Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings Institution: Με ποια λογική μειώνει η Fed τα επιτόκια, ενώ η ανεργία είναι χαμηλή;

tags :
Brookings Institution: Με ποια λογική μειώνει η Fed τα επιτόκια, ενώ η ανεργία είναι χαμηλή;
Ο ρόλος της τράπεζας στη διαμόρφωση προεκλογικού κλίματος
Η μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον Ιούλιο 2019, ενώ η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 3,7% είναι πραγματικά κάτι πρωτοφανές.
Υπό κανονικές συνθήκες, όταν η ανεργία είναι σε ιστορικό χαμηλό 50 ετών, όπως συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακής Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια ως άμυνα απέναντι στον πληθωρισμό.
Η απόφαση το J. Powell, προέδρου της Fed, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι χωρίς προηγούμενο, κατά το Brookings Institute.
Το ερώτημα είναι, γιατί η τράπεζα ακολούθησε αυτήν την στρατηγική;
Ο υποτονικός πληθωρισμός, κάτω από τον στόχο του 2%, σε συνδυασμό με την χαμηλή ανεργία, αναγκάζει τους οικονομολόγους και κατ’ επέκταση τους ιθύνοντες της Federal Reserve, να επαναξιολογήσουν παλιότερα μοντέλα.
Η ανεργία βρίσκεται μεν σε ιστορικό χαμηλό, όμως οι καλές δουλειές φαίνεται να έχουν καλυφθεί.
Ταυτόχρονα, ο υψηλός ανταγωνισμός, η μείωση των συνδικάτων, οι χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, αποτελούν ένα κοκτέιλ που μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επικίνδυνα αυξημένα επίπεδα και μάλιστα πολύ σύντομα.
Η Fed οφείλει να επικεντρωθεί στην απασχόληση με την διττή της απόφαση.
Η «σφιχτή» αγορά εργασίας δίνει την δυνατότητα, κατά αναλυτές, στους λιγότερο ευνοημένους, να μπορούν να επιτύχουν και να ζήσουν με μία σχετική ευημερία.
Ο ίδιος ο Powell στάθηκε στην αναγκαιότητα να ακούσει η τράπεζα όλη την χώρα και τις ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα όμως, η Fed βρίσκεται μπροστά σε μία ευμετάβλητη οικονομία.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας κλιμακώνεται, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες εν όψει ενός σκληρού Brexit εντείνονται.
Ακόμη, η έκβαση της σύγκρουσης των ΗΠΑ με το Ιράν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων παραμένει άγνωστη, όσο αβέβαιη παραμένει και η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα.
Το 2018 υπήρξε μια σχετική οικονομική ανάπτυξη, η οποία πλέον όμως δείχνει να ανατρέπεται.
Ο Powell δεν φαίνεται να επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, επιθυμεί όμως να προλάβει μία ύφεση.
Ο δε Donald Trump, αντί να είναι ευχαριστημένος με την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Powell, ενώ ήταν αυτός που τον πίεζε να τα μειώσει.
Αν η οικονομία αρχίσει να βυθίζεται, η επανεκλογή Trump μπορεί να αρχίσει να φαντάζει δύσκολη.
Σίγουρα η διατήρηση της ανεξαρτησίας της Fed είναι απαραίτητη, οι αποφάσεις όμως μπορεί να επηρεάσουν τις εκλογές του 2020.
Η Goldman Sachs, σε σημείωμά της, τόνισε πως βάσει των δεδομένων, η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επανεκλογή Trump, καθιστώντας την θέση της Federal Reserve εξαιρετικά δύσκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης