Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρό παζάρι για τη σύνθεση της Κομισιόν - Η Ιταλία δυσκολεύει την Ursula von der Leyen

Σκληρό παζάρι για τη σύνθεση της Κομισιόν - Η Ιταλία δυσκολεύει την Ursula von der Leyen
Η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία έχουν περιθώριο έως τις 26 Αυγούστου για τον ορισμό των Επιτρόπων
Σκληρό είναι το παζάρι για τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη Γερμανίδα Ursula von der Leyen, της οποίας η τοποθέτηση επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικυρώθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να καλείται να διαχειριστεί τις απαιτήσεις των πολιτικών κομμάτων ώστε να εγκριθούν οι Επίτροποι τον Οκτώβριο.
Θα βρεθεί επικεφαλής μιας 26μελούς ομάδας –και όχι πλέον 27μελούς- λόγω του επικείμενου διαζυγίου την 31η Οκτωβρίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά της λείπουν ακόμα έξι υποψήφιοι πριν το διάλειμμα της 15ης Αυγούστου για να αρχίσει να αναθέτει χαρτοφυλάκια.
Η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία έχουν περιθώριο έως τις 26 Αυγούστου, με τον χρονικό αυτό περιορισμό να καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους.
«Το άγνωστο στοιχείο θα είναι η Ιταλία», σύμφωνα με το περιβάλλον της προέδρου.
Η Von der Leyen μετέβη στη Ρώμη στις αρχές Αυγούστου, αλλά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κίνημα των 5 Αστέρων, που αποφάσισε ο επικεφαλής της Λέγκας Μatteo Salvini, περιπλέκει τον διορισμό νέου Επιτρόπου της Ιταλίας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν  χρειάζεται να γνωρίζει τα ονόματα και τα προσόντα όλων των υποψηφίων για να τους αναθέσει χαρτοφυλάκια.
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν από ακρόαση από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την επικύρωση της σύνθεσης του νέου εκτελεστικού οργάνου των Βρυξελλών στις 22 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί 12 άνδρες και 8 γυναίκες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.
Οι 7 είναι μέλη του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ-EPP) και οι επτά είναι μέλη σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.
Τρία είναι μέλη της οικογένειας των φιλελευθέρων.
Ο Λιθουανός υποψήφιος πρόσκειται στους Πράσινους, ο Σλοβένος είναι ανεξάρτητος και ο Πολωνός  είναι μέλος του κόμματος PiS, που ανήκει στην ευρωσκεπτικιστική δεξιά του ευρωκοινοβουλίου.
«Οι υποψήφιοι που ορίζονται δεν θα είναι απαραίτητα οι νέοι επίτροποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον της νέας προέδρου που θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker την 1η Νοεμβρίου.
Η Ursula von der Leyen μπορεί να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να ορίσουν κάποιον άλλον υποψήφιο πριν τις ακροάσεις και το ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ανακαλέσει ορισμένους υποψηφίους μετά την ακρόασή τους.
Ο Juncker δήλωσε πρόσφατα ότι αρνήθηκε έξι υποψηφίους κατά τη διαδικασία σχηματισμού της δικής του Επιτροπής και το Κοινοβούλιο στη συνέχεια τον ανάγκασε να αναμορφώσει την ομάδα του το 2014 για να εγκριθεί η σύνθεση της Κομισιόν.
Η πρόεδρος της Ε.Ε. έχει δεσμευθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρουσιάσει μια Κομισιόν που θα σέβεται την ισοδύναμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Θα μπορούσε να το πετύχει με τους τελευταίους έξι υποψηφίους, εάν πέντε κυβερνήσεις προτείνουν γυναίκες.
Η Γαλλία αναμένεται να κάνει μια τέτοια επιλογή.
Η υποψήφια αναμένεται να έχει ένα πολιτικό προφίλ με εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, όπως οι υπουργοί Florence Parly, Brune Poirson, των οποίων τα ονόματα κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες.
Η σύνθεση της νέας Κομισιόν είναι μια άσκηση «περίπλοκη και πολιτικά ευαίσθητη», διότι τα κράτη-μέλη έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά ζητούν οικονομικά χαρτοφυλάκια, που έχουν το μεγαλύτερο κύρος, όπως τονίζει ένας από τους συνεργάτες της προέδρου.
Το περιθώριό της για ελιγμούς είναι περιορισμένο, καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της έχουν ήδη επιβάλει δύο αντιπροέδρους, τον σοσιαλιστή Ολλανδό Frans Timmermans και τη φιλελεύθερη M. Vestager, δυο πρόσωπα της απερχόμενης Κομισιόν, και έχουν ζητήσει να τους ανατεθούν σημαντικές ευθύνες.

www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης