Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μάτι του κυκλώνα η Αργεντινή - Καταρρέουν Peso, μετοχές και ομόλογα - Στα ύψη τα CDS στις 1010 μ.β.

tags :
Στο μάτι του κυκλώνα η Αργεντινή - Καταρρέουν Peso, μετοχές και ομόλογα - Στα ύψη τα CDS στις 1010 μ.β.
«Απόλυτο σοκ» - Οι αναλυτές ερμηνεύουν την ήττα Macri στην Αργεντινή - Καταρρέει το Peso
Στον... ύπνο έπιασε τις αγορές o κεντροαριστερός Alberto Fernandez, καθώς η συμμαχία του εξασφάλισε -κατά τις προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή- προβάδισμα 14 μονάδων έναντι του σημερινού προέδρου της χώρας, Mauricio Macri.
Ειδικότερα, οι αγορές αιφνιδιάστηκαν, στην αγορά ομολόγων της Αργεντινής σημειώθηκε sell off, ενώ το peso Αργεντινής σημειώνει απώλειες 30,3% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 65 peso ανά δολάριο ΗΠΑ.
Το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας βρίσκεται στις 1010 μονάδες βάσης ενώ το πρώην 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 24%.


Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών -που θεωρείται ότι αποτελεί σαφή ένδειξη για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 27 Οκτωβρίου- εκλαμβάνεται ως μήνυμα του λαού της Αργεντινής κατά της λιτότητας.
Ο Jimena Blanco από τη Verisk Maplecroft επισημαίνει στο CNBC ότι κανείς -ούτε οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές του Fernandez- δεν ανέμεναν να ξυπνήσουν με αυτό το αποτέλεσμα.
 
Image

«Είναι απόλυτο σοκ και για τις δύο πλευρές» επισημαίνει ο Blanco τονίζοντας ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν έναν πιο σκληρό αγώνα μεταξύ των δύο υποψήφιων.
«Το νούμερο ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι η Αργεντινή δεν θέλει λιτότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αντίδραση των αγορών

Οι προεδρικές εκλογές θεωρήθηκαν από πολλούς ως δημοψήφισμα για τις οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Macri.
Ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις πρόεδρος είχε υποσχεθεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, εάν επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές.
Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι όλο και πιο λίγες.
Ο Blanco από τη Verisk Maplecroft εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπτωση υποτίμησης του peso θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να αυξήσει τα επιτόκια.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να χρυσώσουμε το χάπι.
Το πιθανότερο είναι δούμε μια πανικοβλημένη αντίδραση των αγορών» δήλωσε ο Abhijit Surya από την Economist Intelligence Unit (EIU).


Αργεντινή: Το δίλημμα του Macri μετά την εκλογική ήττα με 15 μονάδες από τον Fernandez

Ο τωρινός πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πραγματικό πλην πικρό δίλημμα: να συνεχίσει να μάχεται ή να παραδεχθεί την ήττα του.
Ένας πολιτικός πύραυλος έπληξε την Αργεντινή και οι συνέπειες είναι ακόμα δύσκολο να εκτιμηθούν.
Ο Mauricio Macri, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του, υπέστη στον προκριματικό γύρο συντριπτική ήττα από τον αντίπαλό του, Alberto Fernandez, με 15 μονάδες διαφορά (32 έναντι 47%).
Με τις εκλογές σε 11 εβδομάδες, στις 27 Οκτωβρίου και την εύθραυστη οικονομία, η Αργεντινή θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το να συνεχίσει να μάχεται για να αντιστρέψει την κατάσταση μοιάζει με ομηρικό άθλο.
Το πρόβλημα είναι πως η Αργεντινή ήταν ανέκαθεν μία χώρα αντιπαραθέσεων και όχι συναινέσεων οπότε το να καλέσει ο Macri τον Fernandez για να συμμαχήσουν μοιάζει με εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο.
Οι δύο αντίπαλοι επιβεβαίωσαν την παράδοση.
Ο Macri δεν συνεχάρη τον Fernandez για τον θρίαμβό του και στον αντίποδα, ο δεύτερος δεν εξέφρασε τον σεβασμό του για τον σημερινό πρόεδρο.
Όλα συντελούν στο ότι ο Macri πρέπει να συμβιβαστεί με τον τίτλο του «πρώτου μη περονιστή προέδρου» εδώ και 70 χρόνια, ο οποίος καταφέρνει να ολοκληρώσει την θητεία του.
Η μνήμη της μακράς μετάβασης μεταξύ Raúl Alfonsín και Carlos Menem το 1989, εν μέσω ενός τρομακτικού υπερπληθωρισμού, είναι παρούσα.
Ο Alfonsín παραιτήθηκε από τη θέση πέντε μήνες νωρίτερα.
Οι Αργεντινοί γνωρίζουν πως ο περονισμός δεν χαρακτηρίζεται από τη φροντίδα των θεσμικών μορφών και όταν έρχεται το τέλος της εξουσίας ενεργεί όπως ο καρχαρίας πριν από μια σταγόνα αίματος στη θάλασσα: βγαίνει να δαγκώσει.
Αναλυτές θεωρούν πως η Αργεντινή δεν αντέχει μία μετάβαση αντίστοιχη του 1989 και πως η εύθραυστη οικονομία της επιτάσσει την συμφωνία και την υποχώρηση του Mauricio Macri.
Η ήττα του Macri συνιστά μία παταγώδη αποτυχία για την πολιτική του. Οι αναλύσεις της κυβέρνησής του περιορίστηκαν σε μία ρητορική περί «φριχτών υποψηφίων» και περί λάθους της Christina Kirchner να ορίσει τον Fernandez επικεφαλής.
Οι εκτιμήσεις απείχαν από την πραγματικότητα και μάλιστα οι εταιρείες ερευνών ενίσχυσαν την… αναξιοπιστία τους καθώς ακόμη και την παραμονή των προκριματικών εκλογών μιλούσαν μέχρι και για ισοπαλία μεταξύ των δύο αντιπάλων.
Η ύφεση από τον Απρίλιο του 2018, έπληξε τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την ανεργία. Το λάθος της κυβέρνησης Macri ήταν να επιμείνει στην ίδια συνταγή χωρίς ανακουφιστικά για τον πληθυσμό μέτρα.
Η ψήφος των υποψηφίων δεν επηρεάστηκε ούτε από τις κατηγορίες για διαφθορά ούτε από τις διώξεις εναντίον της Kirchner.
Στην ομιλία του για τον εορτασμό του θριάμβου, ο Fernandez προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα: «Δεν ερχόμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε ένα καθεστώς, ερχόμαστε να δημιουργήσουμε μια νέα Αργεντινή στην οποία ανήκουν όλοι.»
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Fernandez μετά από μία πολύ κακή εκκίνηση στην εκστρατεία του, κατάφερε να πάρει πολύτιμες ψήφους υποσχόμενος αύξηση συντάξεων αλλά και μείωση τόκων που καταβλήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα για τα ομόλογα.
Προσπάθησε κυρίως να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς το οποίο οι πολίτες της Αργεντινής έχουν δείξει πολλάκις ότι είναι ξεκάθαρα εχθρικοί.
Τι γίνεται με την Christina Fernandes;
Ψήφισε στην Santa Cruz, έστειλε ένα ηχογραφημένο μήνυμα και σταμάτησε εκεί.
Το θέμα είναι πλέον πολιτικοί όπως ο Bolsonaro και ο Trump να αναθεωρήσουν τις προσεγγίσεις τους.
Αυτός που σίγουρα χαίρεται με το αποτέλεσμα είναι ο Nicolas Maduro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης