Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικό κραχ έως -8% παρέσυρε το ΧΑ -2,40% στις 798 μονάδες, ορατές οι 780-750 μον. - Οικονομική επιδείνωση στην Ευρωζώνη

tags :
Τραπεζικό κραχ έως -8% παρέσυρε το ΧΑ -2,40% στις 798 μονάδες, ορατές οι 780-750 μον. - Οικονομική επιδείνωση στην Ευρωζώνη
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 798 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση παρασύρουν τις διεθνείς αγορές
(upd18)Τραπεζικό κραχ σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με επίκεντρο την Eθνική -7,75% - με χαμηλό ημέρας -8,98%-  Eurobank -6,86%... ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, στις 798 μονάδες με ορατό τον κίνδυνο των 780 - 750 μονάδων, ακολουθώντας την ισχυρή πτώση των διεθνών αγορών.
Τα στοιχεία για την αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία επισκιάζουν τις θετικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, με τον δείκτη Dax στην Γερμανία καταγράφει ισχυρές απώλειες -2%
Επίσης, επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1%.
Αρνητικά επιδρά και η πολιτική κρίση στην Αργεντινή που επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές – όπως την ελληνική - με το CDS της χώρας να έχει εκτοξευθεί στις 2640 μονάδες βάσης από 1.010 μονάδες βάσης στις 12 Αυγούστου.
Επίσης, τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά ομολόγων για την αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από το 2007, αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -7,75% και ακολούθησαν Eurobank -6,86%, Πειραιώς -6,51%, Alpha Bank -3,62 ενώ με κέρδη +1,79% έκλεισε η Attica Bank.

Η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει από την αρχή του μήνα σημαντικές απώλειες με τον Γενικό Δείκτη -11,23% και τον Τραπεζικό Δείκτη -25,44% ενώ η μοναδική ανοδική συνεδρίαση σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση Sarantis, Μυτιληναίος, Lamda, Aegean, ΔΕΗ ενώ με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο ΕΧΑΕ και Φουρλής.
Από την άλλη, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 2,05% από 2,14% νωρίτερα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,13% και τον Γενικό Δείκτη  +0,3%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,53% και ο Γενικός Δείκτης +0,94%.
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική -8,98%,Eurobank -7,5% ..αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,94%.
Στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας ενώ διέσπασε την ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,40% στις 798 μονάδες έχοντας υψηλό στις 826,18 μονάδες και χαμηλό στις 798,89 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.  
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 39,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 30,9 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,98 εκατ. ευρώ και όγκου 1,79 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 547 χιλ. τεμάχια αξίας 383 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 1,15 εκατ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ
Ο ΟΤΕ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,01 εκατ. ευρώ  ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 798 μονάδες έχοντας διασπάσει την ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και 750 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες ενώ μόνο διάσπαση των 900 μονάδων θα οδηγήσει στις 920-930 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 640 μονάδων και την δεύτερη των 620 μονάδων ενώ ακολουθούν οι 600 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 680-690 μονάδων και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
 
Βελτίωση στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,05%
 
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2,05% και το ιταλικό 10ετές στο 1,56% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 49 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 187 μ.β
Σταθεροποίηση, καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 275 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των 2,31 μονάδων που κατέγραψε πρόσφατα
Στην Αργεντινή λόγω της πολιτικής κρίσης το CDS έχει εκτοξευθεί στις 2640 μονάδες βάσης.

Τραπεζικά νέα

Τα σύννεφα που αρχίζουν να εμφανίζονται στον διεθνή οικονομικό ορίζοντα ίσως να επιβάλλει να μην βιαστεί η Ελλάδα να άρει τα capital controls στις τράπεζες.
Με βάση πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση και η ΤτΕ σχεδιάζουν εντός του Σεπτεμβρίου 2019 να άρουν πλήρως τα capital controls.
Ωστόσο μια τέτοια κίνηση πέραν από τις πολιτικές εντυπώσεις ίσως να μην εξυπηρετεί καμία άλλη σκοπιμότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς για τους καταθέτες, ωστόσο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι – έστω και στα επίπεδα που βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο – αποτελούν μια σχετική δικλείδα ασφαλείας.
Σε γενικές γραμμές τα capital controls για συναλλαγές στο εσωτερικό έχουν πλήρως αποσυρθεί και έχουν απομείνει για συναλλαγές με το εξωτερικό.
Xωρίς εκπλήξεις η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  α΄ 6μήνου 2019 των ελληνικών στις 29 και 30 Αυγούστου 2019.
Ειδικότερα η Alpha bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 29 Αυγούστου και η Πειραιώς και Eurobank στις 30 Αυγούστου 2019.
Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ κάνουν μεγάλη ζημία στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών καθώς τα περισσότερα από τα 98 δισεκ., υγιή δάνεια συνδέονται με το Euribor 3 μηνών.
Επίσης τα επιτοκιακά έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω όσο επιλύεται το ζήτημα των NPEs καθώς οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους από προβληματικά δάνεια που δεν εισπράττουν.
Το margin μειώνεται στις τράπεζες όπως και το NII το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
Η αύξηση των προμηθειών είναι πλέον οριοθετημένη δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες αυξήσεις ενώ και στις καταθέσεις τα επιτόκια επειδή είναι πολύ χαμηλά δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
Με βάση ενδείξεις η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη μεταξύ 40-46 εκατ η Πειραιώς 40 εκατ – χωρίς τα έκτακτα – η Alpha bank περίπου 65 εκατ και η Εθνική 75 εκατ με αυξημένα έκτακτα.

Η επικαιρότητα

«Φρένο» στο αίτημα του Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έβαλε η Γερουσία στην Ιταλία.
Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα της Lega του κ. Salvini για εξέταση της πρότασης μομφής και αποφάσισε πως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος στις 20 Αυγούστου.
Κατά της πρότασης Salvini ψήφισαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, γεγονός που καταδεικνύει ότι παρά την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο παρατάξεις στην πράξη είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν κοινή στάση κατά της Lega.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας S. Matarerlla.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος προτιμά αναβολή των εκλογών έως την προσεχή άνοιξη, καθώς το φθινόπωρο πρέπει να καταρτιστεί και να ψηφιστεί ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2020.
Ο κ. Salvini πάντως αιφνιδίασε κατά την συζήτηση στην Γερουσία, δηλώνοντας διατεθειμένος να στηρίξει την μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία των Πέντε Αστέρων για μείωση των εδρών σε Βουλή και Γερουσία κατά περίπου ένα τρίτο, εφόσον ακολουθήσουν άμεσα οι εκλογές.
Το δεύτερο μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών διεθνώς έπληξε τις αγορές της Αργεντινής, με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας οικονομικής κρίσης, στον απόηχο της νίκης του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez με 48% έναντι του σημερινού προέδρου Mauricio Macri 32% στις προκριματικές εκλογές, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αργεντινής, εκλέγεται πρόεδρος όπως καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 45%.
Οι αγορές της Αργεντινής αιφνιδιάστηκαν καθώς δεν αναμενόταν τέτοιας κλίμακας ήττα για τον Mauricio Macri, που εφαρμόζει μια μεγάλης κλίμακας οικονομική μεταρρύθμιση αλλά με αυστηρή οικονομική πολιτική και απίστευτα υψηλούς φόρους.
Πολλοί φοβούνται ότι εάν ο Macri χάσει τις εκλογές στις 27 Οκτωβρίου 2019  θα μπορούσε να σημαίνει ότι η οικονομική σταθερότητα που επιχείρησε η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει.
Σημειώνεται ότι υπό τον Macri, η Αργεντινή έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο διάσωσης από  ΔΝΤ, 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό για τη σταθεροποίηση του peso.

Mε κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα  οι περισσότερες αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι τα τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,98%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,42% στις 2808,91 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινείται με οριακή άνοδο +0,08% στις 25301 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

H ανησυχία για την πιθανή ύφεση στη Γερμανία, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ,  επισκιάζουν τις θετικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, με αποτέλεσμα οι δείκτες στις αγορές της Ευρώπης να καταγράφουν σημαντική επιδείνωση.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -2%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,9%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -2,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,8% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με πτώση -1,3%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με ισχυρή πτώση -1,6%, ο S&P στο -1,5%, ο Nasdaq με απώλειες -1,7% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,82% (8,54 δολ)

Τραπεζικό κράχ έως -8% με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις στην Εθνική -7,75%

Ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα..
Οι μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν Εθνική και Eurobank και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες ενώ με κέρδη έκλεισε η Attica bank .
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9355 ευρώ με πτώση -7,75% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,33 ευρώ με πτώση -3,62% με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,3560 ευρώ με πτώση -6,51% με όγκο 1,88 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6520 ευρώ με πτώση -6,86%  με όγκο 14,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,60 ευρώ με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,37 ευρώ με άνοδο +1,79%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 171 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,82 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis, Μυτιληναίος, Lamda, Aegean, ΔΕΗ ..
Στον αντίποδα με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο ΕΧΑΕ και Φουρλής.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,52 με πτώση -2,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,90 ευρώ με πτώση -1% και αποτίμηση 5,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,45 ευρώ με πτώση -2,78% και αποτίμηση 568 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,94 ευρώ με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 450 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,55 ευρώ με πτώση -1,55% και αποτίμηση 3,07 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,06 ευρώ με πτώση -1,75%
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,03 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,86 ευρώ με πτώση -1,7% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6250 ευρώ με πτώση -3,36% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,62 ευρώ με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3460 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,27 ευρώ με άνοδο +0,38% και με κεφαλαιοποίηση στα 273 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1270 ευρώ με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 119 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 2,05%  - Το CDS της Αργεντινής στις 2640 μονάδες βάσης.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν λόγω της νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και την  Αργεντινή.
«Φρένο» στο αίτημα του Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έβαλε η Γερουσία στην Ιταλία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,05% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,56%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 49 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 187 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 270 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2640 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,75% ή 275 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα μετά το κοινό «μέτωπο» κατά Salvini  - Νέο ιστορικό χαμηλό σε Γερμανία και Ιρλανδία

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας καθώς η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα της Lega του κ. Salvini για εξέταση της πρότασης μομφής και αποφάσισε πως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος στις 20 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι μετά  την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην γειτονική χώρα το 10ετές εκτοξεύτηκε στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 ενώ σήμερα βρίσκεται στο 1,56%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/8/2019 στο -0,65% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις σήμερα  14 Αυγούστου 2019 στο -0,654%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,088% σημειώθηκε στις 14 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,157% που  σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,124% που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,56% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2019 στο 0,438%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης