Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Η αμερικανική διπλωματία απέτυχε

tags :
Strategic Culture Foundation: Η αμερικανική διπλωματία απέτυχε
Η Ουάσινγκτον κινείται απερίσκεπτα
Δεν υπάρχει καμία πρόθεσης άσκησης στοιχειώδους διπλωματίας από πλευράς Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank, Strategic Culture Foundation.
Οι κυρώσεις και η επιθετικότητα ασκούνται απερίσκεπτα.
Η Ρωσία, η Κίνα, ακόμη και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις για οποιαδήποτε επίλυση διαφορών.
Όπως αναφέρει η Strategic Culture Foundation,ο Donald trump έχει αναπτύξει μια μεγαλοκρατική στάση στις διεθνείς σχέσεις: ή ο δικός του τρόπος ή κανένας.
Ένα από τα τελευταία παραδείγματα είναι η επιβολή κυρώσεων στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif.
Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ αποκόπτουν κάθε πιθανότητα μιας διαπραγμάτευσης ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο.
Ο Zarif αποκάλυψε ότι πραγματοποίησε διπλωματική επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο 2019 και οι Αμερικανοί τον πληροφόρησαν ότι ο πρόεδρος Trump ήθελε να τον συναντήσει. Αν αρνούνταν τότε θα βρισκόταν αντιμέτωπος με κυρώσεις, όπως τελικά και έγινε.
Αυτού του είδους η προσέγγιση, δεν αποτελεί διπλωματία.
Ο Trump, σε ανάρτησή του, ανέφερε πως οι επιλογές των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν εξαντλούνταν.
Μάλλον οι επιλογές που προσφέρει ο Λευκός Οίκος είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες.
Ένα άλλο παράδειγμα αποτυχημένης διπλωματίας είναι η παραίτηση αυτής της εβδομάδας του Αμερικανικού πρεσβευτή στη Ρωσία, John Huntsman. Έφυγε από τη θέση του εν μέρει από απογοήτευση για τη ματαιότητα του διπλωματικού του καθήκοντος για τη διευκόλυνση του διμερούς διαλόγου με τη Μόσχα.
Η δουλειά του Huntsman έγινε αβάσιμη λόγω της μανιώδους αντι-ρωσικής ρητορικής από την Ουάσινγκτον. Οποιαδήποτε απόπειρα διαλόγου θεωρείται ένα είδος «προδοτικής πράξης».
Η επιβολή συνολικού εμπορικό εμπάργκο στη Βενεζουέλα, προκειμένου να αποχωρήσει ο Nicolas Maduro, αποτελεί ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα αποτυχημένης λογικής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να αναζητήσει διπλωματικό λόγο σε άλλα έθνη και έχει πλήρη πρόθεση να εκδώσει υπαγορεύσεις, προκειμένου να επιτύχει τους γεωπολιτικούς στόχους της.

Το τρομακτικό είναι ότι η Ουάσινγκτον λειτουργεί με τελεσίγραφα. Αντιμετωπίζει τα άλλα κράτη ως παρίες, εκτοξεύοντας ανυπόστατες κατηγορίες.
Το πρότυπο του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της διπλωματίας καταστρέφονται με τους χειρότερους τρόπους, με βάση μόνο την αμερικανική ιδιοτροπία και την αυτορρυθμιζόμενη ατζέντα κυριαρχίας.
Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη παγκόσμια κατάσταση, όπου η αμερικανική πολιτική προκατάληψη καθίσταται πρότυπο αντί των αρχών του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας των εθνών.
Μπορούν οι Αμερικανοί πολίτες να εμμείνουν σε ένα τόσο παραπλανητικό, παράλογο καθεστώς; Ο χρόνος θα δείξει.
Αλλά ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο, η παγκόσμια ειρήνη απειλείται συνεχώς από το καθεστώς στην Ουάσιγκτον, η οποία λειτουργεί στη δική της σφαίρα φαντασίας και εγκληματικής μεγαλομανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης