Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Σήμερα θα συνεδριάσει η Γερουσία για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Σήμερα θα συνεδριάσει η Γερουσία για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης
Σήμερα 13/8 θα συνεδριάσει η Γερουσία στην Ιταλία
Η Γερουσία θα συναντηθεί την σήμερα Τρίτη 13/8 για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων συναντήθηκαν στη Σύγκλητο τη Δευτέρα 12/8, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πότε θα συζητήσουν την πρόταση, προτείνοντας την πλήρη ανάκληση της Γερουσίας από το καλοκαιρινό διάλειμμα.
Έτσι η Γερουσία σήμερα 13/8 στις 19.00 ώρα Ελλάδος θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα για την συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση.
Η Lega του Matteo Salvini, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός G. Conte και απαίτησε πρόωρες εκλογές, πυροδοτώντας αιφνίδια κυβερνητική κρίση.
Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio εγκάλεσε τον Salvini για την απόφασή του αυτή, τον κατηγόρησε ότι εσκεμμένα προκαλεί χάος στη χώρα, σε μία πολύ κακή χρονική συγκυρία.
Ωστόσο η απόφαση αυτή του Salvini έρχεται σε μία πολύ καλή εποχή για τον ίδιο και το κόμμα του, καθώς αυξάνει την δημοτικότητά του.
Βέβαια η Lega του Βορρά ελέγχει προς το παρόν έναν μικρό αριθμό εδρών και θα χρειαστεί υποστήριξη και από άλλα κόμματα για την στήριξη της απόφασής της να μην παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι επενδυτές φεύγουν

Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν αισθητά την περασμένη Πέμπτη 8/8 μετά την κίνηση του Salvini να ζητήσει νέες .
Ο Lorenzo Codogno, ιδρυτής και επικεφαλής οικονομολόγος της LC Macro Advisors, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς η Ιταλία βυθίζεται σε κρίση.
«Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι εάν η Ιταλία θα προχωρήσει σε εκλογές αρκετά γρήγορα ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει χρόνο παραδώσει έναν προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες φαίνεται να αντιδρούν αρνητικά μέχρι τώρα», προσέθεσε.
Οι ήδη προβληματικές τράπεζες της χώρας, όπως η Unicredit, η Ubi Banca και η Banco BPM, σημείωσαν πτώση των τιμών των μετοχών μετά τα σχόλια του Salvini την περασμένη Πέμπτη.
Ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας σημείωσε πτώση κατά 0,43%, ενώ η συνολική του πτώση τον Ιούλιο 2019 ήταν άνω του 9%.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ιταλία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα τον Οκτώβριο 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης