Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Nomura προειδοποιεί: Έρχεται ξανά Lehman Shock μέσα στον Σεπτέμβριο 2019, θα είναι επιθετικό και μαζικό το sell off

tags :
Η Nomura προειδοποιεί: Έρχεται ξανά Lehman Shock μέσα στον Σεπτέμβριο 2019, θα είναι επιθετικό και μαζικό το sell off
Η Nomura προειδοποιεί εκ νέου για ένα επικείμενο sell-off στις αγορές παγκοσμίως
Η πτώση των τελευταίων ημερών στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης ενισχύει τις πιθανότητες για ένα επικείμενο sell-off, μία επανάληψη του 2008, που περιλάμβανε ένα Lehman Shock αναφέρει σε έκθεση της ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura.
Όπως σημειώνεται, ο δείκτης της ιαπωνικής τράπεζας που μετρά το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street, υποχώρησε σε -2,6 στις 13 Αυγούστου και στο -6,5 στις 14 Αυγούστου 2019, όταν για τις μετοχές παγκοσμίως διαμορφώθηκε σε -4,8, από -3,1.
Η Nomura προειδοποιούσε λίγες ημέρες νωρίτερα για μία επανάληψη του sell-off που έλαβε χώρα το 2008 -όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers και μαζί της όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα- στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης και τους υπόλοιπους δείκτες παγκοσμίως.
Η ιαπωνική τράπεζα «τρέμει» μεταξύ άλλων τη σημαντική άνοδο της μεταβλητότητας, ειδικά στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, εν μέσω αβεβαιότητας για τις εμπορικές και γεωπολιτικές σχέσεις, αλλά και ερωτηματικών για το πότε θα λάβει χώρα η μεγάλη νομισματική χαλάρωση από τη Federal Reserve.
«Το δεύτερο χτύπημα θα είναι μεγαλύτερο από το πρώτο», σχολιάζει, αναφορικά με τις πρόσφατες «βουτιές» της Wall Street.
Στη συνέχεια, η τράπεζα απαριθμεί τους τρεις λόγους για το επικείμενο sell-off:

1. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο το τωρινό «ράλι» θα είναι προσωρινό είναι η αστάθεια των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ.
Ο δείκτης VVIX (ο οποίος μετρά την μεταβλητότητα του δείκτη VIX, του δείκτη μεταβλητότητας) τείνει να αυξηθεί στο διπλάσιο τον Αύγουστο.
«Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανισορροπίες στην προσφορά-ζήτηση που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λίγο πριν από την πτώση», σχολιάζεται.




2. Ο δεύτερος λόγος είναι η τοποθέτηση των «algo» traders που ακολουθούν τάσεις στις αγορές μετοχών.
Όπως και τα hedge funds, ακολουθούν τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των CTAs.
«Με το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος να παραμένει αναπόδεικτο, πιστεύουμε ότι οι CTAs θα συνεχίσουν να πωλούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για λόγους απώλειας ζημιών.
Εν τω μεταξύ, εκτιμούμε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς θα αφήσει τoυς CTAs να πουλήσουν να κεφάλαια 15-20 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους».



3. Τρίτον, το κλίμα των χρηματιστηριακών αγορών καταρρέει κατά τρόπο αντικανονικό.
Η Nomura αναφέρεται στην τρέχουσα τάση του συναισθήματος που υποδηλώνει τόσο επιδείνωση της προσφοράς-ζήτησης για μετοχές όσο και απότομη πτώση των θεμελιωδών μεγεθών.
«Πάνω απ 'όλα, το πρότυπο του αμερικανικού χρηματιστηριακού κλίματος έρχεται να μοιάζει περισσότερο με την εικόνα του αισθήματος την παραμονή της κατάρρευσης του Lehman Brothers το 2008 που σηματοδότησε την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Βέβαια, ο Nomura προειδοποιεί ότι η ομοιότητα θα μπορούσε να «αποδειχθεί απλώς επιφανειακή».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης