Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Διχασμένο το πολιτικό σύστημα - Ομιλία Conte στη Γερουσία στις 20/8 - Δεν ορίστηκε ημερομηνία ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας

Ιταλία: Διχασμένο το πολιτικό σύστημα - Ομιλία Conte στη Γερουσία στις 20/8 - Δεν ορίστηκε ημερομηνία ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας
Η ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας θα συνεδριάσει σήμερα(13/8) για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής
Ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της Γερουσίας την ερχόμενη Τρίτη 20 Αυγούστου για την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το πρώην συγκυβερνών κόμμα της Lega του M. Salvini.
Σε μια αρνητική εξέλιξη για τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, η Γερουσία ψήφισε σήμερα (13/8) να μην διεξαγάγει μια απευθείας ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, αλλά εντούτοις, κερδίζοντας χρόνο, αποφάσισε να επιτρέψει στον Conte να απευθύνει ομιλία στην ιταλική άνω βουλή, πριν από την ψηφοφορία.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλ΄'ια

Ο Matteo Salvini εμμένει στη στρατηγική του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα να αλλάζουν τις ισορροπίες και τον πρόεδρο Mattarella να τηρεί στάση αναμονής.
Η αναμενόμενη ανακοίνωση από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi ότι ιδρύει νέο κόμμα, με την ονομασία «Κοινωνική Δράση» στα δεξιά της παράταξης που είχε κάποτε ηγηθεί, συμπίπτει με την επίσημη πρώτη πράξη στην κατάθεση της πρότασης μομφής της Lega του Salvini κατά της συγκυβέρνησης του κόμματός του με το Κίνημα των 5 Αστέρων, με τη συνεδρίαση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στη Γερουσία.
Η Lega του Matteo Salvini, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός J. Conte και απαίτησε πρόωρες εκλογές, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση.

Di Maio: Ο Salvini πρόδωσε τους Ιταλούς - «Όχι» στον Renzi για συνεργασία

Τέλος στην φημολογία περί συνεργασίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, ώστε να καταψηφιστεί η προσπάθεια του M. Salvini να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, βάζει ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio.
Σε σύντομη δήλωσή του στο Facebook ο Luigi Di Maio τόνισε πως δεν θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον M. Renzi, πρώην πρωθυπουργό και άλλοτε ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, που χθες φάνηκε να προτείνει κοινό μέτωπο με τα Πέντε Αστέρια ώστε να αποτύχει πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η Λέγκα του κ. Σαλβίνι.
Ο Luigi Di Maio πάντως φάνηκε να διατυπώνει ενστάσεις για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπως επιθυμεί ο κ. Salvini, ενώ κατηγόρησε τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο του ότι «μαχαίρωσε στην πλάτη» την Ιταλία και πρόδωσε τους Ιταλούς. 
Δήλωσε βέβαιος ότι οι πολίτες θα τιμωρήσουν τη Lega για τη συμπεριφορά της.
Η Lega είναι τυπικά ο μικρός εταίρος στον συνασπισμό με τα Πέντε Αστέρα, όμως οι δημοσκοπήσεις θέλουν την παράταξη του κ. Salvini να είναι μακράν πρώτη δύναμη πλέον, γεγονός που φάνηκε και στην σαρωτική επικράτησή της στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, καθώς το επόμενο δίμηνο πρέπει να αρχίσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2020, που θα γίνει υπό βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω φόβων για δημοσιονομική διολίσθηση.
Παράλληλα, τα Πέντε Αστέρια θέλουν οπωσδήποτε να ψηφιστεί πριν τις εκλογές ο νόμος για δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, που πρακτικά θα σημαίνει μετάθεση της κάλπης για μήνες.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τυχόν διάλυση της Βουλής ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Matarela.

Ντρίμπλα Salvini σε Di Maio: Ναι στην μείωση του αριθμού βουλευτών - γερουσιαστών εάν προκηρυχτούν άμεσα εκλογές

O πρόεδρος της Lega, Μ. Salvini, δήλωσε σήμερα (13/8) ότι θα δεχθεί πρόταση από τον κυβερνώντα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρια για μείωση του αριθμού των μελών του κοινοβουλίου, εφόσον προκυρηχθεί άμεσα η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών  αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Ο Salvini ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταθέσει πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση μια προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του2019 που αναμένει να κερδίσει.
«Θα κλείσουμε με στυλ, με την υπόσχεση που δόθηκε στους Ιταλούς, να μειώσουμε στους 345 των αριθμό των βουλευτών και γερουσιαστών και στη συνέχεια, για λόγους αξιοπρέπειας, ειλικρίνειας και συνοχής, θα προχωρήσουμε κατ 'ευθείαν σε εκλογές», δήλωσε ο Salvini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης