρώ με πτώση -1,7%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6390 ευρώ με πτώση -1,99%  με όγκο 11,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,60 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3780 ευρώ με άνοδο +2,16%, με όγκο 665 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 174 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,78 ευρώ με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 274 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότηταν των μη τραπεζικών blue chips με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Aegean, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,57 με άνοδο +0,17% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,01  δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 11,90 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 5,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 2,4220 ευρώ με πτώση -1,14% και αποτίμηση 562 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 1,9480 ευρώ με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 452 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,31 ευρώ με πτώση -2,51% και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,02 ευρώ με πτώση -0,21%
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 8,88 ευρώ με πτώση -1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 20,40 ευρώ με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6350 ευρώ με΄ανοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 14,98 ευρώ με πτώση -4,10% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε  στα 1,3320 ευρώ με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,00 ευρώ με πτώση -5,12% και με κεφαλαιοποίηση στα 259 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,1250 ευρώ με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 117 εκατ. ευρώ

Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,95%- Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των δηλώσεων του Olli Rehn του Κεντρικού Τραπεζίτη της Φινλανδίας ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα σχέδια της που θα εκπλήξουν τους επενδυτές.
Εν τω μεταξύ «φρένο» στο αίτημα του Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έβαλε η Γερουσία στην Ιταλία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,95% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,39% από 1,34% νωρίτερα.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 56 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 184 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,62 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,72% με απόδοση αγοράς 0,77% και απόδοση πώλησης 0,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,04 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,52 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85% με απόδοση αγοράς 1,90% και απόδοση πώλησης 1,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91% με απόδοση αγοράς 1,95% και απόδοση πώλησης 1,85%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,93%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,58 μονάδες βάσης και απόδοση 2,36%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,88  μονάδες βάσης και απόδοση 2,70%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,65  μονάδες βάσης και απόδοση 2,88%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 265 μονάδες βάσης από 274 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 293 μονάδες βάσης από το 276 χθες ενώ πρόσφατα είχε καταγράψει χαμηλό στις  231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2767 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,93% ή 293 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νευρικότητα στα ιταλικά ομόλογα - Σημαντική βελτίωση στις υπόλοιπες χώρες της Νοτίου Ευρώπης   

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας απόρροια της πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019, ενώ σήμερα 16 Αυγούστου βρίσκεται στο 1,39% από 1,34% νωρίτερα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/8/2019 στο -0,70% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064 που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,39% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,33%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο 0,326%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης