Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επανεκκίνηση των επαφών ΗΠΑ - Κίνας πυροδότησε τη Wall, στο +1,44% ο Dow - Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, στο +0,60% από -1% ο DAX

Η επανεκκίνηση των επαφών ΗΠΑ - Κίνας πυροδότησε τη Wall, στο +1,44% ο Dow - Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, στο +0,60% από -1% ο DAX
Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά, πυροδοτώντας αισιοδοξία στις αγορές
(upd) Με ισχυρή άνοδο έκλεισε σήμερα (13/8/2019) η Wall Street, με τους δείκτες να γυρίζουν σε θετικό έδαφος αμέσως μετά το άνοιγμα, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά.
Ελάχιστα λεπτά μετά το άνοιγμα της Wall, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αφαιρεθεί μια σειρά κινεζικών προϊόντων από τη λίστα με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, ενώ ανακοινώθηκε ότι για μια σειρά προϊόντων η επιβολή του δασμού μεταφέρεται για τις 15 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το Πεκίνο, οι δυο πλευρές αναμένεται να έχουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κρατών αλλά και να βελτιωθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, συνομίλησε με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, και οι δυο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν σε δύο εβδομάδες, όπως αναφέρουν κύκλοι στο Πεκίνο.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε πως καθυστέρησε τους δασμούς με στόχο την αποφυγή αρνητικού αντίκτυπου στις αγορές των Αμερικανών καταναλωτών κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Παράλληλα, δήλωσε «πάντα πολύ αισιόδοξος» για εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, ενώ σημείωσε πως η αναβολή των δασμών θα στηρίξει «διαφορετικές ομάδες».
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,44% κι έκλεισε στις 26.279,91 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,48% στις 2.926,32 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,95%, στις 8.016,36 μονάδες.

Image

Εν μέσω των εξελίξεων στο εμπόριο, η μετοχή της Apple σημείωσε «άλμα» 4,2% και της Micron Technology κατέγραψε κέρδη 4,8%, ωθώντας υψηλότερα το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου.


Η Amazon σημείωσε άνοδο 2,2%, η Facebook κατέγραψε «άλμα» 1,7%, η Alphabet κατέγραψε κέρδη 1,9%, ενώ η Microsoft ενισχύθηκε κατά 2,1%.
Ισχυρή άνοδο 2% κατέγραψε η μετοχή και της Caterpillar, λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό.
Με ισχυρά κέρδη «απάντησε» και ο κλάδος λιανεμπορίου, με την Best Buy να «εκτοξεύεται» κατά 6,5%, τη Nike να καταγράφει «άλμα» 2%, τη Macy’s να κλείνει στο +0,5% και τη Nordstrom να σημειώνει άνοδο 1,9%.
Οι αμερικανικοί δείκτες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, που πυροδότησαν ένα νέο ράλι στην αγορά αμερικανικών ομολόγων και οδήγησαν την καμπύλη αποδόσεων σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση, επιδεινώνοντας τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ.
Σήμερα το spread ανάμεσα στην απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ και σε εκείνη του 10ετούς συρρικνώθηκε σε μόλις 1 μονάδα βάσης -το μικρότερο επίπεδο από το 2007.

Image

Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων έχει αποτελέσει έναν αξιόπιστο δείκτη ύφεσης στο παρελθόν, ενώ παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Πάντως, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την αντιστροφή της καμπύλης ακολουθεί μια περίοδος 22 μηνών κατά μέσο όρο προτού ξεσπάσει η ύφεση.
Πάντως, σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μετρίασαν τις προσδοκίες για μια «επιθετική» νομισματική χαλάρωση από τη Fed.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 1,8% τον Ιούλιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1,6% του προηγούμενου μήνα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, από 2,1% τον Ιούνιο.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:
Image

Κέρδη στην Ευρώπη 

Με κέρδη έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εξελίξεις στο εμπόριο βοήθησαν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος οι δείκτες, που νωρίτερα βρίσκονταν υπό πίεση, εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών, όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία, η πολιτική αβεβαιότητα στην Αργεντινή και η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,54% κι έκλεισε στις 372,40 μονάδες, όταν πριν την είδηση της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών, κατέγραφε πτώση άνω του 0,8%.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έκλεισαν με κέρδη 1%, «σβήνοντας» τις απώλειες -1,5% που κατέγραφαν νωρίτερα, ενώ οι πρώτες ύλες σημείωσαν «άλμα» 2,3%, ενώ προηγουμένως κατέγραφαν πτώση 1,3%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,60% κι έκλεισε στις 11.750,13 μονάδες, ενώ προηγουμένως σημείωνε πτώση άνω του 1%, λόγω της σημαντική επιδείνωσης στο οικονομικό κλίμα της χώρας.

Image
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) κατέγραψε «βουτιά» στις -44,1 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011- από -24,5 μονάδες τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις -28 μονάδες.
Με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Daimler στο +1,2%, τη Volkswagen στο +1% και την BMW στο +0,4%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.250,90 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,99% στις 5.363,07 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,36% στις 20.539,43 μονάδες.
Στην Ιταλία, η ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Lega του Matteo Salvini, έπειτα από την αποτυχία επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Οι αγορές, που ήδη έχουν επηρεαστεί από τους φόβους ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ίσως να μην τερματίσουν σύντομα τον εμπορικό τους πόλεμο, δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα καθώς κατέρρευσε το νόμισμα της Αργεντινής, εντάθηκαν οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ και επιδεινώθηκαν οι πολιτικές ανησυχίες στην Ιταλία.

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, πτώση στην Ευρώπη - Ράλι στην Ιταλία

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για μια διολίσθηση της οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, ενώ πτωτικές τάσεις καταγράφονται στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η αισιοδοξία για το εμπόριο οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι αμερικανικές μετοχές, με εκείνη του 10ετούς να σημειώνει άνοδο 5 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,69%, από 1,640% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Image

Η απόδοση του 30ετούς ενισχύεται κατά 2,3 μ.β. στο 2,15%, ενώ του 2ετούς σημειώνει άνοδο 8,4 μ.β. στο 1,66%.
Το spread ανάμεσα στην απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ και σε εκείνη του 10ετούς συρρικνώθηκε σε μόλις 1 μονάδα βάσης.
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων έχει αποτελέσει έναν αξιόπιστο δείκτη ύφεσης στο παρελθόν, ενώ παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας υποχώρησε στο -0,609%, από -0,594% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας υποχώρησε στο -0,317%, ενώ του αντίστοιχου ιρλανδικού κατέγραψε πτώση στο -0,04%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά στο 0,211%.
Ράλι κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει βουτιά 12 μ.β. στο 1,620%, από 1,736% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Image 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης