Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις δεν θα ευνοήσουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση ΑΕΠ και πλεόνασμα

tags :
Οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις δεν θα ευνοήσουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση ΑΕΠ και πλεόνασμα
Όλα αυτά δεν αποτελούν κινδυνολογία - Είναι υπαρκτοί κίνδυνοι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάζεται ακόμη και για το χειρότερο σενάριο
H νέα ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα προσπαθεί να επιδείξει έργο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θέλει να περάσει ένα μήνυμα στην αγορά ότι θα δώσει μάχες για να μην κωλύσουν στην αδράνεια τα προβλήματα.
Και ενώ η άποψη αυτή θεωρείται περίπου ρεαλιστική ακόμη και από μη φιλικά διακείμενους ψηφοφόρους συμβαίνουν ορισμένες εξελίξεις που η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν.
-Το χρηματιστήριο έχει δείξει σημάδια κόπωσης, προεκλογικώς σημείωσε ράλι – τότε το bankingnews ανέφερε ότι δεν δικαιολογείται ούτε από την νίκη της ΝΔ – και μετεκλογικώς υποχωρεί από τις 901,5 μονάδες στις 31 Ιουλίου 2019 στις 830 μονάδες την τρέχουσα περίοδο με χαμηλό 822 μονάδες πτώση έως -9%.
-Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν ράλι προεκλογικώς – το bankingnews ανέφερε ότι δεν δικαιολογείται – και μετεκλογικώς έχουν χάσει από 20% έως 27% της αξίας τους.
-Στα ομόλογα σημειώθηκε και μετεκλογικώς ένα ράλι απόρροια όχι εσωτερικών λόγων αλλά λόγω του παραλογισμού που έχει προκληθεί με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που προετοιμάζει η ΕΚΤ.
-Στα CDS στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα σημειώνεται επιδείνωση στις 276 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης.
Γιατί η μετεκλογική εικόνα της ελληνικής αγοράς είναι χειρότερη απόν την προεκλογική εικόνα;
Πρόκειται για διάψευση προσδοκιών, κυριάρχησε το γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση ή απλά παγκοσμίως επικρατεί κόπωση και προβληματισμός;
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε με μεγάλη φόρα αλλά όσο περνάει ο καιρός οι θέσεις της ωριμάζουν.
Ο αρχικός ενθουσιασμός μετατρέπεται σε πιο ρεαλιστικές προτάσεις, βλέπε ΔΕΗ και Ελληνικό.
Γενικώς η κυβέρνηση έχει μετριάσει τον αρχικό ενθουσιασμό αλλά συνεχίζει να παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού αλλά αυτά δεν φθάνουν.
Η πτώση στην ελληνική αγορά είναι μεταξύ άλλων και απόρροια της συνηθισμένης πρακτικής των επενδυτών να αγοράζουν στην φήμη και να πουλάνε στην είδηση.
Όμως υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό που εάν δεν αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή μπορεί να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ο παράγοντας αυτός είναι η διεθνής επιδείνωση.
Εάν το κλίμα επιδεινωθεί κόντρα στις πρακτικές των κεντρικών τραπεζών που πανικοβλημένες μειώνουν επιτόκια και σχεδιάζουν νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και γενικευτεί μια διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές είναι αδύνατο να μην επηρεαστεί αρνητικά και η ρηχή ελληνική αγορά.
Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν
-Το 2007 το παγκόσμιο κρατικό χρέος ήταν 112 τρισεκ. δολάρια και σήμερα 12 χρόνια μετά είναι 250 τρισεκ. δολάρια έχει διπλασιαστεί
-Τα ομόλογα ΒΒΒ δηλαδή ομόλογα που έχουν επενδυτική βαθμίδα αλλά είναι και κοντά στα junk bond στα ομόλογα σκουπίδια έχουν φθάσει στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ που έχει φθάσει στα 90 τρισεκ. δολάρια.
-Τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια φθάνουν στα 14,6 τρισεκ. δολάρια.
Η Fitch υποστηρίζει ότι τα αρνητικά επιτόκια που σημαίνει ότι το εκδότης – κράτος δεν πληρώνει επιτόκια – αντιθέτως μάλιστα δεσμεύει κεφάλαιο των αγοραστών ομολόγων – δεν σηματοδοτούν και καλύτερες βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας για τα κράτη.
-Καταγράφεται στροφή 180 μοιρών από τις κεντρικές τράπεζες.
Πριν λίγους μήνες σχεδίαζαν την νομισματική σύσφιξη και αυξήσεις επιτοκίων αλλά και απόσυρση της πλεονάζουσας ρευστότητας και ξαφνικά μειώνουν επιτόκια και σχεδιάζουν νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αιτία για την ανατροπή αυτή η παγκόσμια επιβράδυνση σε Γερμανία, Ευρώπη και ΗΠΑ με πρόσχημα ή μη… τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Ο πραγματικός λόγος της επιβράδυνσης όμως δεν είναι οι δασμοί, τόσα χρόνια αντί οι χώρες να μεταρρυθμίζονται επαναπαύτηκαν στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, το φθηνό χρήμα.
Οι επενδυτές δέχθηκαν να δημιουργηθούν απίστευτες φούσκες στις αγορές αλλά στον βωμό της απληστίας όλοι αδιαφόρησαν.
Εάν λοιπόν το οικονομικό περιβάλλον και οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν κόντρα στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών τότε η κόπωση θα είναι αισθητή και στην Ελλάδα.
Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η FED στις ΗΠΑ θα μειώσει 8 φορές τα επιτόκια και τέλη του 2020 θα είναι στο 0% από 2% με 2,25% της τρέχουσας περιόδου.
Η ΕΚΤ επίσης θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60%.
Εάν όλα αυτά δεν αποδώσουν τότε
1)Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 4% δεν θα επιτευχθεί το 2020 αντιθέτως ο στόχος έχει μειωθείς το 2,8%
2)Το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,2% με 2,5% δεν θα μειωθεί νωρίτερα από το 2021 και εφόσον το επιτρέψουν οι τότε συνθήκες
3)Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον μπορεί να μην έχουν επιτυχή έκβαση, να εκδηλώνεται χαμηλό ενδιαφέρον και χαμηλά τιμήματα.

Όλα αυτά δεν αποτελούν κινδυνολογία.
Είναι υπαρκτοί κίνδυνοι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάζεται ακόμη και για το χειρότερο σενάριο ώστε να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες όσο είναι εφικτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης