Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λιβύη: Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

tags :
Λιβύη: Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός
Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα Τρίπολη που συμφώνησαν στις 10/8) να κηρύξουν για τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής Έιντ αλ Άντχα, ήδη την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της.
Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του K. Haftar και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη ανέφεραν προχθές ότι δέχθηκαν την πρόταση του ΟΗΕ να παύσουν πυρ, έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες φονικών μαχών γύρω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Αλλά οι δυνάμεις του στρατάρχη Haftar κατηγόρησαν παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ του πρωθυπουργού Fayez al Saraj ότι άρχισαν να βάλλουν στα τυφλά με πυροβόλα κατά παραβίαση της συμφωνίας.
Το αυτοαποκαλούμενο Τάγμα 134, δύναμη που ορκίζεται πίστη στην ΚΕΕ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι απέτρεψε μια προσπάθεια των δυνάμεων του Haftar να προελάσουν σε νότιο προάστιο της Τρίπολης.
Το βράδυ χθες Κυριακή ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό που παραμένει σε λειτουργία στην Τρίπολη.
Το Μιτίγκα, μερικά χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, άλλοτε στρατιωτική βάση, βρίσκεται σε περιοχή ελεγχόμενη από την ΚΕΕ.
Οι αποπροσγειώσεις αεροσκαφών ανεστάλησαν «μέχρι νεοτέρας», ανέφερε η διεύθυνσή του αεροδρομίου.
Τα στρατεύματα του Haftar, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα. Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολύνεκρων συγκρούσεων, η κατάσταση στα μέτωπα παραμένει αποτελματωμένη.
Στη Λιβύη, η γιορτή Έιντ αλ Άντχα θα διαρκέσει ως αύριο Τρίτη.
Ο Mustafa al Meji, εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών ομάδων που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ, κατήγγειλε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ «παραβίασαν την εκεχειρία δύο φορές», την πρώτη «στοχοθετώντας ένα οίκημα στη Σουγκ αλ Τζομάα [ανατολικά της πρωτεύουσας], με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άμαχοι, και μια δεύτερη φορά πλήττοντας το αεροδρόμιο Μιτίγκα».
Με κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυναν έκκληση να τηρηθεί η εκεχειρία και να ανασταλούν «οι εχθροπραξίες στο σύνολο της λιβυκής επικράτειας». Κάλεσαν ακόμη «όλα τα μέρη να εργαστούν χωρίς καθυστέρηση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» μεγαλύτερης διάρκειας.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο διαθέσιμο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη μάχη για την Τρίπολη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.093 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.752 και πάνω από 120.000 έχουν εκτοπιστεί από την 4η Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης