Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιταλική κρίση χρέους θα είναι σαν την ελληνική, αλλά με... στεροειδή - Παγκόσμιες οι συνέπειες

tags :
Η ιταλική κρίση χρέους θα είναι σαν την ελληνική, αλλά με... στεροειδή - Παγκόσμιες οι συνέπειες
Η ιταλική οικονομία έχει δεκαπλάσιας ισχύ από την ελληνική
Η υπερχρεωμένη ιταλική οικονομία είναι δεκαπλάσια από εκείνη της Ελλάδας.
Ο M. Salvini δεν θα μπορούσε να διαλέξει χειρότερη στιγμή για να προκαλέσει την πολιτική κρίση, τόσο για την ιταλική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως αναφέρει η Seeking Alpha.
Η ιταλική κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η υπερχρεωμένη ιταλική οικονομία είναι δεκαπλάσια από εκείνη της Ελλάδας.
Είναι επίσης δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ήδη αντιμετωπίσει την εμφάνιση μιας οικονομικής ύφεσης στη Γερμανία αλλά και την αυξημένη πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει εκτός Ευρώπης χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Τώρα που ο Salvini έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση συνασπισμού, η Ιταλία πιθανότατα θα αναγκαστεί να μεταβεί στις κάλπες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να επιλέξει ένα νέο κοινοβούλιο.
Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια άλλη περίοδο σημαντικής πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να περάσει έναν προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σίγουρα οι επενδυτές δεν καθησυχάζονται από την πιθανότητα νίκης του Salvini καθώς δεδομένα θα προωθήσει μια αντι-ευρωπαϊκή πλατφόρμα.
Μάλιστα επιμένει στην καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου εισοδήματος που θα οδηγήσει στη διεύρυνση του ελλείμματος του ιταλικού προϋπολογισμού.
Η κατάσταση στην Ιταλία είναι πολύ εύθραυστη για να συνεχίσει να διαιωνίζεται.
Η Ιταλία έχει και το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης έναντι του ΑΕΠ μετά την Ελλάδα.
Καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώνεται, η ιταλική οικονομία είναι πιθανό να υποκύψει σε μια άλλη οδυνηρή οικονομική ύφεση που θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της.
Αυτό με τη σειρά του είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμη ένα κύμα πωλήσεων ομολόγων που θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του ιταλικού κόστους δανεισμού σε σχέση με αυτό στη Γερμανία.
Όπως συνέβη με την κρίση του χρέους της Ελλάδας το 2010-2011, μια αντίστοιχη ιταλική είναι αναπόφευκτο να σπείρει πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μάλιστα, μια ατυχής συνέπεια της ιταλικής κρίσης χρέους είναι ότι θα μπορούσε να αυξήσει την εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Οποιαδήποτε δε πρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ως απάντηση σε μια ιταλική οικονομική κρίση τείνει να αποδυναμώσει το ευρώ.
Το θέμα είναι επίσης και τι στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος Trump. Είναι απαραίτητο να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο ιταλικό θέμα και να προετοιμαστεί να αντιδράσει σε μία κρίση, συνεργαζόμενος με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Αν όχι, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης