Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύρτσος (ΝΔ): Υπάρχει καλή διάθεση στις Βρυξέλλες - Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στα φορολογικά έσοδα

Κύρτσος (ΝΔ): Υπάρχει καλή διάθεση στις Βρυξέλλες - Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στα φορολογικά έσοδα
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ελληνική κυβέρνηση είναι θετικό
«Η καλή πολιτική διάθεση υπάρχει -υπήρχε και τώρα έχει ενισχυθεί- αλλά υπάρχουν και κριτήρια στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ελληνική κυβέρνηση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Υπάρχει πολιτική διάθεση, υπάρχουν και οι κανόνες.
Αυτό που επισημαίνω εγώ -το λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να μην το κάνουμε- είναι να μη μείνουμε πίσω στα φορολογικά έσοδα», τόνισε ο ευρωβουλευτής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» και εξήγησε: «Είδα ότι τον Ιούνιο που ήταν προεκλογικός είχαμε μια "τρύπα" 600 εκατ. κάτω από τους στόχους.
Εάν επαναληφθεί αυτή η "τρύπα" τον Ιούλιο που περιμένω να δω τα στοιχεία και αν τον Αύγουστο είναι όλοι χαλαροί -κι επειδή βλέπω και ότι στα τουριστικά μέρη πολλοί δεν κόβουν αποδείξεις- η καλή διάθεση θα χαθεί, εάν υπάρξει μια σοβαρή "τρύπα" στα φορολογικά έσοδα, τα οποία είναι το βασικό κριτήριο αξιοπιστίας μιας χώρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους και φυσικά προς τους πιστωτές της».
Παρατήρησε, δε, ότι «υπάρχουν και εκκρεμότητες, όπως είναι το σκληρό Brexit, που μάλλον θα πραγματοποιηθεί, αλλά θα δούμε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, υπάρχει η ιταλική κρίση που μας έρχεται, υπάρχει και μια τάση να πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, που έχει πρόβλημα και στις εξαγωγές της λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να μας κάνουν προσεκτικούς».
Ερωτηθείς σχετικά με τις διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας που καταργήθηκαν με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία ψηφίστηκε μαζί με το διυπουργικό νομοσχέδιο, ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Τις είδα πολύ θετικά, γιατί επειδή είμαι στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλες τις χώρες είναι βασικός κανόνας ότι όσοι θέλουν να υπάρχουν προσλήψεις δεν πρέπει να κάνουν σύνθετη την υπόθεση των απολύσεων.
Με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα τον Μάιο, δηλαδή όλη την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ένα διαφορετικό καθεστώς, το άλλαξε, το έκανε πολύ πιο μπερδεμένο, άρα θα δημιουργούσε προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση και αυτό που έκανε η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι μόλις ήλθε ακύρωσε τις αλλαγές του Μαΐου, οι οποίες ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, άρα πηγαίνουμε σε γενικές γραμμές στο προηγούμενο καθεστώς.
Δεν είναι βέβαια ιδανική η εικόνα γιατί έχουμε πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται να είναι μερικής απασχόλησης. Να δούμε τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρώτον για να ανεβάσει τις αποδοχές των εργαζομένων, ανεβάζοντας και τις επιδόσεις της οικονομίας και δεύτερον για να δούμε αν θα μπορέσει να ρίξει το ποσοστό αυτών που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, γιατί με 400 ευρώ μεικτά τον μήνα, είναι φανερό ότι κανείς δεν βγαίνει».
Σε ό,τι αφορά την υπογραφή από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη των διαπιστωτικών πράξεων, με τις οποίες απομακρύνονται η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και τρία ακόμα στελέχη της Επιτροπής ο ευρωβουλευτής σχολίασε: «Όταν προωθήθηκε η κ. Θάνου σε αυτή τη θέση, είχε δηλώσει από τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι πολιτικά απαράδεκτη αυτή η προώθηση και ότι η ΝΔ όταν θα γινόταν κυβέρνηση θα την ακύρωνε.
Δεν είναι κάτι καινούριο. Βέβαια πρέπει να σας πως ότι δημιουργεί κάποια ζητήματα ευρωπαϊκής προσαρμογής, ήδη οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ανεβάσουν το θέμα, επομένως θα πάμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση, αν η κ. Θάνου ήταν σύμβολο κομματικών και πολιτικών παρεμβάσεων ή αν είναι σύμβολο θεσμικής ανεξαρτησίας, η οποία υποβαθμίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Φυσικά η ερμηνεία που εγώ δίνω για την κ. Θάνου είναι γνωστή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης