Τελευταία Νέα
Διεθνή

Facebook, Google και Amazon καταθέτουν στις ΗΠΑ για τον γαλλικό φόρο

Facebook, Google και Amazon καταθέτουν στις ΗΠΑ για τον γαλλικό φόρο
Η Γαλλία έχει επιβάλει ψηφιακό φόρο 3% στους αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας
Η Facebook, η Google και η Amazon θα περάσουν από ακρόαση για τον φόρο 3% που επέβαλε τον Ιούλιο 2019 η Γαλλία στους αμερικανικούς κολοσσούς ψηφιακής τεχνολογίας.
Το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου (USTR) χαρακτήρισε το μέτρο αυτό «αδικαιολόγητο».
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς στα γαλλικά προϊόντα ή άλλους περιορισμούς στο εμπόριο με την Γαλλία.
Ο Διευθυντής Διεθνούς Φορολογικής Πολιτικής της Amazon, Peter Hiltz δήλωσε ότι περισσότερες από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γαλλία πωλούν σε ηλεκτρονικά καταστήματα προϊόντα της Amazon και τους έγινε ότι ορισμένα τέλη θα αυξηθούν κατά 3% στο Amazon.fr από την 1η Οκτωβρίου.
Προσέθεσε ότι εξαιτίας αυτού του φόρου κάποια προϊόντα θα κοστίζουν περισσότερο.
Ο αντίστοιχος επικεφαλής φορολογικής πολιτικής της Facebook, Alan Lee, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το μέτρο καθώς βάζει εμπόδια στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας για ανάπτυξη και καινοτομία.
Από την μεριά της Google, o Nicolas Bramble, σε γραπτή του δήλωση, τόνισε πως ο φόρος αυτός αποτελεί μία «απότομη αποχώρηση από τους καθιερωμένους φορολικούς κανόνες και είναι πιθανό να προκαλέσει διαφωνίες σχετικά με τις παρεχόμενες στην Γαλλία ψηφιακές δραστηριότητες».
Μια ομάδα εταιρειών όπως η Airbnb, η Amazon, η Expedia Group, το Facebook, η Google, η Microsoft και το Twitter δήλωσαν σε κοινές γραπτές παρατηρήσεις στο USTR ότι ο φόρος «είναι αδικαιολόγητος στο μέτρο που παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και εισάγει διακρίσεις ασυμβίβαστες με τις αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής».
Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά πάνω από τον φόρο.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «το μονομερές μέτρο της Γαλλίας φαίνεται να στοχεύει καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ που παρέχουν υπηρεσίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας».
Άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για τους δικούς τους ψηφιακούς φόρους.
Ισχυρίζονται ότι μια εισφορά είναι απαραίτητη επειδή μεγάλες, πολυεθνικές εταιρίες διαδικτύου όπως η Facebook και η Amazon κερδίζουν τεράστια σε χώρες χαμηλής φορολογίας όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται αυτά τα κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης