Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Κορέα: Δεν έχουμε πλέον τίποτα να συζητήσουμε με τη Ν. Κορέα - Δικό της σφάλμα το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Β. Κορέα: Δεν έχουμε πλέον τίποτα να συζητήσουμε με τη Ν. Κορέα - Δικό της σφάλμα το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Η βορειοκορεατική Επιτροπή Ειρηνικής Επανένωσης χαρακτήρισε ως «απερίσκεπτες» τις δηλώσεις του προέδρου της Νότιας Κορέας Moon Jae-in
Οξύτατη κριτική απέναντι στη Σεούλ άσκησε σήμερα (16/8) η Βόρεια Κορέα, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρηνικής Επανένωσης της χώρας, με αφορμή τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής επιτροπής εξέφρασε την αμφισβήτησή του απέναντι στο νόημα ενός διακορεατικού διαλόγου, όταν «ακόμα και αυτή τη στιγμή, η Νότια Κορέα συνεχίζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μιλάει για μία ειρηνική οικονομία ή ένω ειρηνικό καθεστώς», προσθέτοντας ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει αυτό».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, δεσμεύθηκε να ενώσει την κορεατική χερσόνησο μέχρι το 2045, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», καθώς οι συνομιλίες φαίνεται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Μία νέα κορεατική χερσόνησος, η οποία θα φέρει ειρήνη και ευημερία στην ίδια, την ανατολική Ασία και τον κόσμο, μας περιμένει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, τον οποίο η πλευρά της Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε ως «αναίσχυντο άνθρωπο».
«Αμφισβητούμε ακόμα και το εάν η διαδικασία σκέψης του είναι υγιής όταν αναφέρεται σε συνομιλίες μεταξύ Βορρά και Νότου ενώ διαδραματίζονται σενάρια πολέμου τα οποία σχεδιάζουν να καταστρέψουν τα περισσότερα στρατεύματά μας μέσα σε 90 ημέρες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Επιτροπής Ειρηνικής Επανένωσης.
Παράλληλα, η Επιτροπή της Βόρειας Κορέας πρόσθεσε ότι «το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρνικοποίηση είναι εξ' ολοκλήρου σφάλμα της Νότιας Κορέας, με την απόφασή της να πραγματοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις», ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν έχουμε πλέον τίποτα να συζητήσουμε με τη Νότια Κορέα».
«Είναι άσκπο να πιστεύει κανείς ότι ο διακορεατικός διάλογος θα συνεχιστεί μόλις ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ», ανέφερε η Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «απερίσκεπτες» τις δηλώσεις του κ. Moon.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών της Πιονγιάνγκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στον απόηχο της νέας εκτόξευσης πυραύλων που πραγματοποίησε νωρίτερα εντός της ημέρας η Βόρεια Κορέα από την ανατολική της ακτή, η οποία ήταν η έκτη που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μικρότερη των τεσσάρων εβδομάδων.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στη διαδικασία ανάλυησης και ο νοτιοκορεατικός στρατός παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις και διατηρεί μία ισχυρή στάση ετοιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σεούλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης